Stari zaboravljeni srpski doručak: Malo košta, a toliko je zdrav da ga treba jesti bar jednom nedeljno

Pixabay

Ukoliko ste se i vi odvikli od ovog starog i zdravog obroka, pravo je vreme da ga ponovo uvrstite u svoj jelovnik, jer će vam organizam biti zahvalan.

Palenta je savršen obrok za doručak, jer je lagana, daje vam snagu i osećaj sitosti za naporan ostatak dana. Iako je nekada često bila na trpezama, sada je pomalo zaboravljena, ali nikad nije kasno da je ponovo uvrstite u vaš jelovnik.

Predstavlja jednu vrlo zdravu namirnicu koja se pravi od kukuruznog griza, a vodi poreklo iz Italije. Možete je pronaći u kesicama i raznim pakovanjima, a priprema se na bezbroj načina.

Palentu bi trebalo da konzumiramo bar jednom nedeljno, jer čisti creva i ubrzava metabolizam, a potpuno je nepotrebno da vam govorimo koliko je zdraviji izbor od pekare. Pored toga, za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta.

Za jednu porciju stavite 2 dl vode da proključa, stavite kašiku soli i kašiku masti ili ulja. Kad voda provri, sklonite sa ringle i dodajte dve i po kašike palente. Mešajte na nižoj temperaturi dva do tri minuta. Palenti možete dodati sir, kajmak, laneno seme, semenke suncokreta, ajvar, a možete da je prelijte i s toplim mlekom.

Read More