Strozzapreti – pasta od leblebija

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

STROCAPRETI (strozzapreti)
Sveža pasta – u hrono varijanti od leblebija u paradajz sosu.
Za one u restrikciji za doručak, za one van restrikcije ili za one koji poste i za ručak.

Ova pasta dolazi iz Romanje (Emilia Romagna) i nastala je u doba kada je njom vladala papska država. Sveštenici, ne bi li se dodvorili damama (žene vlastelina) uzimali su jaja od seljaka i tako ove ostavljali bez istih. Legenda kaze da su domišljate Romanjolke uspele da zamese testo za domaću pastu bez jaja, samo od brašna i vode i da su onako, dok su je valjale, proklinjale sveštenike da se zadave jajima. Otuda i ime paste – STROZZARE (zadaviti se), PRETTE.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Danas, na svu sreću, izbor pravljenja paste bez jaja nema nikakve veze sa sveštenicima, vec je čisto gastronomski izbor. I ova vrsta paste, kao i ostale, ima svoje regionalne varijante.

Ova je hrono varijanta, za ručak, kada hocete da odmorite zeludac od mesa, ili ako postite.

Treba vam oko sat vremena ukupno za spremanje.

Za testo je potrebno:

  • 150 gr brasna od leblebija
  • 100 gr mladog spanaća, svežeg
  • Prstohvat soli i kasika maslinovog ulja

Brašno i spanać stavite u mikser i pustite da se dobro umuti. Spanać se sastoji od 80% vode, tako da dodatnu ne treba dodavati. Za slučaj da je brašno baš sitno mleveno, i testo previse tvrdo, dodajte kašiku ili vode od kuvanja leblebija, ako imate, ili obične vode. Kad počne da se pravi testo dodajte so i ulje. Doradite testo na pobrašnjenoj dasci. Nije baš najzahvalnije za rad jer se pravi sa brašnom od leblebija, ali nije ni nemoguće.

Ostavite da odmori 20 minuta.

Nakon toga, uzimajte male komadiće, veličine lešnika i valjajte rukama dok ne dobijete rezanac dužine palca. Treba da je deblje u sredini i tanje na krajevima. Ako vas mrzi da ih pravite pojedinačne, napravite duže rezance, sami će se polomiti u kuvanju. Ja sam radila potonje.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Kuvaju se u slanoj kipućoj vodi i odmah ubacuju u paradajz sos. Gotove su kad isplivaju na površinu. Budite izdašni sa količinom vode u kojoj je kuvate.

Ova količina je dovoljna za jednu i po normalnu porciju ili dve manje gladne osobe.

Prijatno.