Bol ispod pazuha leve ili desne ruke – uzroci

Bol ispod pazuha leve ili desne ruke uzroci

Os svih mesta na vašem telu, nije za očekivati da bol ispod pazuha može biti tako upečatljiv. Zapravo, upravo je pazuh jedno od najosetljivijih mesta u vašem telu. Veliki deo nerаvа i krvnih sudovа prolаze kroz ovu oblаst, i nаrаvno, pazuh je u blizini grudi i prvo što vam padne na pamet jeste strah od rаkа dojke. Srećom, u većini slučajeva, bol ispod pаzuha je bezopаsan. U određenim okolnostimа, međutim, bol pod pаzuhom može dа znаči nešto znаčаjno. Postoje mnogi mogući uzroci bolа ispod pаzuhа ili nа širem području ispod pаzuhа. Jedаn primer bi bio uvećanje limfnih čvorovа. Pored togа, tegobe drugih organa koji su u blizini pаzuhа mogu dovesti do nelаgodnosti ili bolа pod levim pаzuhom – npr. srčane tegobe. Ponekаd je bol pod pаzuhom uzrokovan zbog poremećaja nervnog sistemа, trаumаtske povrede ili drugih medicinskih stаnjа.

bol kvrzica cir dojenje dojke

Slično 9 uzroka za bol ispod desnog pazuha i načini za olakšanje simptoma

Istegnut mišić
Ako istegnete mišić koji se nalazi ispod ruke, postoji šansa da ćete osjetiti veliku bol ispod pazuha. Grudni mišić se vrlo lako istegne pri podizanju teških stvari ili pri pretjeranom vježbanju.

Alergija na proizvode koje koristite
Ljudi osjetljive kože vrlo lako mogu dobiti alergijsku reakciju na neke antiperspirante, dezodoranse ili sapune. Neki od njih u sebi imaju snažne sastojke i parfumirani su što često izaziva reakciju. Ako osim boli vidite oticanje i crvenilo, obratite se liječniku i promijenite proizvode koje koristite.

Obična prehlada
Bol koja se javlja za vrijeme vrućice ili obične prehlade može utjecati na cijelo tijelo pa tako i na područje ispod pazuha. Ona je uobičajena u slučaju infekcije gornjeg dišnog sustava. Kada prođe prehlada, proći će i bol.

Ciste
U predjelu pazuha se ciste lako formiraju jer je to podneblje tamno, vlažno i toplo što je idealno za rast cisti. U većini slučajeva su bezopasne i samo su sredstvo kojim se organizam rješava toksina. Ako primijetite vodenaste kvržice, obratite se liječniku da biste bili sigurni kako nisu pokazatelj za nastanak raka.

Dijabetes
Ukoliko se ne liječi, dijabetes podiže razinu šećera u krvi i to izaziva neuropatiju. To znači da se stvara višak glukoze koja oštećuje male kapilare koje su povezane sa živcima, a to uzrokuje bol, pa i često bol ispod pazuha.

Infekcija limfnih čvorova
Natečeni limfni čvorovi se javljaju u području blizu tumora, upale ili infekcije. Limfodentitis može ići uz bakterijsku infekciju i zahvatiti bilo koji limfni čvor, pa tako često i one ispod pazuha. Ostali simptomi uključuju tvrde, natečene i osjeljive limfne čvorove i crvenu, bolnu kožu.

Saznajte više  Izraslina ispod pazuha

Rak dojke
Ako primijetite tvrde kvržice u dojkama ili ispod pazuha, moguće da se radi o kancerogenim kvržicama. Ako osjetite bol ispod pazuha to bi mogao biti simptom nastanka. Istrazivanja pokazuju  kako se rak dojke najčešće prvo širi u područje limfnih čvorova pazuha. Tkivo pazuha može biti tvrdo i kompaktno ili se može javiti tvrđa kvržica. Ove simptome ne trebate ignorirati ni dana nego se što prije obratite liječniku. Provjeravajte se svakog dana i pratite rad svog tijela.

Saznaj više  Oštar bol ispod pazuha