Sve više babica u Velikoj Britaniji ima probleme sa alkoholom i drogama

babica bebaFoto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Britanski Kraljevski koledž ginekološko-akušerskih sestara, kod nas poznatijih kao babice, zatražio je da njegovi članovi dobijaju istu podršku kao i doktori kada imaju problema sa alkoholom i drogama.

Rezultati istraživanja u koje je Gardijan imao uvid – a koje je prvo takve vrste o zloupotrebi supstanci među babicama – pokazali su da veoma veliki broj njih ima probleme sa drogama ili alkoholom.

Oko 28 odsto ispitanika je reklo da imaju ili su imali takve probleme, a 16 odsto da su radili svoj posao dok su bili pod uticajem različitih supstanci.

Doktroka Seli Pezaro, autorka istraživanja, kaže da je utvrđeno da osim alkohola, babice koriste kanabis, kokain, herion i sedative.

Prema njenim rečima, kao razloge za to ispitanici između ostalog navode sa poslom povezan stres, anksioznost, maltretiranje, traumatične kliničke incidente, kao i pokušaj da ostanu funkcionalni dok rade.

Pezaro kaže da ne postoji nikakav vid pomoći dostupan babicama, dok doktori koji se bore sa zloupotrebom supstanci mogu da dobiju podršku kroz program Nacionale zdravstvene službe namenjen zdravstvenim radnicima.

Istraživanjem je utvrđeno da je stopa zloupotebe supstanci među babicama viša nego kod doktora, od kojih između osam i 15 odsto kažu da su imali ovakve probleme.

Između 2014. i 2016. godine, oko 26 odsto od 1.298 slučajeva za koje je tražena procena podobnosti za izvođenje prakse babica je bilo povezano sa drogama ili alkoholom.

“Hrabra je odluka istupiti i reći da imate problem i da se borite sa zloupotrebom supstanci, koja razara ljude i porodice. Zato je važno da svi zdravstveni radnici imaju isti tretman i da dobiju podršku od svojih poslodavaca, bez obzira na ulogu koju igraju”, rekao je portparol Kraljevskog koledža babica.

Original Article