Strije na stomaku, grudima, nogama, zadnjici, rukama…

Strije nastaju usled smanjenja elastičnosti kože, kada dođe do pucanja elastičnih vlakana u srednjem sloju kože (dermisu). Ta vlakna se više ni na jedan način ne mogu spojiti i zbog toga su strije trajne. One izgledaju kao brazde, a mogu biti različite širine i dubine, što zavisi od intenziteta rastezanja kože.

Mogu biti ružičaste, crvene, a kasnije mogu da postanu i ljubičaste. Kada se strije tek pojave, mogu da izazivaju kratkotrajan svrab i peckanje.

Nakon nekog vremena one se izravnaju sa površinom kože i postaju nekoliko nijansi svetlije od prirodne boje kože, zbog čega su uvek vidljive.

Strije na stomaku, grudima, nogama, zadnjici, rukama…

strije

Strije su oduvek bile prava noćna mora svim devojkama. Strije nastaju za vreme ubrzanog fizičkog razvoja, kao što je pubertet, trudnoća ili u slučaju prekomerene gojaznosti i čestim variranjem težine. Koža ne stigne da se razvije dovoljno u odnosu na ubrzani fizički razvoj osobe i stoga uzrokuje nastanak strija. Nastanak strija je često izazvan hormonima. Tokom trudnoće, hormone imaju ulogu razmekšavanja kolagena zarad lakše rastezljivosti kože prilikom porođaja. Neke žene imaju slabiji, a neke jači kolagen i stoga neke se susreću sa strijama, a neke, pak, ne. Bilderi takođe imaju ovaj problem. Mahom je ovaj problem uzrokovan konzumiranjem stereoidnih preparata. Kod adolescenata je ovaj problem podjednako prisutan. Razlog je stavaranje hormona rasta i intezivno rastezanje kože. Konačno, svako rastezanje kože, koja je izgubila elastičnost usled dehidratacije, može dovesti do kidanja kolagenih vlakana, što je takođe preduslov za pojavu strija.

Genetika igra bitnu ulogu u pojavi strija – neke osobe su sklonije stvaranju strija zbog genetske predispozicije koju sa sobom nosi njihov organizam. Zbog toga ne možete u potpunosti da se rešite strija, ali ih možete ublažiti do minimuma vidljivosti.

Vrste strija

Postoje bele i crvene strije. Bele su obično starije od crvenih strija, ali nijedne neće nestati tek tako. Postoje mnogi melemi i kreme za uklanjanje strija, ali nijedno rešenje nije potpuno efektivno kao estetski metodi uklanjanja.

Struktura strija

Generalno, koža u sebi sadrži vlakna kolagena i elastin na površnom delu kože, a grublja vlakna i črvsti elastin se nalazi u dubljim slojevima kože. Ova vlakna su postavljena pod tačno određenim uglovima u odnosu na površinu kože, takvo je i njihovo pružanje. Strije crvene boje imaju izraženu reorganizaciju kolagena – strukturne promene i deblji elastin. Takozvane sedefaste ili bele strije imaju atrofiju epiderma i takođe izmenjen kolagen. Bele strije su najsličnije ožiljcima.

Kolagena struktura strija je znatno izmenjena u odnosu na zdravu kožu. Ova izmena takođe podrazumeva i neskladnu usmerenost i poziciju vlakana kože.

Povezano  Kako ukloniti strije: pomažu bademovo i ricinusovo ulje

Zašto ne mogu da uklonim strije preparatima?

Postoje razni kozmetički preparati kojim se tretiraju ove pojave, ali nijedan od tih preparata ne može da izmeni strukturu kolagena u koži, tipičnim mazanjem preparata po oblasti. Nažalost, veoma često su rezultati ovog tipa ravni nuli. Srodno tome, alternativna medicina i njena sredstva kao što je aloe vera, čajevi, lavanda, limun, šargarepa itd. doprinose samo istom rezultatu. Nemoguće je ispraviti kolagena vlakna i ostale deformacije unutar strukture kože apliciranjem pomenutih sastojaka.

Povezano 10 načina za uklanjanje strija

Kako ukloniti strije?

Najpopularnija metoda uklanjanja strija, u kozmetičkom smislu, jeste tretman u kom se kombinuju mezoterapija, hemijskim piling, dermapen, PRP tretman ili mikrodermoabrazija. Svaka od ovih metoda ima poseban način u odstranjivanju strija.

Kao na primer, mikrodermoabrazija. Ona kao metoda služi radi stanjivanja epidermisa da bi se koža očistila od mrtvih slojeva. Na taj način koža oko strija biva tanjom, a dubina  samih strija plića. Mikrodermoabrazija, poznatiji još i kao dijamantski piling, radi po principu vakuma, te na taj način uspešno rešava problem sa strijama, ožiljcima, hiperpigmentacija i sl.

Povezano Dijeta za strije

HEMIJSKI PILING ZA STRIJE

Jedan od načina na koji se strije mogu tretirati jeste upotreba hemijskog pilinga. Hemijski piling je terapijska procedura s veoma širokom paletom indikacija. Hemijski piling svojim dejstvom aktivira ćelijsku migraciju i ubrzava rekonstrukciju dermisa i tkiva epidermisa, aktivira mikrocirkulaciju, obezbeđujući presudne mikronutritiente za pogođene oblasti. Koriste se srednje duboki pilinzi koji poboljšavaju strukturu i kvalitet kože. Potrebno je uraditi seriju od 4-6 tretmana na 3-4 nedelje. Za najbolje rezultate preporučujemo kombinaciju sa drugim metodama.

 

MEZOTERAPIJA ZA STRIJE

Mezoterapija je medicinski postupak kojim se veoma male količine farmaceutskih proizvoda, vitamina, minerala i aminokiselina ubrizgavaju u mezoderm (srednji sloj kože) . U zavisnosti od toga koje aktivne materije koristimo, postižemo različite rezultate. Aktivne materije se mogu ubrizgavati u kožu tankim iglicama ili se mogu unositi uz pomoć aparata. Kokteli se određuju po strogo poznatim i svetski priznatim protokolima, uzimajući u obzir stanje koje se tretira, mesto i efekat koji se želi postići. To znači da se za svakog klijenta priprema poseban izbor koktela i plan lečenja, što zavisi od mišljenja lekara formiranog posle opsežnog razgovora i uvida u zdravstvenu istoriju klijenta.

Ovom metodom uz pomoć finih iglica otvaramo puteve za ulazak hranljivih materija iz mezoterapijskog koktela koje potenciraju regeneraciju. Postupak uključuje višestruke mikroinjekcije u lokaliziovanim područjima kako bi se postigli maksimalni rezultati. Potrebno je ubrizgati male količine tačno određenih aktivnih supstanci u lokalizovana područja. Postupak traje 20-30 minuta uz minimalane neudobnosti. Tretman je neophodno ponoviti svakih sedam dana, 5 do 6 puta samostalno ili u kombinaciji sa nekim od gore navedenih terapijskih metoda.