Švajcarska vlada plaća 50.000 evra da se DOSELITE u OVO bajkovito mesto: Postoji JEDAN USLOV – ako ga PREKRŠITE ne piše vam se dobro!

Zanimljivosti

Da li biste mogli da napustite vrevu velikog grada za slatko napušteno seoce u švajcarskim planinama.

Izvor: 24sedam.rs/V. I.  |  

Ilustracija; Foto: YueStock/Shutterstock

Ilustracija; Foto: YueStock/Shutterstock

.

Zimske vožnje vozom, najbolja čokolada na svetu, standard bez premca – život u Švajcarskoj se čini kao bajka. Albinen, maleno selo u Švajcarskoj smešteno na nadmorskoj visini od 1.300 metara, suočava se s depopulacijom stanovništva koje se u velikom broju odseljava tokom poslednjih nekoliko godina. Sa samo 240 stanovnika, ekonomski opsatanak ovog mesta doveden je u pitanje.

Tužna sudbina bajkovitog seoceta

Selo je daleko od toga da zaslužuje da ga napuštaju – prelepo je, čisto i ima nenadmašne pejzaže, ali, nažalost, tržište rada praktično ne postoji. U cilju borbe protiv ovog problema, švajcarska vlada je spremna da plati ljudima da se tamo presele. Četvoročlane porodice mogu očekivati da će biti plaćene 27.000 dolara po odrasloj osobi i 10.000 po detetu, što znači 74.000 evra ukupno.

Uslovi koji moraju da se ispune

Međutim, postoje neki zahtevi koji se moraju ispuniti. Oni koji su voljni da se presele moraju biti mlađi od 45 godina i posedovati švajcarasko državljanstvo ili dozvolu C boravka (stalni boravak) da bi se prijavili za program. Ako ste iz zemlje koja je članica Evropske unije, dozvolu možete da dobijete za pet godina, ali za druge strance može da prođe i do 10 godina pre nego što je dobiju.

Sve pare idu na kuću

Sva sredstva koja dobijete morate uložiti u kupovinu nekretnine u selu čija vrednost iznosi najmanje 200.000 evra, a ta nekretnina mora da postane vaš nov dom a ne prebivalište uz još neko. U slučaju da prekršite ono što se traži, zakon je jasan morate da vratite novac državi.

Read More