Začin, lek i sveta biljka može nam spasiti život za minut

pixabay.com
Ilustracija

Rimljani su ga poistovećivali sa ljubavlju i odanošću, pa se verovalo da će muškarac zauvek voleti ženu od koje je dobio grančicu bosiljka. U Indiji se bosiljak gajio kao simbol dobrodošlice, a ajurveda je jedna od vrsta bosiljka (tulsi, lat. Ocimum tenuiflorum) koja se koristi za lečenje mnogih bolesti – dijabetesa, astme, impotencije, kamena u bubregu, neplodnosti i alergija.

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je žbunasta i veoma aromatična biljka ovalnih i uglavnom zelenih listova. Postoji šezdesetak vrsta bosiljka, i svi su različiti po izgledu i ukusu. Prvi pisani dokument o bosiljku star je 4.000 godina i potiče iz starog Egipta.Reč bosiljak potiče od grčke reči basilikon, što znači kraljevski, čime su drevne kulture izražavale poštovanje prema ovoj biljci.

Moćan antioksidans:

Bosiljak ima veoma jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan deo zdrave ishrane i zdravog načina života, štite organizam od slobodnih radikala, sprečavaju starenje ćelija i razvoj nekih bolesti. Jedan od njih je beta-karoten, koji se u telu pretvara u vitamin A.

Sprečava oksidaciju holesterola štiteći srce i krvne sudove. Beta-karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje izazivaju slobodni radikali.

Odlično za srce i krvne sudove:

Bosiljak je bogat vitaminom B6 i magnezijumom. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum stimuliše jačanje kardiovaskularnog sistema, što preventivno deluje protiv srčanih udara. Opuštajući mišiće i krvne sudove, poboljšava protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Prirodni antibiotik:

Prema novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno utiče na imunitet. Pošto njeni listovi poseduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za lečenje bakterijskih infekcija.

Bosiljak u kuvanju:

Bosiljak je nezaobilazan začin u raznim kuhinjama, a odlično se slaže sa velikim brojem jela. U jelo uvek na kraju dodajte bosiljak, kako biste sačuvali njegov ukus. Ako možete da birate, uvek birajte svež bosiljak jer je jačeg ukusa.

Najpoznatije jelo koje uključuje bosiljak je Pesto Genovese, koji sadrži zeleni sos od bosiljka, pinjola i parmezana. Od sveže seckanog bosiljka sa belim lukom i maslinovim uljem možete napraviti odličan sos, koji možete poslužiti kao prilog uz razna jela poput testenina, pirinča i brusketa.

Od bosiljka se može napraviti i jednostavan sladoledni desert. Bosiljak iseckajte i pomešajte sa limunovim sokom, sokom šećerne trske i vodom, a zatim zamrznite smešu kao kockice leda. Kada se smesa zamrzne, usitnite ih blenderom i poslužite kao sladoledni desert u mediteranskom stilu.

Takođe, možete napraviti svežu, ukusnu i šarenu italijansku salatu od svežeg bosiljka, mocarele i paradajza.

Popijte osvežavajući čaj od bosiljka koji ćete pripremiti tako što ćete iseckane listove bosiljka preliti vrelom vodom, ostaviti da odstoji osam minuta, a zatim procediti.

(Visited 9 times, 1 visits today)