Stršljeni ponovno prijete diljem Hrvatske: Evo što napraviti kada su u blizini i ako vas ubodu

Autor: F.F

Stršljeni su fascinantni insekti koji privlače pažnju svojom veličinom i organizacijom unutar gnijezda. Iako se mogu činiti zanimljivima, stršljeni su među najopasnijim kukcima zbog svoje sposobnosti izazivanja ozbiljnih zdravstvenih problema. Njihova gnijezda mogu se pronaći na raznim mjestima, često na teško dostupnim lokacijama poput tavana, dimnjaka ili čak u vrtovima.

U Hrvatskoj su stršljeni široko rasprostranjeni, prisutni gotovo posvuda, što dodatno povećava rizik od susreta s njima. Njihovi ubodi mogu biti izuzetno bolni i opasni, posebno za osobe s alergijama na insektni otrov.

Stršljeni su poznati po bolnim i potencijalno ozbiljnim ubodima. Kad se osjećaju ugroženo, ispuštaju feromon koji služi kao signal drugim stršljenima za napad. To može rezultirati organiziranim napadom s najčešćim ubodima u glavu, vrat i ruke. Mjesto uboda obilježeno feromonima privlači druge stršljene, što može dovesti do više uboda na isto mjesto.

Foto: Unsplash

Tko je najriskantnija skupina?

Osobe alergične na insektni otrov su najviše izložene riziku. Ubod stršljena može izazvati ozbiljne alergijske reakcije, uključujući anafilaktički šok, koji može biti smrtonosan bez hitne medicinske pomoći. Osobe s kroničnim bolestima, poput bolesti srca ili dišnog sustava, također su u velikoj opasnosti jer otrov može izazvati sniženje krvnog tlaka i gušenje zbog nedostatka kisika. U ruralnim područjima, gdje su zdravstvene ustanove udaljene, brza reakcija može biti ključna za preživljavanje, piše Najžena.

Kako se ponašati u prisutnosti stršljena?

Izbjegavajte nagle pokrete: Ako naiđete na stršljene ili njihovo gnijezdo, ne radite nagle pokrete jer su stršljeni osjetljivi na vibracije i mogu postati agresivni.
Ne pokušavajte sami ukloniti gnijezdo: Ako pronađete gnijezdo stršljena u svom domu, nemojte ga pokušavati sami ukloniti jer stršljeni napadaju u skupinama. Pozovite stručnjaka za deratizaciju.
Ne koristite kućne lijekove: Domaći lijekovi i sprejevi često nisu dovoljni i mogu pogoršati situaciju. Profesionalci imaju odgovarajuću opremu i znanje za sigurno uklanjanje gnijezda.
Ne ignorirajte simptome: Ako vas ubode stršljen i primijetite ozbiljne simptome poput otežanog disanja, oticanja lica i grla ili vrtoglavice, odmah potražite liječničku pomoć.

Ovo jelo se traži diljem Hrvatske, stručnjaci u strahu: ‘Zabrinjavajuće koliko su kontaminirane’

Što nakon uboda?

Prvi simptomi anafilaktičkog šoka

Osobe sklone alergijama mogu razviti ozbiljnu reakciju unutar nekoliko minuta nakon uboda. Simptomi mogu uključivati ​​osip, grčeve u želucu, otežano disanje, oticanje lica i grla, pad krvnog tlaka, pa čak i gubitak svijesti. Preporučuje se da osobe s poznatom alergijom nose injekciju adrenalina i odmah se posavjetuju s liječnikom.

Što učiniti nakon uboda?

Očistite ranu: Operite mjesto uboda sapunom i vodom kako biste smanjili rizik od infekcije.
Stavite hladni oblog: Hladni oblog može pomoći u smanjenju otekline i boli.
Koristite antihistaminike: Ako reakcija nije jaka, antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
Potražite hitnu pomoć ako je potrebno: U slučaju ozbiljnih simptoma odmah se obratite liječniku.
Stršljeni mogu biti izuzetno opasni, stoga je važno znati kako se ponašati u njihovoj prisutnosti i što učiniti u slučaju uboda.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More