Svim sredstvima protiv celulita!!!

Naučite kako da se izborite sa pomorandžinom korom na kritičnim regijama tela

Celulit možemo opisati kao neravnu, kvrgavu teksturu kože koja se najčešće javlja u predelu bokova, guze, stomaka i nadlaktica. Kada na koži primetite celulit, trebalo bi da znate da se radi o promenama u ćelijskom tkivu kože, zbog kojih se u masnim ćelijama povećava količina vode i taloženje masnoća.
Svaka osoba ima vezivno tkivo koje razdvaja ćelije masnoće u male „pregrade“. Kod žena te „pregradice“ imaju oblik pčelinjeg saća, što je i razlog nastanka „pomorandžine kore“. Postoje različite teorije koje objašnjavaju nastanak celulita, ali se još uvek ne može sa tačnošću reći šta je pravi razlog. Kao najčešći krivci navode se ishrana bogata nezasićenim mastima, povećana konzumacija soli, prečesto sedenje i genetska predispozicija.

Kako se boriti protiv celulita?

Za početak, morate odvojiti vreme da se pozabavite ovim estetskim problemom, a sve što vam je potrebno nalazi se na dohvat ruke. Prvenstveno morate promeniti način ishrane, posvetiti se vežbanju i masaži. U svemu vam mogu pomoći i neke od brojnih krema ili gelova sa ekstraktima kafe, bršljena, guarane ili već nekog drugog aktivnog sastojka, koji podstiče zagrevanje kože i mikrocirkulaciju.

Ishrana

Da biste se uspešno izborili protiv celulita, iz ishrane morate izbaciti slanu i masnu hranu. Izbegavajte crvena mesa, masne ribe, punomasne mlečne proizvode i rafinisane namirnice od žitarica. U ishranu unesite što više sirovog voća i povrća, pijte dosta vode, i potpuno izbacite sve fast fud proizvode. Neuravnotežena ishrana sa preteranim unosom masnoća, ugljenih hidrata i soli može samo da pogorša stanje. Ishrana siromašna vlaknima smanjuje mogućnost snabdevanja tkiva kiseonikom i povećava stvaranje slobodnih radikala. Biljke koje stimulišu perifernu cirkulaciju, poput ruzmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu biti odlična pomoć u borbi protiv celulita. Sastojci koji prirodno indukuju sintezu kolagena (vitamin C i gama linoleinska kiselina) pomoći će vam u obnovi kože zahvaćene celulitom. Uklanjanjem toksina koji se nalaze u masnom tkivu poboljšava se dovod kiseonika, zbog čega je važno da izbegavate obilne obroke i unosite od pet do šest manjih obroka dnevno. Posle svakog obroka, obavezno popijte čašu vode.

Vežbanje

Prečesto sedenje smanjuje količinu mišićne mase u korist masnog tkiva. Da biste sprečili takvu raspodelu snaga, bavite se laganim sportskim aktivnostima koje učvršćuju mišiće. Vežbanje je najdelotvorniji način da “ispeglate” neželjenu “pomorandžinu koru”. Bilo kakav oblik redovnog vežbanja kroz duži vremenski period pomoći će vam u rešavanju ovog problema. Redovno vežbanje ne samo da pozitivno deluje na vašu figuru, već povoljno deluje i na zdravlje vaše kože i kose. Kada vežbamo, protok krvi kroz arterije i vene postaje
i do pet puta veći.

Kućna hidroterapija

Napunite kadu toplom vodom i dodajte anticelulitno aromaterapijsko ulje. U vodi nemojte provesti više od pet minuta. Telo izmasirajte snažnim mlazom tople vode, počevši od stopala prema gore. Isti postupak ponovite i sa hladnom vodom.

Masažom protiv celulita

Masaža je najbitnija stavka u borbi protiv celulita. Najbolje je raditi masažu kada su mišići opušteni, u čemu će vam pomoći topla kupka. Dugi i meki pokreti samomasaže stimulišu cirkulaciju krvi i limfe. Regije tela zahvaćene celulitom štipajte i stiskajte, a masažu završite mekanim pokretima. Saune i sastojci koji se brzo upijaju (poput gline) takođe su delotvorni u borbi protiv celulita.

Kofein

Kofein povoljno utiče na suzbijanje celulita aktiviranjem masnih ćelija u organizmu. Talog kafe utrljajte na problematične delove kože i ostavite da se sasuši. Da vam soc ne bi prerano otpao sa kože, obmotajte se plastičnom folijom i ostavite da odstoji desetak minuta. Za najbolje rezultate postupak ponavljajte najmanje dva puta nedeljno.