Zelena kafa, preparat za infarkt

Zašto ugrožavamo zdravlje zbog vitke linije?

Nakon što su dva preparata za mršavljenje, „Zelena kafa 800“ i „Zeleni čaj“, povučeni iz prodaje pod sumnjom da osim biljnih komponenti sadrže i rizične supstance, opet je u javnosti aktuelno pitanje: vitkost ili zdravlje? Samo, nije najjasnije kome treba da bude upućeno, potrošačima ili proizvođačima.
Proizvodi za redukovanje težine uvek će imati „dobru prođu“ na tržištu, jer žene nikad nisu dovoljno mršave i uvek žele da skinu još koji kilogram. Ipak, da li to znači da treba da budu i lak plen za najgore i uvredljive obmane, kako je nutricionistkinja Jagoda Jorga okarakterisala poslednji u nizu incident sa dijetetskim preparatima. Ona je za portal „Žena“ istakla da ne postoji magnična, a zdrava, supstanca za mršavljenje i posavetovala žene da se sa kilogramima razračunaju zdravijom ishranom. S njom su se složile i farmaceutkinja Vukosava Stevanović, koja je objasnila na koji način proizvođači kriju kompletan sastav proizvoda, i voditeljka Suzana Mančić koja je, na žalost, osetila posledice nesmotrenog korišćenja dijetetika.

U BOLNICU ZBOG PREPARATA

Suzana Mančić priznaje da je ceo život bila na dijetama i preparatima za mršavljenje. Jedan joj je, kaže, zamalo došao glave – 2004. je završila u bolnici sa otkucajima srca 200 u minutu.
Te godine trebalo je da se slika za „Pleyboy“, a da bi fotografije izgledale reprezenzativno, podvrgla se dijeti i vežbanju. Na svoju ruku koristila je i preparat za mršavljenje, za koji je znala da sadrži amfetamin – supstancu koja spada u sintetičke stimulanse centralnog nervnog sistema. Nije shvatala, kaže otvoreno, šta radi sebi i svom zdravlju, jer je mislila da „njoj nikada ništa loše ne može da se dogodi“.

ODBILA SAM DA ćERKAMA KUPIM „ZELENU KAFU“

Suzana je koristila preparat dva meseca. Nakon pet dana, taman kad se spremala za romantično putovanje na Santorini, usred noći pobudilo ju je lupanje srca. Našla se u čudu.
– Bila sam jako uplašena. U bolnici su mi uradili sve analize, srce mi nije trajno oštećeno, ali od tada ništa od dijetetika ne koristim. I nikada ponovo ne bi uradila tako nešto nepromišljeno – kategorična je voditeljka. – Nikome ne bih savetovala da na taj način pokušavaju da smršaju. Moje ćerke su me molile da im kupim „Zelenu kafu“. Odbila sam. Svako ko želi da smrša, treba da prestane da jede puno i da vežba. To je jedini način da se održava linija i izgube kilogrami. Sada to znam.
Naša sagovornica savetuje ženama da se pomire sa svojim izgledom.
– Ceo život sam htela da budem mršava, a i kada sam bila najtanja nisam bila mršava. Uvek sam imala „ženske obline“. Trebalo mi je dosta godina da shvatim da sam ja takva. Sada kuvam redovno niskokaloričnu hranu, vežbam i idem na masaže i mezoterapiju. Znam tačno šta unosim u svoj organizam.

PROMENA NAčINA ISHRANE JEDINO REŠENJE
Ipak, saveti da se samo promenom načina života može smršati, razne ispovesti, pa ni javna obraćanja stručnjaka, nikada nisu sprečila dame da, ipak, u slučaju krajnje nužde posegnu za dijeteticima.
Dr Jagoda Jorga, nutricionista sa tridesetogodišnjim iskustvom, kaže da nikada nije, niti bi savetovala korišćenje preparata za mršavljenje. Ona smatra da nije toliko bitno koji je konkretan proizvod „na tapetu“, jer se trendovi i etikete stalno menjaju, već je neophodno da se potrošači zaštite od zloupotreba.
– Preparati za mršavljenje se registruju kao hrana, prolaze virusne, bakterijske i radioaktivne kontrole, a prodaju se kao proizvodi koji imaju lekovita dejstva. Pri tome se ne kontroliše postupak i tok njihove proizvodnje, kao ni to da li u njima ima i koliko aktivnih supstanci. Sve to je prostor za manipulaciju – objasnila je dr Jorga.
Ono što je najgore i zastrašujuće su iskustva farmaceuta: u pojedinim preparatima za mršavljenje, ranijih godna, pronađeni su eferdin koji sužava krvne sudove, dijaretici, hormoni tiroide koji ubrzavaju metabolizam… a sve sa ciljem podsticanja gubitka kilograma. Pri tome, ovih supsatnci nije bilo na deklaraciji proizvoda – što je najgora i uvredljiva obmana potrošača.

LEK U DIJETETSKOM PREPARATU
Sibutramin je supstanca od koje se pravio lek „Reduktil“, a koji je korišćen za mršavljenje u bolničkim uslovima.
Korišćen je samo pod nadzorom lekara. Ovaj lek je takođe povučen sa domaćeg tržišta.

OBAVEZNA KONTROLA

I dok proizvođači navode razne razloge zbog kojih su se te aktivne supstance „našle“ u njihovim preparatima, farmaceuti kao jedino rešenje vide utvrđivanje kvalitetnih zakona i redovnu kontrolu.
– Proizvođači kriju kompletan sastav i kada sam prvi put pogledala deklaraciju „Zelene kafe“ ništa nije bilo sporno. Međutim, nije mi bilo jasno šta od navedenih biljaka podstiče organizam da se troši više. Sada mi je jasno. A te dodatne supstance nisu u preparatu mogle da se nađu tek tako. Proizvođač je dogovoran i morao je to da zna. Obaveza je da u deklaraciji napiše sve od čega je napravljen preparat. Sve ostalo ozbiljno ugrožava zdravlje građana ove zemlje- rekla je Vukosava Stevanović, farmaceut i predsednik nevladine organizacije „Farmaceutsko jezgro“. Ona se ne čudi što preparati za mršavljenje kod nas, kao i svuda u svetu imaju „dobru prođu“, jer su žene oduvek želele da budu mršave. Naravno, bitno je da dame shvate da je efekat podjednako kao i način na koji su došle do idealne kilaže. Cena ne bi smela da bude visoka, niti štetna po zdravlje.

SIBUTRAMIN SAMO ZA ZDRAVE
Aktuelni hit na tržištu dijetetika- „Zelena kafa 800“ i „Zeleni čaj“ poslednjih dana javno su stavljeni pod znak pitanja. Naime, objavljeno je da se u njima osim biljnih komponenti, nalazi i sibutramin- supstanca koja izazova kardiovaskularne probleme i povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Zato su „Zelena kafa 800“(pakovanje od 18 kesica), „Zeleni čaj“(američke kompanije „Amerikan leptin farmaceutikals limitid“) i „Zelena kafa“(kesice beogradskog proizvođača Elefant co- Strong natura) povučeni iz prodaje, dok traju laboratorijske analize. U deklaracijama na ovim proizvodima nije navedeno prisustvo sibutramina.

Inače, sibutramin je u slobodnoj prodaji u Americi, ali je u Evropi zabranjen bez nadzora lekara. Na „udaru“ sibutramina su osobe koje imaju visok krvni pritisak, probleme sa srcem i krvnim sudovima. Zbog toga se savetuje poseban oprez osobama koje žele da smršaju, a nisu u najboljem zdravstvenom stanju.