Što je točno legionela? Ovo su simptomi notorne bolesti koja je odnijela nekoliko života u Zagrebu

Autor: F.F

Petero pacijenata koji su hospitalizirani u KBC-u Zagreb, poznatijem kao “Rebro”, zarazilo se legionelom. Dvoje pacijenata je u teškom stanju, potvrđeno je za Jutarnji list iz KBC-a, a nakon što se doznalo za zarazu krenula je istraga odakle je zaraza krenula jer je poznato da se vrlo često može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode.

Prof. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, otkrio je kako su odmah alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. No, što je zapravo legionela?

Legionela, bakterija koja izaziva bolest poznatu kao legioneloza ili Legionarska bolest, predstavlja značajan javnozdravstveni problem diljem svijeta.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX/ Ilustracija

Javlja se u slatkovodnim okolišima

Ova bakterija prirodno se javlja u slatkovodnim okolišima poput jezera, rijeka i rezervoara te može preživjeti i razmnožavati se u različitim vrstama vodenih sustava, uključujući one u ljudskim stambenim i industrijskim objektima.

Legionela se ne prenosi s osobe na osobu, već se ljudi najčešće zaraze udisanjem sitnih kapljica zaražene vode koje sadrže ovu bakteriju, a koje su aerosolizirane i u zraku nakon npr. tuširanja ili korištenja hidromasažne kade. U rijetkim slučajevima, može doći i do zaraze konzumacijom kontaminirane vode, no uobičajen je put zaraze inhalacija.

Simptomi legioneloze mogu varirati od blagih do teških, uključujući groznicu, kašalj, bol u mišićima, glavobolju, zamor te ponekad proljev i bol u trbuhu. Kod težih slučajeva mogu se razviti upala pluća (legionarska bolest) koja može biti opasna po život, posebice kod starijih osoba, pušača i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Kardiolog otkrio veliku pogrešku koju mnogi rade kada mjere tlak: ‘To može ukazivati na problem’

Prevencija je iznimno važna

Dijagnoza legioneloze postavlja se na temelju kliničkih simptoma i potvrde prisutnosti bakterije Legionella u uzorcima disanja ili drugim biološkim uzorcima. Liječenje uključuje primjenu odgovarajućih antibiotika, kao što su makrolidi ili fluorokinoloni, a važno je što prije započeti terapiju kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Prevencija legioneloze od ključne je važnosti, a provodi se kroz redovito održavanje i dezinfekciju vodenih sustava, posebno u većim zgradama poput hotela, bolnica i domova za starije osobe. Ograničavanje stajaće vode, održavanje temperatura vode u sigurnim rasponima te redovito čišćenje i dezinfekcija sukladno preporukama javnozdravstvenih agencija pomažu u smanjenju rizika od izbijanja infekcija legionelom, piše WHO.

Iako postoje tretmani za legionarsku bolest, trenutno ne postoji dostupno cjepivo za ovu infekciju. Za blaži, nepneumonični oblik infekcije, medicinske intervencije obično nisu potrebne i bolest se povlači sama od sebe bez uporabe antibiotika. Međutim, kod legionarske bolesti, koja je ozbiljniji oblik, uvijek je potrebna antibiotska terapija nakon postavljanja dijagnoze.

Foto: Pixabay

Opasna bolest

Opasnost koju legioneloza predstavlja za javno zdravlje može se kontrolirati kroz provedbu planova za sigurnost vode, koje trebaju implementirati tijela odgovorna za sigurnost zgrada ili vodoopskrbnih sustava. Ovi planovi moraju biti specifični za pojedinu zgradu ili sustav te bi trebali uključivati redovito praćenje i primjenu mjera kontrole za smanjenje identificiranih rizika, uključujući legionelu. Iako je ponekad nemoguće potpuno eliminirati izvor infekcije, značajno smanjenje rizika je moguće.

Uz stalan nadzor i primjenu preventivnih mjera, mogu se znatno smanjiti incidencija i ozbiljnost slučajeva legioneloze, čime se poboljšava opća sigurnost i zdravlje populacije.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More