Sok od celera – čaj – celer lekovitost

U ovom članku čitajte:

– celer lekovitost
– sok od celera prirprema
– sok od celera za visok pritisak
– čaj od semena celera – priprema
– za mršavljenje
– za jetru

Celer lekovitost

Da li ste znali koliko je celer, ta često korišćena začinska biljka, zašpravo lekovita? Celer je bogat lekovitim materijama, a posebno vitaminima C, K, B1 i B6, kao i folnom kiselinom, kalijumom i natrijumom. Lekovitost celera je najveća kada ga jedete u sirovom stanju, a ima široku primenu i kao sok i čaj od celera. Njegovo ime, celer, potiče od latinske reči celeri i označava brzo delovanje, stoga je jasno da celer ima brzo i efikasno dejstvo u lekovite svrhe!

sok od celera cajSOK OD CELERA – globalni hit i sok koji je obojio društvene mreže u zeleno! Boja itekako primamljiva, a ukus i benefiti…, šta znate o tome? Ovaj sok nije samo trend, mnogima je postao način života i prava opsesija. O benefitima, ali i načinu pripreme, čuvanja i konzumiranja čitajte u nastavku.

Povezano Celer sastav i lekovita svojstva

ZAŠTO JE SOK OD CELERA DOBAR?

Prirodni natrijum iz ovog soka se lepi na loše i toksične soli iz hrane koja nije najzdravija i na taj način ih izvlači iz tela. Ovaj natrijum ujedno stabilizuje pritisak i dovodi organizam u stanje najoptimalnije hidriranosti.

KOJU KOLIČINU SOKA TREBA POPITI?

Najbolji efekti se postižu ispijanjem 1/2 l soka od celera svakoga dana. Ukoliko vam je to previše, počnite sa 1/2 šolje, pa postepeno povećavajte količinu.

DA LI CELER MORA BITI ORGANSKOG POREKLA?

Najbolje je pronaći organski, ali ukoliko ne možete, svaku stabljiku pre ceđenja dobro isperite, prvo hladnom, a zatim i toplom vodom.

DA LI SE MOŽE CEDITI KOREN CELERA, UMESTO STABLJIKA?

Ne, jer neće pružiti ista lekovita svojstva.

DA LI SE SOK OD CELERA MOŽE ZAMRZAVATI?

Ukoliko niste u prilici da sok popijete odmah nakon što ste ga napravili i ako je zamrzavanje jedina opcija da biste ga nekada popili, onda je u redu. Ovo je svakako krajnja opcija, koja ne bi trebalo da pređe u praksu. Sveže isceđen sok od celera je najkvalitetniji i najefektniji.

ŠTA RADITI UKOLIKO NIKAKO NE MOŽETE DA PODNESETE UKUS SOKA OD CELERA?

Ukoliko vam je ukus previše jak dodajte krastavac ili jabuku i njih takođe prpustite kroz sokovnik zajedno sa celerom. Takođe, probajte da sklonite lišće celera, ono može izazvati gorčinu. Kada počnete da se navikavate na ukus, smanjite dodavanje krastavca ili jabuke i polako pređite na čist celer, jer je takav najefektniji.

KOLIKO SVEŽI SOK MOŽE DA STOJI U FRIŽIDERU?

Najbolje je piti sveže isceđen sok. Ali, ukoliko pripremite malo veću količinu, sok stavite u staklenu posudu, polopite ga i tu količinu popijte najviše 24h nakon što ste je napravili.

Povezano Lekoviti celer za krvne sudove, kamen u bubregu, jetru

Čaj od semena celera priprema

Seme celera sadrži obilje korisnih vitamina i minerala koji su korisni za očuvanje zdravlja. Bitno je napomenuti da se za pripremu čaja od celera koristi seme koje ste kupili u prodavnici zdrave hrane, jer seme koje se koristi za baštensko gajenje celera je uglavnom tretirano hemikalijama.

Čaj od semena celera – priprema: jednu kašičicu semena celera preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji oko 15 minuta, zatim procediti i piti čaj 3 puta dnevno.

Slično Celer dijeta smršajte 7 kg za dve nedelje

DA LI SOK OD CELERA JAČA IMUNITET?

Organizam svakog čoceka se na dnevnom nivou bori sa uništavanjem brojnih bakterija i virusa. Zato mu je potrebna specifična podrška mineralnih soli, a određene ćeije u imunom sistemu pronalaze ogromnu podršku mineralnih soli upravo u soku celera.

DA LI TRUDNICE SMEJU DA PIJU SOK OD CELERA?

Da. Sok celera je bezbedan i zdrav za konzumiranje i u trudnoći. Ali, ukoliko imate bilo kakve nedoumice, svakako se treba konsultovati sa doktorom.

Saznajte više Celer i limun za mršavljenje i protiv holesterola