SPAS ILI NUŽNO ZLO: Koliko su lubrikanti štetni?

Obratite pažnju na sastav prilikom izbora lubrikanta. Neki od njih uzrokuju hormonske promene, dok su drugi blagotvorni, pomažu zacenjivanje kože i sprečavaju rast bakterija.Lubrikanti su vrlo zastupljeni na tržištu. Neki od njih vaše probleme mogu samo pogoršati. Lubrikanti su korisno pomagalo ženama koje imaju problema sa vlaženjem vagine pa tako i sa postizanjem orgazma. Za povećanu suvoću vagine najodgovornije su hormonalne promene koje se zbivaju pri porođaju, dojenju i menopauzi.Često su moguća posledica uzimanja nekih lekova pa i kontraceptivnih pilula. Polni odnos u slučaju suve vagine je u najboljem slučaju nelagodan, a ponekad i bolan. Osim toga, zbog prevelikog trenja postoji mogućnost da se vagina rascepa, što povećava mogućnost upala i zaraza.Zbog trenja postoji i veća mogućnost pucanja prezervativa. U takvim slučajevima ginekolozi preporučuju lubrikante.

 

Parabeni, mineralna ulja i glicerin?

 

Lubrikanti su vrlo dobro zastupljeni na tržištu i zato ne uzimajte prvo što vam padne pod ruku. Verovatno na taj način ne birate ni kremu za lice. Pri izboru lubrikanta morate biti još pažljiviji, jer sluznica u poređenju sa licem mnogo lakše propušta razne hemikalije u krv.Lubrikanti su uglavnom sastavljeni od parabena, glicerina i glikola, sodium benzoata (natrijeva benzoata) i mineralnih ulja (tečni parafin). Parabeni oponašaju ženski hormon estrogen i povezani su s nastankom raka dojke.Nepravilnosti polnih organa mladih muškaraca koji su izloženi takvim hemikalijama u pubertetu ili za vreme trudnoće, mogu biti nespušteni testisi, rak testisa, nenormalna sperma i bolesti prostate. Glicerin telo pretvara u glukozu. To može prouzrokovati kandidijazu, a ujedno nadražuje i isušuje kožu.Natrijum benzoat, u ishrani poznat kao konzervans protiv buđi E211, nadražuje kožu i na taj način deaktivira delove DNA. Povezuju ga s problemima jetre i Parkinsonovom bolesti.U kombinaciji sa vitaminom C potencijalno može postati kancerogena supstanca. Tečni parafin prekriva kožu i onemogućuje joj disanje.

 

Lubrikanti su prirodni, eko, organski, veganski…

 

Postoje i prirodni lubrikanti čiji sastav podseća na jelo neke egzotične kuhinje: sibirski ginseng, ulje konoplje, stevia, i apsolutno nemaju štetni uticaj.Oni omogućavaju ne samo vlaženje, zaceljivanje kože i zaštitu osetljivog tkiva, već i sprečavanje rasta bakterija i gljivica. Osim toga, ti lubrikanti su prikladni i za vlaženje kože lica i tela.Ako želite nešto divlje, izaberite lubrikante s ginsengom i stevijom – za stimulaciju i sladak ukus. Lubrikanti su primereni i za maratonski seks – u tom slučaju izaberite lubrikant na uljnoj bazi. On je formulisan za maksimalno vlaženje i dugotrajni odnos, ima satensku strukturu i možete ga upotrebiti i kao ulje za masažu.Ispiranje i brisanje je nepotrebno, jer lubrikanti su blagotvorni za kožu i ne ostavljaju tragove. Zbog izrazite hranjivosti možete ih upotrebljavati i za negu kože i usana.