Sporedni efekti hemoterapije

Hemoterapija je korišćenje određenih lekova za lečenje bolesti. Premda se operacijom ili radijacijom uništavaju ili oštećuju ćelije raka u određenom delu, hemoterapija deluje na celo telo. Lekovima koji se koriste u hemoterapijom se mogu uništiti ćelije raka koje su metastazirale ili se raširile u delove tela koji su daleko od primarnog tumora. U hemoterapiji se koristi više od 100 različitih lekova u različitim kombinacijama. Iako se svaki od tih lekova može koristiti pojedinačno u lečenju raka, uopšteno njihovo dejstvo je snažnije kada se koriste kombinovano. Tako da se hemoterapija propisana za svakog pacijenta posebno, najverovatnije sastoji od više od jednog leka. ovo se zove kombinovana hemoterapija i pretstavlja kombinaciju lekova sa različitim delovanjem kako bi ubili što više kancerogenih ćelija i smanjili verovatnoću da pacijent postane rezistentan na određenu vrstu leka. Lekar određuje vrstu kombinacije lekova, njihove kombinacije i dužinu trajanja tretmana koji je najbolji za pacijenta. Sve ove odluke u vezi lečenja hemoterapijom zavise od tipa raka, njegove lokacije, koliko se razvio, kako on utiče na vaše normalne telesne funkcije i generalno zdravlje.

Lekovi koji se koriste u hemoterapiji su napravljeni da uništavaju ćelije raka koje se brzo razvijaju, ali pošto ovi lekovi putuju kroz celo telo, mogu da utiču na normalne, zdrave ćelije. Sporedni efekti se javljaju usled oštećenja zdravih tkiva.

Konstipacija – mnogi usled hemoterapije pate od konstipacije (zatvora), mada se ona može pojaviti usled smanjene aktivnosti, usled smanjenog unosa hrane, ili usled uzimanja lekova koji smanjuju bol. Ukoliko zatvor traje duže od 2 dana obratite se vašem lekaru, možda će te morati da koristite neke laksative. Kako bi ste sprečili ili olakšali zatvor pijte svakodnevno puno tečnosti, pogotovo je dobro da pijete tople napitke. Jedite što više namirnice koje sadrže celulozu, npr. cerealije, sveže ili kuvano povrće, voće. Povećajte svoje fizičke aktivnosti, dovoljna je šetnja ali o tome konsultujte lekara.
Najčešći sporedni efekti su muka…gađenje i povraćanje, opadanje kose, iscrpljenost, povećana sklonost ka krvarenju i pojavi modrica, povećana sklonostka infekcijama.
Pacijenti različito reaguju na hemoterapiju, neko ima tek poneki sporedni efekat a neki ni jedan, a izraženost sporednih efekata takođe varira od osobe do osobe. Lekar vam može prepisati neke lekove koji će sprečiti neke sporedne efekte hemoterapije, u svakom slučaju treba da razgovarate sa njim o tome kakvi se kod vas javljaju simptomi posle hemoterapije, koliko su izraženi, koliko dugo traju i kada su ozbiljni da treba da pozovete lekarsku pomoć.

Slab apetit – možda će biti dana kada nećete moći da jedete zbog mučnine ili zbog problema sa ustima (suva usta) ili grlom.

Ako je nedistatak apetita vaš problem probajte ovo:

Uzimajte male obroke ili čak zalogaje kad god zaželite, ne morate da jedete strogo 3 obroka dnevno. Uzimajte raznoliku hranu, probajte nove recepte. Kad god je moguće izađite u šetnju pre obroka, možda će vam povratiti osećaj gladi. promenite uobičajenu rutinu tokom obroka, npr. napravite romantičnu atmosveru sa svećama ili promenite mesto gde uobičajeno jedete. Jedite sa prijateljima ili članovima porodice a kada ste sami gledajući TV ili slušajući radio.

Gubitak kose – svi lekovi koji se koriste tokom hemoterapije ne izazivaju gubitak kose, kod nekih vlasi postaju samo tanje, što može da primeti samo dotična osoba. Ipak opadanje kose može da bude veoma izraženo ali je uglavnom privremeno a kosa ponovo izraste na mestima gde je opala po završetku terapije. Opadanje kose (često i drugih dlaka na telu), se ne javlja odmah, mnogo je češće posle nekoliko tretmana. Kada se pojavi može biti ili postepeno ili opada u pramenovima, a kosa koja preostane je bez sjaja i suva.

Pomaže da: koristite blage šampone, meke četke za češljanje, kad god je moguće ne koristite fen, nemojte farbati kosu, fenirati je. Ošišajte se na kratko, tako će vam kosa izgledati punije i i lakše će te je održavati kada se pojavi njeno proređivanje.

Simptomi povezani sa nervima – neki lekovi mogu izazvati simptome periferne neuropatije:gubitak ravnoteže, nespretnost, probleme da podignete neki predmet ili kod zakopčavanja dugmeta, problemi tokom hodanja, bočovi u vilici, nagluvost, stomačni bolvi, zatvor.

Neki od lekova koji se koriste u hemoterapiji deluju na nerve i mišiće, čineći ih slabim, umornim i bolnim. Ovi problemi su često obeshrabrujući, ali u većini slučajeva nisu opasni, privremeni su i vrlo brzo osećate poboljšanja. U svakom slučaju ako ih osetite, treba da konsultujete lekara koji će možda odlučiti da vas na neko vreme odmori od hemoterapije.

Uticaj hemoterapije na kožu – mogu se javiti manji problemi sa kožom tokom tretmana kao što je crvanilo kože, perutanje, suva koža i akne.

Neki lekovi koji se koriste u hemoterapiji mogu da potamne kožu, ova promena boje nestaje par meseci po prestanku terapije. Ipak obavestite odmah svog lekara ako tokom primanja hemoterapije ili odmah posle osetite jak svrab, ako vam se pojavi osip ili imate probleme sa disanjem. Ti simptomi mogu da ukažu na alergijsku reakciju, koja treba hitno da se tretira.

Iscrpljenost i osećaj umora je najčešći nus efekat hemoterapije. Može da varira od osrednje letargije do potpunog osećaja iscrpljenosti. Osećaj iscrpljenosti je obično najjači na početku i na kraju ciklusa tretmana, nestaje potpuno kada se završi sa hemoterapijom.

Problemi sa bubrezima – neki lekovi iritiraju ili nanose privremena ili trajna oštećenja bubrega. Zbog toga urin može da promeni boju (postaje narandzasta, crvena ili tamno žuta), i dobija jak miris lekova. Simptomi o kojima treba da obavestite lekara su: osećaj peckanja ili bol tokom mokrenja, često mokrenje, crvenkast ili krvav urin, groznica.

Ove probleme možete smanjiti ili sprečiti pijući što više tečnosti.
www.cancer.org