Spirulina za kosu je tako senzacionalna i moćna!

Spirulina za kosu je tako senzacionalna i moćna!

Autor: Strainovic

Upoznajte sjane prednosti koje pruža spirulina za kosu. Da li ste znali da ovaj čudesni zeleni prah iz prirode sadrži sve što vam je potrebno za oporavak oštećene i suve kose?

Evo jednog članka o višestrukim blagodetima koje vašoj kosi donosi jedna super beauty trendy alga.

Šta je spirulina?

Spirulina je plavo-zelena mikroalga i jedan od najstarijih oblika života na Zemlji.

Danas se svrstava u red namirnica koje se zbog svojih izuzetnih nutritivnih vrednosti zovu superhrana.

Dolazi nam sa različitih krajeva sveta. Može se naći u Indiji, Africi, Meksiku ili Francuskoj. Najčešće je međutim dostupna spirulina iz Čada. Tamošnje žene se “berbom”spiruline bave u vidu zanimanja.

Poslednjih godina ova alga je postala vrlo popularna namirnica i kao hrana i kao beauty sastojak.

Njena popularnost je potkrepljena veoma jakim razlozima.

Vlasilan šampon za kosu

Redovnom upotrebom leči dijabetes, snižava holesterol i pospešuje apsorpciju vitalnih minerala. Sadrži fikocijanin koji nas štiti od izvesnih vrsta kancera tako što sprečava deobu kancerogenih ćelija. Sprečava depresiju, daje energiju i podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Hrani organizam vrlo kvalitetnim proteinima.

Da li ste znali da spirulina vrlo blagotvorno deluje i na kosu, kožu, nokte?

O benefitima spiruline za lice nekom drugom prilikom. U ovoj priči istražujemo koje su koristi pruža spirulina za kosu i na koji način se ova alga može upotrebiti za njenu negu i lepotu.

Zahvaljujući velikoj popularnosti na tržištu su se pojavili razni proizvođači spiruline. Na primer, jeftina alga iz Kine. Oprezno, jer ovakvi proizvodi mogu sadržati pesticide!

Pažljivo birajte, čitajte deklaraciju i tražite znak organik sertifikata. Birajte spirulinu u prahu 100% čistu bez dodataka.

Irena nije od onih koji imaju volje i vremena da istražuju različita svojstva namirnica i da pri tom još brinu o štetnim hemikalijama koje se mogu naći u njima. Bila je očajna, njena kosa je opadala, mastila se i izgledala poput slame. Tražila je nešto provereno dobro! Našla je mnogo jednostavnije prirodno rešenje i sada ima savršenu kosu. Prezadovoljna je jer se njena kosa transformisala za kratko vreme.Kako? Saznajte iz njenog ličnog iskustva: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Zašto je spirulina dobra za kosu?

šampon sa spirulinom za kosu

Kosa sadrži veliki procenat proteina keratina.

Spirulina povećava nivo proteina u vlasima zahvaljujući svom bogatom nutritivnom profilu u koji je uključeno čak 8 esencijalnih aminokiselina i tzv. celi proteini koji ne sadrže masnoću ili holesterol i koji organizam odlično apsorbuje.

Poređenja radi, spirulina sadrži 500% više proteina od pasulja.

Kosi su neophodni različiti vitamini koji podržavaju njen kvalitet i daju kosi snagu da izdrži spoljašneje negativne utivaje. Za kosu su vitamini A, B12 i E esencijalni. Oni joj pomažu da zadrži vlagu i da ojača a samim tim i da izgleda bolje. Oni učestvuju u pospešivanju rasta kose.

Ovi vitamini zahtevaju prisustvo minerala kako bi ih organizam iskoristio. Kalcijum i magnezijum se smatraju ključnim mineralima za kosu. Naime nizak nivo ova dva minerala može dovesti do slabljenja folikula dlake. Ako se ovo dogodi, kosa raste tanka i slaba ili čak prestaje da raste.

Ako gvožđe, bakar i cink nedostaju,proces slabljenja kose se može dodatno ubrzati.

Spirulina sadrži tri puta više gvožđa od pileće džigerice i mnooogo više kalcijuma nego neobrano mleko i dosta više kalcijuma nego brokoli..

Kvalitet masti koje unosimo u organizam ima značajan učinak na zdravlje kose. Na primer masne kiseline su veoma važne za njen kvalitet. One je hrane i daju joj elastičnost, snagu i popravljaju njen ukupan izgled. Spirulina sadrži masne kiseline uključujući GLA ( gama-linoleinsku) kiselinu iz grupe Omega-6 masnih kiselina kao i Omega-3 masne kiseline. Na primer, spirulina sadrži 600 puta više Omega-3 od ribe list..

Antioksidanti su između ostalog važni za detoksifikaciju i kao zaštita od slobodnih radikala. Oni omogućavaju dobro funkionisanje metabolizma i cirkulacije. Govoreći o kosi, nedostatak antioksidanata može dovesti do slabog dotoka krvi do folikula dlake. Ovo dovodi do slabljenja kose, opadanja kose i sklonosti ka oštećenjima na novoizrasloj kosi.

Spirulina sadrži moćan antioksidante: vitamin C, fikocijanin i hlorofil.

Jedan od uznačajnih uzroka slabljenja i opadanja kose je stres. Stanje hroničnog stresa između ostalog, utiče i na sposobnost krvi da apsorbuje nutritijente iz hrane, zatim utiče na normalnu cirkulaciju i snižava nivo vitamina i minerala u organizmu.

Zahvaljujući veoma retkoj nutritivnoj strukturi i dobrobitima koje pruža ljudskom organizmu,spirulina podiže nivo energije i osećaj vitalnosti, popravlja opšte stanje organizma i čini da se osećamo relaksiranije.

Prednosti spiruline za kosu?

Nikada nisam naišla na tako dugačak popis nutritijenata neke hrane kao što je ovaj koji opisuje spirulinu: Neverovatno je bogata proteinima,vitaminima, mineralima masnim i aminokiselinama.

Zahvaljujući velikoj koncentraciji gvožđa, masnih i aminokiselina spirulina je pravi melem za suvu i oštećenu kosu.

Ona naše vlasi vraća u život jača slabu kosu i ponovo uspostavlja zdravu teksturu oštećene kose. Tankoj kosi spirulina dodaje volumen.

Ova njena svojstva možete iskoristiti kako biste organizam nahranili iznutra ali i za spoljašnju negu kose. Nutritijenti koje sa spirulinom darujete kosi donose brojne benefite:

 • Oporavlja suvu, oštećenu i lomljivu kosu procvetalih krajeva
 • Revitalizuje, jača i obnavlja teksturu i volumen slabe kose.
 • Ubrzava rast kose.
 • Sprečava opadanje kose i ppospešuje njeno obnavljanje
 • Kovrdžavoj kosi vraća definisane lokne
 • Hidrira kosu
 • Štiti kosu od spoljašnjih negativnih uticaja
 • Olakšava raščešljavanje i oblikovanje kose.
 • Leči perut i iritacije osetljive kože glave
 • Vraća kosi sjaj

Kako se koristi spirulina za kosu?

Kosa se neguje spolja i iznutra. Spirulina je korisna u oba slučaja.

Čvrsto verujem da je za je za lepotu podjednako važno šta unosimo u organizam i čime se negujemo spolja, jer, stanje naše kose i kože je odraz stanja našeg organizma. Ukoliko ste iznutra siromašni nutritijentima organizam ih ne može poslati u svoje periferne delove kao što su kosa, koža, nokti…

Konzumiranjem spiruline organizam dobija obilje zdravih nutritijenata koji su neophodna građa za zdravu kosu.Ova alga pospešuje ponovni rast kose, delotvorna je protiv ćelavosti i tanjenja kose, oslobađa kosu i kožu glave od peruti. Kosu čini jačom i snažnijom.

Pogledajte koje su još dobre biljke protiv ćelavosti. Kombinujte ih i uradićete pravu stvar!

Spirulina se sastoji od 70 % vrlo kvalitetnih proteina.

Ukoliko bar nešto znam o građi vlasi kose onda znamo i koliko su proteini važni za rast zdrave i jake kose. Naime protein keratin je osnovna gradivna materija kose ali takođe i noktiju. Dakle, od spiruline će vam se prolepšati i nokti i kosa i koža.

Iznutra obilje proteina u organizmu kosu čini jačom, snažnijom, sjajnijom i zdravijom. Kosa brzo raste kada je organizam preplavljen proteinima.

Ova alga je vrlo vrlo poznata po svom bogatstvu gvožđem i gama linolinskom kiselinom.

Ona je definitivno hrana koja je potrebna našem organizmu. Obilje nutritijenata koje od nje dobijamo pokazaće se na opštem stanju organizma ali i na spoljašnjem izgledu uključujući i kosu.Mnogi imaju oštećenu kosu samo zato što se loše hrane.

Ima li mane?

Spirulina ima vrlo jak miris i ukus. Može biti da vam se neće dopasti. Uostalom sve ono što je baš baš ukusno obično nije zdravo. Pronađite način konzumacije koji je vama najprihvatljiviji. Oni koji se već uveliko časte ovom prastarom algom kažu da je najprihvatljivija pomešana sa vodom i sokom od celog limuna. Ukoliko dan počinjete smutijem, dodajte mu kašiku spiruline. Lepota je zahtevna zato nedajte da vas miris spiruline omete na putu ka lepoj i zdravoj kosi.

Ako vas ipak ometa, probajte ovo:

Spirulina tablete za kosu

Znam da sad već razmišljate kako je ovo super zdrava hrana i da bi svakako ceo vaš organizam propevao uz nju, ali šta ćemo sa tim groznim mirisom i ukusom?

Spirulina je dostupna u prahu i u vidu tableta.

Uvek je lakše progutati tabletu. Lično mislim da ni jedna tableta ne može da zameni hranu. Ukoliko se odlučite za ovu opciju našli smo pakovanje od 200 komada za 690,00 dinara. Uputstvo nam kaže da se uzima 4-6 tableta dnevno. Realno i nje neki veliki izdatak za takav pravi mali rudnik zdravlja.

Spirulina u prahu je oko 1200,00 dinara za 100g. Dnevna doza koja je dovoljna je 2-4 grama dnevno. Kada počnete da je konzumirate, krenite postepeno.

 • Prva dva dana uzimajte po jednu tabletu
 • Sledeća dva dana popijte po dve tablete
 • Zatim uzimate dva dana po 3 tablete i tako sve dok ne dostignete preporučenu dozu. Neki izvori su dozu podigli na 6-10 tableta dnevno. Najbolje je da se za ovaj detalj posavetujete sa svojim lekarom ili nekim iskusnim nutricionistom.
 • Spirulina u tabletama se uzima sa vodom neposredno pre obroka.
 • Celu dozu možete konzumirati odjednom ili rasporediti tokom dana. Nemojte konzumirati spirulinu pred spavanje jer će vam možda povećati energiju koja vam neće dozvoliti da zaspite.

Govoreći o suplementima, ovo nije jedini koji je blagotvoran za kosu. Ovde pročitajte kako vam Fitoval kapsule mogu pomoći na putu do zdrave i lepe kose.

Ovo shvatite informativno! Ništa ne uzimajte na svoju ruku i uvek se posavetujte sa lekarom! Što je sigurno – sigurno je!

Spirulina za spoljašnju negu kose

maska sa spirulinom za kosu

Za spoljašnju upotrebu spirulina se koristi u šamponima i regeneratorima za kosu. Proverili smo – ima ih na tržištu. Osim gotovih proizvoda možemo kod kuće napraviti maske za kosu sa spirulinom.

Uglavnom se može kupiti u svakom bolje snabdevenom supermarketu i prodavnici zdrave hrane. Dolazi nam u vidu finog plavozelenog praha. Ovaj fini hranljivi prah je idealan za spravljanje maske za kosu.

Zašto biste to radili?

Zato što je spirulina prepuna proteina koji pomažu regeneraciji i jačanju oštećene kose.

Spirulina maska za dugu jaku i sjajnu kosu

100 grama spiruline sipajte u posudu, prelijte sa 200 ml ključale vode, promešajte. Dodajte potom 140 ml ulja za kosu. Ovde možete naučiti koja su najbolja prirodna ulja za kosu. Tri kapi mlečne kiseline (ako nemate, vaša maska će i dalje biti kvalitetna i korisna). Ubacite u blender kako bi se sve dobro izmešalo a vi dobili ujednačenu kremastu masku za kosu. Masku nanesite na suvu kosu dok je još topla. Ostavite da deluje 30 minuta nakon toga operite kosu temeljno blagim prirodnim šamponom.

Maska se primenjuje jednom dodva puta nedeljno za dugu jaku i sjajnu kosu.

Ova jednoćelijska alga je i odličan izvor gvožđa u obliku koji organizam lako apsorbuje. Ovo je čini namirnicom koja pospešuje rast kose. Opadanje kose je takođe prvi znak nedostatka gvožđa u organizmu.

Spirulina i glina za kosu

Vlasilan šampon za kosu

Ukoliko je vaša kosa izgorela ili suva potreban joj je dubinski regenerišući tretman. Predlažemo vam masku koja dubinski čisti i hidrira, a koja, između ostalog, sadrži i glinu za kosu!

 • 1 kašika bentonit gline
 • 1 kašika spiruline
 • 1 kašika jabukovog sirćeta.
 • Sok od pola limuna
 • 2 kašike meda
 • 1 kašika kokosovog ulja
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • Najzad dodajte gel od lanenog semena.

Pogledajmo sada kako sastojci ove sjajne maske deluju na kosu: Spirulina pospešuje regeneraciju i rast novih ćelija kose, bentonit glina izvlači nečistoće, uklanja naslage ostataka preparata za negu kose, toksine i višak sebuma. Med zaključava vlagu što je posebno korisno koda je vaša kosa suva. Uz to, med u ovom receptu omogućava lako ispiranje maske iz kose.

Spirulina protiv peruti

Ako želite da se otarasite peruti ili dodate malo živosti loknama opet je tu ova alga. Nanesite je na kosu.Pomešajte 50 ml eteričnog ulja ruzmarina ili ruže( za kovrdžavu kosu) sa 40 ml vode u kojoj ste rastvorili jednu kašiku spiruline u prahu. Dobro promešajte.

Ovako dobijenu masku protiv peruti umasiramo u vlasište i kosu. Nakon 30 minuta operite kosu blagim prirodnim šamponom protiv peruti.

Spirulina u šamponima i regeneratorima

Spirulina u prahu se odlično meša sa domaćim šamponima i regeneratorima za kosu. Međutim, ukoliko imate kupovni šampon koji vam odgovara možete ga obogatiti kašikom spiruline. Isto važi i za vaš omiljeni regenerator. Zelena alga će samo dodatno obogatiti njegovo dejstvo.

Spirulina za rast kose

Monogi proizvođači kozmetike za kosu ali i suplemenata dodaju spirulinu svojim proizvodima kako bi unapredili i pospešili tretman tanke, slabe kose, sprečili ćelavost ali i ubrzali rast kose.

Spirulina sadrži esencijalne sastojke za zdravlje kose: brojne vitamine pre svega vitamin A i B12 ali i vitamin E koji su dobri za kosu. Obilje minerala posebno magnezijum kalcijum, gvožđe, bakar i cink neophodni za zdravu kosu koja dobro raste. Proteini su, potrebni su našoj kosi za pravilan metabolizam i dobar izgled..

Spirulina je super za kosu. Ipak problemi sa kosom u vidu naglog pojačanog opadanja, ekstremnog slabljenja kose i velikih oštećenja mogu biti i posledica neke bolesti koja se razvija u organizmu. Ukoliko posumnjate da slab kvalitet kose nije rezultat loše ishrane ili nepravilne nege, posavetujte se sa svojim lekarom i zakažite posetu trihologu. U međuvremenu, spirulina vam može biti dobra namirnica za spoljašnju i unutrašnju negu kose.

Ocena čitalaca

POVEZANI ČLANCI

Kako da vam lice zablista uz alge za lice

Lepota


Autor: plavsic

Ove maske protiv peruti su zaista čudesne

Lepota


Autor: Strainovic

Preparati za rast kose za žene i muškarce

Lepota


Autor: Sladja Stamenkovic

Prirodne maske za kosu idealne za vaš tip kose

Lepota


Autor: Jelena BastaOriginal Article