Šta raditi ako vas opeče meduza ili se ubodete na morskog ježa?

Foto: Pixabay/kmerriman

Meduze se pretežno nalaze u grčkim, al ii drugim toplim morima. Providne su i želatinozne, pa ih zbog toga u većini slučajeva ne primetimo dok plivamo.

Prvenstveno osetimo simptome ujeda meduze, pa ih tek onda ugledamo. Najčešći simptomi mogu biti žarenje, peckanje i svrab.

Ožareno mesto na koži postaje crveno, natečeno i bolno na dodir. U retkim slučajevima mogu se javiti glavobolja, slabost, malaksalost, nesvestica, mučnina, grčevi mišića i pad krvnog pritiska.

Ukoliko primetite ove simptome, neophodna je hitna lekarska pomoć.

Šta uraditi ako vas ujede meduza?

Mesto ujeda je potrebno oprati slanom vodom i ukloniti dlačice od meduze ukoliko su ostale u koži. Uklanjanje dlačica je najbolje odraditi pincetom.

Nije poželjno trljati ujedeno mesto, niti se češati, jer će se u suprotnom situacija pogoršati. Mesto ujeda možete namazati protivupalnom kremom, topikalnim kortikosteroidom ili popiti tabletu antihistaminika.

Ubod morskog ježa se može dogoditi ukoliko hodamo bosi. Ako ste obavešteni, ili već znate da se na plaži na kojoj se kupate nalaze ježevi, najbolje rešenje je nositi plastične sandale za plivanje.

Šta ako ipak nagazimo ježa?

Na mestu uboda prvo će se javiti bol. Bodlje, koje najčešće ostanu zabodene u stopalu, je najbolje da izvadi lekar ili medicinski radnik.

One su veoma krte i lomljive, pa s toga nepravilno izvlačenje može prouzrokovati da one ostanu zalomljene u stopalu. U tom slučaju bi bila potrebna i hiruška pomoć.

Nakon vađenja bodlji, lekar bi trebalo da opere mesto uboda i preporuči nanošenje antibiotske kreme (Hloramfenikol) ili spreja (Enbecin).

Neka od tradicionalnih sredstava koja ublažavaju bol, a mogu se mazati na kožu su smokvino mleko i riblje ulje.

Ukoliko planirate odmor i kupanje u grčkim i drugim toplim morima, budite obazrivi jer se meduze i ježevi često pojavljuju u jatima.

Tekst preuzet sa portala Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć

Original Article