SPAVAJTE GOLI: Zdravstvenih blagodati mnogo je više od samog reguliranja tjelesne temperature

Autor: Zlatko Govedić

Kako starimo zbog promjena u svojim cirkadijalnim ritmovima ili unutarnjim tjelesnim satovima, nemirne noći postaju nažalost sve češće.

Neki ljudi pribjegavaju lijekovima ili drugim tehnikama u potrazi za mirnim snom, no možete si pokušati pomoći tako da u postelji spavate – goli.

Iako to u konačnici ovisi o individualnoj preferenciji i udobnosti, više je razloga zašto bi to moglo biti korisno.

Spavanje bez odjeće može poboljšati kvalitetu sna jer može pomoći u regulaciji tjelesne temperature tijekom noći. Osjećaj hladnoće može izazvati buđenje i poremetiti ciklus spavanja.

Također može pomoći u održavanju zdravog okruženja za rast i razvoj zdravih bakterija na koži i smanjiti rizik od infekcija.

To može smanjiti osjećaj stresa i poboljšati raspoloženje.

Spavanje bez pidžame može pomoći u poboljšanju seksualnog zdravlja jer smanjuje vjerojatnost infekcije i iritacije genitalnog područja.

Bez odjeće koja vas grije, temperatura vaše kože će se brže ohladiti. To će signalizirati vašem tijelu da je vrijeme za odmor. Stručnjaci tvrde da temperatura ima velik utjecaj na kvalitetu sna. Ako se tijelo počne pregrijavati, možete osjetiti valunge i noćno znojenje koje će vas trgnuti iz sna.

Stručnjaci su utvrdili vezu između nedostatka sna i depresije. Nedovoljno zatvaranje očiju može nas učiniti pod stresom i tjeskobom te negativno utjecati na naše emocionalno blagostanje. Ako nam razodjevenost u krevetu pomaže da brže i bolje zaspimo, naše mentalno zdravlje bit će na puno boljem mjestu.

Istraživači su otkrili da su muškarci koji su nosili lagane bokserice imali 25% veću koncentraciju sperme i 17% veći broj spermija od onih koji su nosili uske gaćice. Stručnjaci vjeruju da usko donje rublje može zagrijati intimne dijelove tijela muškaraca, što uzrokuje nizak broj spermija.

Što se tiče žena, gaćice mogu povećati rizik od vaginalnih gljivičnih infekcija jer bakterije napreduju u toplom, vlažnom okruženju. Dopuštanje ženskim dijelovima da dišu dok spavaju moglo bi dovesti do manjeg trenja u osjetljivim područjima i manje šanse za iritaciju ili komplikacije.

Prema tome, spavajte goli, ali za dobar učinak koristite pamučne posteljine. Poliesterska i sintetička posteljina mogu blokirati protok zraka, poništavajući svrhu golog spavanja. A budući da dolazi do izravnijeg prijenosa znoja, bakterija i sline na posteljinu, stručnjaci preporučuju pranje posteljine barem jednom tjedno. U sobi održavajte hladnu temperaturu.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More