Stručnjakinja otkrila koja je najbolja opcija: ‘Mogla bi vas iznenaditi istina o bijelom kruhu’

Autor: F.F

Kruh je temeljni dio mnogih prehrana diljem svijeta i važan je izvor hranjivih tvari. On pruža tijelu energiju putem ugljikohidrata, koji su ključni za normalno funkcioniranje mozga i mišića. Osim toga, kruh sadrži vlakna koja su važna za probavni sustav i održavanje zdrave tjelesne težine. Integralni kruh, posebno, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini boljim izborom od rafiniranog bijelog kruha.

Osim što je hranjiv, kruh je također važan dio kulture i tradicije mnogih zajednica diljem svijeta. Uz to, pruža osjećaj zadovoljstva i punine nakon konzumacije, čineći ga neizostavnim dijelom uravnotežene prehrane. No, već se godinama raspravlja je li kruh zdrava namirnica, odnosno, deblja li kruh?

Istraživanja pokazuju da se količina kruha koju jedemo smanjila za pola u proteklih 20 godina, dok se istovremeno povećava broj pretilih osoba. Prema raznim istraživanjima, sve je više mladih koji su pretili, a Hrvati su ujedno među najdebljim stanovnicima Europe.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

‘Pretilost nije povezana s kruhom’

Nutricionistica Nađa Radonjić je objasnila za Prvu TV da li prekomjerna konzumacija kruha uzrokuje povećanje debljine. Istaknula je da količina kruha nije nužno uzrok pretilosti te da smo u prošlosti konzumirali mnogo više kruha nego danas.

“Ne bih rekla da je velika količina kruha primjer pretilosti. Kroz povijest smo jeli mnogo više kruha nego danas. Mislim da smo zamijenili ideju kruha na pogrešan način. Često čujem u praksi “Mi nismo ona primitivna obitelj koja jede bijeli kruh.” Bijeli kruh, iznenadit ćete se, ali ima manje kalorija od integralnog kruha”, rekla je Nađa.

Napomenula je da se često zamjenjuje ideja o kruhu na pogrešan način, naglašavajući da bijeli kruh ima manje kalorija od integralnog kruha, ali da integralni kruh ima veću nutritivnu vrijednost u obliku vlakana, minerala i vitamina, prenosi Mondo.

‘Tihi ubojica’ napada sve više ljudi: ‘Umor, visoki tlak, bol u leđima samo su neki od simptoma’

Koja je najbolja opcija?

“Ta je žitarica puno bogatija od rafinirane, bijele pšenice. Integralni kruh ima veću količinu kalorija, ali i vlakana. Bolje je jesti integralni kruh. Kruhu nije mjesto uz rižu i krumpir, što naša kultura ponekad podrazumijeva”, dodaje.

Radonjić je istaknula važnost zadržavanja kruha u prehrani, osim ako ne podnosite gluten. Preporučuje kruh od cjelovitog zrna zbog bogatstva vitamina B i korisnih sastojaka, te naglašava da kruh treba smatrati obrokom za sebe.

Govoreći o crnom kruhu, istaknula je da bi crni integralni kruh bio najzdraviji izbor, dok bi trebali izbjegavati ječam, pšenicu i raž ako želite izbjeći gluten. Kategorizirala je vrste kruha od najgorih do najboljih, gdje je pšenični kruh ocijenjen kao najgori, dok su raženi i ječmeni kruh preporučeni za češću konzumaciju.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More