Šta je to ulcer rožnjače kod pasa i kako se leči?

Šta je to ulcer rožnjače kod pasa i kako se leči? 1Foto: Shutterstock

Ulcer na rožnjači je čest problem kod pasa i mačaka i može uzrokovati brojne komplikacije ako se ostavi bez tretmana. Pojava čira (ulcera) na rožnjači (ulcerozni keratitis) je stanje koje karakteriše oštećenje jednog ili više slojeva rožnjače.

Šta je rožnjača?

Rožnjača je prozirna struktura na prednjem delu oka koja omogućava projektovanje slike na neurosenzorni deo oka (retinu). Ona nema krvne sudove i snadbeva se kiseonikom iz suza i intraokularne tečnosti. Zbog svoje strukture (debljine je 0,5 mm), rožnjača je vrlo osetljiva na traumu i nedovoljnu oksigenaciju.

Budući da brojne bakterije normalno žive na njenoj površini, svako oštećenje njene strukture može rezultovati brzom bakterijskom infekcijom. Ulceri na rožnjači mogu biti plitki, (samo površinski sloj) ili mogu biti vrlo duboki, oštećujući gotovo sve slojeve. Plitki ulceri se obično leče medicinski, dok duboki ulceri mogu zahtevati operativni zahvat.

Koji su najčešći uzroci i kakvi su simptomi čira na rožnjači?

Najčešći uzrok čira na rožnjači je loš kvalitet ili nedovoljna količina suza, što je često prisutno kod pasa sa sezonskim alergijama ili alergijom na hranu. Promene u anatomiji kapaka ili strana tela u oku su takođe česti uzroci ulcera. Simptomi obično uključuju žmirkanje, crvenilo oka i iscedak iz očiju, osetljivost na svetlo i zamućenost (mutna ili plavičasta boja oka). Ako se prepoznaju rano, većina čireva na će brzo zarasti učestalom lokalnom terapijom.

Šta je to ulcer rožnjače kod pasa i kako se leči? 2
Foto: Shutterstock

Duboki ulceri su gotovo uvek inficirani i obično zahtevaju hiruršku sanaciju. Čirevi na rožnjači koji uništavaju više od 60-70% njene strukture, obično zahevaju hirurško lečenje sa ciljem vraćanja integriteta ove strukture oka, čime se spečava gubitak oka.

Plitki ulceri obično zarastaju u roku od 5-7 dana. Ako u roku od 7-10 dana ne dođe do potpunog zarastanja, ti ulceri postaju neizlečivi ili indolentni. Indolentni ulceri se ne mogu izlečiti samo medicinskom terapijom, već zahtevaju ,,Diamond Burr Debridement’’ ili hirurški tretman.

Vrlo je važno da se spreči trljanje ozleđenih očiju, a to se postiže upotrebom zaštitne kragne. Prekomerno češanje šapama već ozleđenog oka može naneti veću štetu rožnjači i preneti veliki broj bakterija sa šapa u oko.

Ukoliko vam je ipak neophodna hirurška intervencija posetite najopremljeniju hiruršku salu u Beogradu oculus-vet.com veterinarska oftomologija.

Original Article