Šta sve narušava ljudska prava starijih osoba u domovima

Foto: Profimedia

Pokrajinski zaštitnik gradjana – ombudsman utvrdio je, nakon obilaska domova za stare u Vojvodini, da se ljudska prava starijih osoba u tim ustanovama sistemski krše po više osnova, a ugrožavaju ih i srodnici prisilnim smeštanjem, piše agencija Beta, 16. juna 2014. godine.

Ombudsman je posete sproveo u privatnim domovima registrovanim kod nadležnog organa Pokrajine Vojvodine, a u okviru Nacionalnog preventivnog mehanizma.

Kako se navodi u izveštaju, čak i kada su teško pokretne, starije osobe su smeštene na spratovima, najčešće privatnih kuća, domovi su ogradjeni visokim ogradama i zaključani, nema dvorišta, pa su “doslovno lišeni slobode”.

Upozorava se da Centri za socijalni rad nisu upoznati s postojanjem i kapacitetima privatnih domova, kao i da dolazi do zloupotreba jer su njihovi zaposleni istovremeno i vlasnici neregistrovanih privatnih domova, što je ocenjeno kao sukob interesa.

Dodaje se da država ne sprovodi dovoljno kontrolu privatnih domova, a da Pokrajinski zaštitnik gradjana retko ima priliku da postupa po zalbama korisnika, jer se “starija lica iz straha i nemoći ne usudjuju da se obrate za pomoć”.

“Dosadašnja praksa je pokazala da se za prava starijih i njihov boravak u domovima javnost interesuje tek kada se desi incident, zlostavljanje, neuhranjenost, požar ili drugi dogadjaji koji ugrožavaju živote”, navodi ombudsman.