Istine i zablude o mladežima – Dermatologija

Stav “bolje mladež ne dirati jer ako se dira, daće se na zlo” potpuno je netačan. Proverite zašto!

Kada delovati preventivno?

Iako je danas u celom svetu razvijen stav o preventivnom uklanjanju mladeža, među našim ljudima još vrijedi stav “bolje mladež ne dirati jer ako se dira, daće se na zlo”. To je potpuno netačno, a rezultiralo je neopravdanim strahom od operativnog odstranjivanja mladeža. “Zlo” iz navoda nije se dogodilo zbog operativnog zahvata nego zato što je bolesnik došao prekasno, odnosno u trenutku pristupanja operativnom zahvatu bilo je reč o maligno promenjenom mladežu, tj. melanomu  sa udaljenim metastazama.

Stoga mladeže koji zadovoljavaju kliničke kriterijume za preventivno operativno odstranjivanje, koji su izloženi iritaciji ili traumama (npr. u vlasištu prilikom češljanja, iritaciji donjim rubljem), potom one na peti, tabanu, dlanu, spolovilu ili tvrdom nepcu, ili koji zbog bilo kojeg razloga “smetaju”  bolesniku, valja na vreme odstraniti u celosti. Jer, i maligni melanom je, a to je ono čega se svi najviše plašimo kada govorimo o pigmentiranim lezijama kože, izlečiv ako se odstrani na vreme.

Pozitivan terapijski ishod postići će se ako bolesnici shvate da se zbog pigmentiranih lezija trebaju javiti dermatologu koji će prema nalazu oceniti koliko se često bolesnik mora javljati na kontrolne preglede, treba li preventivno i kada odstraniti pigmentisanu leziju kože te kako se štititi od provocirajućih faktora, pre svega dugotrajna izlaganja štetnim sunčevim zracima.

Koje osobe imaju veći rizik pojave malignog melanoma?

– osobe sa postojanjem melanoma u porodici

– osobe koje su već operisale melanom

– osobe sa atipičnim ili displastičnim mladežima (madeži veći od 0,5 cm u prečniku, nepravilnog oblika, sa više nijansi tamne boje)

– osobe svetle pute, svetle kose, svetlih očiju, koje su sklone pojavi opekotina i koje teško tamne

– osobe sa velikim urođenim mladežima

-osobe koje su nekoliko puta zadobile jake sunčeve opekotine

– osobe koje se izlažu tzv. rekreacijskom sunčanju tj one koje žele tamni ten dobiti u kratko vreme

– osobe koje žive u oblastima sa puno sunca

Nakon operativnog zahvata svaki preparat kože patohistološki se analizira i donosi se konačna dijagnoza odstranjene pigmentisane lezije. Što se tiče preventive malignog melanoma u užem smislu, ni na jedan od faktora, kao što su genetski i hormonski, zasad ne možemo bitno uticati. Zato je i dalje važno rano otkrivanje pigmentiranih lezija kože koje se postiže samo redovnim pregledima dermatološkim. Preventivno odstranjivanje sumnjivih pigmentiranih lezija kože još je najjače oružje u borbi protiv najzloćudniji promene kože – malignog melanoma.

• Preventivno operativno odstranjenje sumnjivih pigmentiranih lezija predstavlja najjače oružje u    borbi protiv malignog melanoma.

• Kao i svi ostali karcinomi kože, tako je i maligni melanom izlečiv ako se otkrije na vreme i odmah operativno odstrani.

• Kod osoba s većim brojem mladeža vrlo veliku važnost ima i samopregled tokom cele godine, a 1-2 puta godišnje obavezan je pregled kod dermatologa.