Špargle sa sosom holandez (recept)

Foto: Vesna Laćarak

Postoje bela i zelena špargla i vrlo su interesantnog oblika, sa malo kalorija, a opet bogate vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini veoma zdravom namirnicom.

Jedu se barene, sveže ili u vidu krem supe.

Holanđani sosom od žumanaca i putera prelivaju špargle, a sos je idealan za sve vrste kuvanog povrća i ribe, naročito mladog krompira. Blanširane ili kuvane špargle sa holandeze sosom su najčešći način na koji se špargle poslužuju.

Šta nam je sve potrebno:

  • 1-2 veze špargli

Za sos holandeze:

  • 4 žumanca
  • sok od pola limuna
  • 225g putera
  • so, biber

Način pripreme:

Na pari umutite žumanca.

Dodajte deo soka od limuna, so i biber i kuvajte 10 minuta dok se ne zgusne, mešajući sos sve vreme.

Potom dodajte otopljeni maslac lagano u mlazu, ostatak soka od limuna, sve to neprekidno mešajući dok ne dobijete željenu gustinu.

U nekim receptima se dodaje 1 dcl belog vina u jaja, a na kraju se sos razblaži neutralnom pavlakom. Svakako isprobajte obe varijante.

Špargle oprati, odstraniti drvenasti deo biljke oko 1 cm na samom kraju. Nožem za guljenje krompira oljuštiti donji deo špargle.

Vežite ih u snop i kuvajte 10 minuta ili položene na pari. Na tanjir stavite nekoliko špargli i prelijte sosom holandeze.

Možete šparglu umotati u komad šunke ukrasiti vlašcem i dodati mladi bareni krompir. Obrok bi trebalo da bude poslužen topao.

Uživajte!

Original Article