Šta je BRNU virus koji se pojavio u beogradskim vrtićima i kako se leči

pixabay.com

U beogradskim vrtićima prijavljeno je u dva navrata pojačano zaražavanje dece BRNU virusom. Reč je o bolesti ruku, nogu i usta, koja pogađa uglavnom predškolsku decu.

Prvi povećan broj dece zaražene ovim virusom javio se u maju, kada je osmoro dece imalo problema, a u junu je 15 mališana u Beogradu.

Dr Olivera Ostojić kaže da ovaj virus nije ništa novo. Takva vrsta povećanog broja zaražavanja se javila pre nekoliko godina kod nas, karakteristično je da se javlja leti kao i svi enterovirusi, ali nije reč o nečem nepoznatom – izazvan je pedijatrima poznatim virusom, navodi ona.

Najčešće se javlja u kolektivima, kod dece predškolskog uzrasta – u vrtićima, jaslicama. Prenosi se prljavim rukama, putem fecesa, sekreta iz nosa, direktnim kontaktom, kaže doktorka. Prevenira se pojačanom higijenom i ruku i prostora, u vrtićima treba redovno prati sve igračke, mora se voditi više računa o pranju ruku nakon toaleta – dakle, nešto pojačana higijena, dodaje.

– Virus se manifestuje tako što kreće sa sličnim simptomima respiratorne infekcije – s povišenom temperaturom, malaksalošću, bolovima u grlu, dete odbija hranu, nije raspoloženo, a drugi, treći i četvrti dan javljaju se afte u ustima, a onda crvenilo dlanova i tabana koji su otečeni. Javljaju se i plikovi koji su ispunjeni tečnošću, koji pucaju, a ispod ostaje kožica koja je bolna. To je jedno stanje koje izgleda dramatično roditeljima. Neka deca ne mogu da hodaju zbog tih plikova na tabanima, koji bole – navodi doktorka.

Kaže da ova virusna infekcija daje retke komplikacije i da sve traje četiri, pet dana. Nešto duže može da se održava u izlučevinama.

Savet je da roditelji, kad primete bolest, decu izvuku iz vrtića, da kao kliconoše virus ne bi prenosili na drugu dece.

Nema posebne terapije – simptomatska terapija je dominantna, snižavanje temperature, negovanje usne duplje i kože, kaže doktorka koja dodaje da postoje razni sprejevi za usnu duplju.

Savetuje dijetu bez kiselih sokova.