Sutra svečana akademija povodom 75 godina rada Etnografskog instituta SANU

Sutra svečana akademija povodom 75 godina rada Etnografskog instituta SANU 1Foto: Shutterstock/Me Gi

Etnografski institut Srpske akademije nauka i umetnosti ove godine obeležava prvih 75 godina rada i to pod sloganom „Nikad mlađi!“, u okviru čega će sutra biti održana Svečana akademija u Palati SANU.

Ovaj važan jubilej jednog od Akademijinih najstarijih instituta prati niz različitih prigodnih manifestacija.

Prva manifestacija bila je konferencija „Antropologija (u) budućnosti“ koja je održana 8. i 9. septembra u Arheološkom parku „Viminacijum“. Ovaj nacionalni skup sa međunarodnim učešćem zajednički su organizovali Etnografski institut SANU i Arheološki institut iz Beograda, a skup su otvorile prof. dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU i dr Angelina Raičković Savić, naučna saradnica Arheološkog instituta u Beogradu.

„Antropologija (u) budućnosti“ okupila je naučnike iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Nemačke i Velike Britanije, a pored etnologa i antropologa, bilo je i učesnika iz drugih disciplina – medicine, arheologije, sociologije, sinologije, folkloristike i ženskih studija – što svedoči o interdisciplinarnom karakteru konferencije.

Tokom dva dana naučnog skupa održano je ukupno šest sesija na kojima su učesnici i publika iz zemlje i inostranstva – neki su bili prisutni uživo, dok su drugi konferenciju pratili online – razmatrali kako budućnost antropologije, tako i budućnost sveta u kojem živimo.

Sutra svečana akademija povodom 75 godina rada Etnografskog instituta SANU 2Foto: Etnografski institut SANUSutra svečana akademija povodom 75 godina rada Etnografskog instituta SANU 3Foto: Etnografski institut SANUSutra svečana akademija povodom 75 godina rada Etnografskog instituta SANU 4Foto: Etnografski institut SANUSutra svečana akademija povodom 75 godina rada Etnografskog instituta SANU 5Foto: Etnografski institut SANUSutra svečana akademija povodom 75 godina rada Etnografskog instituta SANU 6Foto: Etnografski institut SANU

Neke od značajnijih tema koje su pokrivene uključivale su odnose između ljudi i tehnologije i problematiku istraživanja u virtuelnom svetu, krizu Antropocena i različite disciplinarne odgovore na nju, pitanja ekološke antropologije, potrošnje, religije i religioznosti, budućnosti obrazovanja, narodne kulture i muzejske prakse.

Tema koja je prožimala čitavu konferenciju bila je promocija i primena antropoloških i drugih naučnih saznanja u širem društvenom kontekstu, pre svega kroz učešće u kreiranju različitih javnih politika.

Sve sesije su bile propraćene živom diskusijom i učešćem publike. Skup su svečano zatvorili dr Branko Banović, naučni saradnik Etnografskog instituta SANU i prof. dr Dragana Radojičić, direktorka Etnografskog instituta SANU.

Sledeća u nizu manifestacija kojom će biti obeleženo 75 godina rada Etnografskog Instituta SANU je Svečana akademija povodom jubileja koja će biti održana u sredu, 14. septembra u 12 časova u Palati Srpske akademije nauka i umetnosti.

Etnografski institut SANU slavi 75. rođendan: Niz manifestacija i raznovrstan sadržaj u cilju promocije nauke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article