Sprečite bol u nogama

Cirkulacija krvi omogućava snabdevanje tkiva i organa kiseonikom. Krv obogaćena kiseonikom dolazi u tkiva arterijama a vene vraćaju krv sa malo kiseonika u srce i pluća. Kada se protok venske krvi uspori, krvni sudovi se šire i javljaju se tegobe: bol, teške noge, osećaj umora.

Da bi ste umanjili ili sprečili ove simptome potrebno je:

Kontrolisati telesnu težinu – suvišni kilogrami povećavaju pritisak na vene nogu, pa je potrebno preći na uravnoteženu ishranu sa manje životinjskih masti a sa više celuloze koje ima u voću i povrću. Treba piti najmanje dve lire vode dnevno čime se sprečava zatvor i pročišćava organizam.

Tuširajte se hladnom vodom – treba tuširati noge hladnom vodom od gležnjva do prepona i masirati ih prema gore prirodnim uljima koja sadrže ruzmarin.

Odbacite cigarete i alkohol – jer štete disajnim putevima, plućima, mozgu, srcu i krvnim sudovima.

Krećite se – brzo hodanje, plivanje, vožnja biciklom, ples….sve su to aktivnosti koje jačaju krvotok. Ne zadržavajte se predugo u istom mestu i uvedite vežbe (bar 30 min. dnevno).

Ako mnogo vremena provodite sedeći ne pebacujte nogu preko noge, kada možete podmetnite klupicu pod stopala, povremeno prošetajte i kružtie stopalom ispod stola.

Ako radite u stojećem položaju obujte prikladne cipele (peta ne treba da je višlja od 2 do 3 cm.), nosite udobnu odeću i elastične čarape.

Kad god imate priliku postavite jastuk ispod gležnjeva.

Za lošu cirkulaciju se preporučuju neke lekovite biljke npr. indijski kesten, raznorazne preparate za poboljšanje cirkulacije možete naći u biljnim apotekama.

Klonite se izvora toplote, izbegavajte sunčanje, depilaciju vrućim voskom, saunu, centralno i podno grejanje jer pogoduju širenju krvnih sudova.

Mnogi lekovi, konkretno pilule za kontracepciju mogu izazvati probleme sa venama pa treba konsultovati lekara.

Kontrolišite krvni pritisak, nivo holesterola u krvi i jednom godišnje uradite elektrokardiogam (EKG).