Svako sa masnom, bolnom, i jetrom punom toksina treba znati za ljekovita dejstva ove biljke!

Održavanje odgovarajuće funkcije jetre osigurava da se tijelo može osloboditi teških metala, zagađujućih materija i drugih toksina. Podrška zdravlju jetre je ključ za održavanje zdravlja i blagostanja. Dok starimo, jetra funkcioniše usporeno, što naglašava važnost podrške jetri. Korišćenje nutraceutika i biljaka koji povećavaju zdravlje jetre su najbolji način da vaša jetra funkcioniše na maksimalnom kapacitetu.

Dopunjavanje zdravlja jetre je vitalno

Teško je izbjegavati toksine životne sredine, koji su prisutni u velikoj mjeri od ovih dana. Zagađivači poput pesticida ne utiču samo na hranu koju konzumirate, već na vazduh koji dišemo i na vodu koju pijemo. Štaviše, kada se jela organska hrana, zemljište je uvijek zagađeno ovim štetnim hemikalijama.

Image result for jetra

Naša tijela jednostavno nisu u stanju da prate toksični teret našeg savremenog svijeta. Pored toksina životne sredine koji su praktično neizbiježni, farmaceutski proizvodi i toksini koji su nusprodukt proizvodnje ćelijske energije su također veliki problem.

S obzirom na to da prehrambeni proizvodi koje konzumirali danas nemaju isti nutricioni profil kao što je bio slučaj prije nekoliko decenija, zdrava ishrana nije dovoljna da bi se održalo optimalno zdravlje srca. Zbog toga je dodatak za zdravlje jetre više nego neophodan.

Zdravstveni suplementi:

1. Selen

Selen je mineral koji igra značajnu ulogu u nivoima glutationa u tijelu, jer učestvuje u ciklusu metilacije. Reciklaža antioksidanata u tijelu stimuliše proces detoksifikacije.

Naučno je pokazano da redovno dopunjavanje selenom pomaže u sprečavanju oštećenja jetre i smanjenju rizika od raka.

2. N Acetil-L-Cistein

Tipično se koristi za liječenje akutnog trovanja acetaminomena, ovaj dodatak može značajno poboljšati nivo glutationa u jetri. Prema studiji iz 2009. godine o životinjama koje su imale dio jetre uklonjene, NAC je pomogao poboljšanju regeneracije zdravih ćelija jetre. Dakle, ova studija pokazala je da, pored poboljšanja antioksidantnog sadržaja jetre, NAC takođe regeneriše tkivo jetre.

Related image

3. L-glutation

L-glutation je najomiljeniji antioksidant u tijelu i kritičan je za održavanje odgovarajuće imunološke funkcije i borbu protiv oksidativnog stresa. S obzirom da je glutation glavna detoksikacija, nije čudo što se većina toga nalazi u jetri.

Nivoi glutationa počinju da postepeno opadaju, jer postižemo odraslu dobu i dalje se iscrpljuju, jer toksično opterećenje postaje preveliko. Tijelo ga koristi da bi se zaštitila od prijetnji, zbog čega je očuvanje zdravih nivoa glutationa od najveće važnosti.

4. Ekstrakt čičkovog mlijeka

Podrška detoksikaciji i funkciji je mnogo lakša sa ekstraktom čičkovog mlijeka, snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim sredstvom. Kao i NAC, ovaj ekstrakt pomaže regeneraciji ćelija jetre i sprečava dalje dalje oštećenje od bombardovanja toksina sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Related image

5. Maslačak

Korijenje maslačka dugo se koristi za liječenje problema jetre, čak i kod Indijanaca koji se kleli svojom efikasnošću u liječenju otoka, bubrežnih bolesti, problema s jetrom, uznemirenim stomakom i čak kod problema sa kožom. U kineskoj medicini ova biljka je korišćena za liječenje apendicitisa, problema sa dojkom, kao što su upala, i problemi sa stomakom. Što se tiče Evrope, ljudi su ga koristili za liječenje dijabetesa, dijareje, problema sa očima, dijareje i groznice.

6. Korijen sladića

Također, poznato kao glicirizin, utvrđeno je efekat liječenja hroničnog hepatitisa C i raka jetre, prema istraživanju Mark Zerna.

Korijen se nalazi u obliku čaja, tableta, kapsula i tečnih ekstrakta, od kojih sve sadrži glicirizin, biološki aktivna komponenta sladića- glicirizinatni sladoled – derivat glicirizina. Liječenje zavisi od porodične historije, alergija, starosti i ukupnog zdravlja.

Image result for Korijen sladića

7. Korijen repuha

Koren repuha je jedno od najboljih biljaka kada je u pitanju detoksikacija jetre. Britanski travari okreću se tome za bolove. Bogat je antiinflamatornim sredstvima kao što su flavonoidi, lignini i gorki glikozidi, tako da to nije iznenađenje.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja