SUHA USTA SU ZNAK ZA ALARM: Nije to samo potrebom za vodom, može da ukazuje na 5 oboljenja!

SUHA USTA SU ZNAK ZA ALARM: Nije to samo potrebom za vodom, može da ukazuje na 5 oboljenja!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Suha usta mogu da budu crvena zastava upozorenja iza koje se kriju neke veoma opasne bolesti, iako ne treba paničiti i svaki osjećaj potrebe za vodom tumačiti kao da sa vašim tijelom nešto ozbiljno nije u redu.

U svakom slučaju, ukoliko se taj simptom iznova i iznova ponavlja i ne prestaje čak ni kada ste utolili potrebu za tečnošću, oprali zube i eventualno iskoristili neki osvježivač daha, neophodno je da posjetite ljekara. Stručnjaci, naime, upozoravaju da su ovo samo neka od oboljena na koja suha usta mogu da upućuju: dijabetes, moždani udar, HIV, Alchajmerova bolest, Sjogrenov sindrom

Poznati stomatolog dr Azad Ejrumlu objasnio je da su svi dijelovi našeg tijela jedinstveni te da ne čudi da se simptom oboljenja jednog organa reflektuje na nekom sasvim drugom.

“Različiti dijelovi tijela su povezani i to može da bude signal da nešto drugo nije u redu u organizmu, čak i ako mi to ne shvatamo – upozarava Ejrumlu.

On ističe da loša oralna higijena može da utiče na niz drugih oboljenja, a s druge strane i sama suha usta mogu da ukazuju na neki zaseban problem u tijelu.

“To je veoma čest simptom, ali ga nikada ne smijemo zanemariti. Često ne proizvodimo toliko pljuvačke, a kako starimo suha usta često mogu da budu povezana s hrkanjem, upotrebom nekih lijekova, pušenjem ili konzumiranjem previše alkohola. Međutim, taj simptom može da bude znak ozbiljnih bolesti, uključujući dijabetes, moždani udar, pa čak i HIV. Naša tijela su nevjerovatno komplikovana i sasvim različiti dijelovi organizma su blisko povezani iako toga često nismo svjesni – istarakao je doktor stomatologije, a prenosi portal mirror.co.uk

Broj pregleda:
39

2022-05-13
Aura Redakcija

(Visited 11 times, 1 visits today)