Svrab glave i kako ga se rešiti

Često vas svrbi kosa i imate problem sa kožom glave? Pomoći ćemo vam da saznate zbog čega nastaje svrab glave i kako ga se jednostavno rešiti.

Kada osetite svrab i kada on ne nestaje, nego je sve uporniji, znači da imate problem sa kožom glave. Osećaj je baš neugodan i dovoljno je uporan da ga primetite i počešete glavu. Mnogi ljudi imaju ove neprijatnosti sa kožom glave, pa je važno saznati uzroke, kako bi se posledice što brže i efikasnije sanirale i kako bi koža glave ponovo postala normalna i stabilizovana.

Hajde da vidimo šta nam može pomoći, ali pre toga moramo da saznamo uzroke svraba glave.

Zašto me svrbi glava?

Svrab glave je vrlo čest i nastaje zbog nepravilne higijene kože glave. Prva i osnovna stvar jeste da kožu glave održavate čistom.

Ali to nije jedini problem.

Uzroci svraba kose su različiti i mnogobrojni. Podelićemo ih na unutrašnje i spoljašnje.

Unutrašnji uzroci svraba glave

 • Genetski faktor: Pokazalo se da genetika utiče na to da li ćemo naslediti svrab glave ili ne. Jedna studija govori o tome da nasleđujemo mnoge od uzroka koji utiču na svrab kože glave, a većina njih se nalazi u našoj krvi.
 • Hormonske promene: Veoma je važno imati u vidu da hormoni koji divljaju u organizmu, naročito u trudnoći i menopauzi mogu uzrokovati ovaj problem.
 • Godine: Pomenuli smo menopauzu. Generalno, sa godinama koža postaje suvlja, zateže i pecka. Između ostalog se može pojaviti i ozbiljan svrab glave. On se rešava adekvatnim preparatima.
 • Atopijski dermatitis, psorijaza i seboroični dermatitis: Ova kožna oboljenja mogu biti veoma ozbiljna ako se adekvatno ne leče. Ona se pojavljuju i na koži glave u vidu iritacija kože glave, ljuspica, ponekad i u vidu perutnih poluga i te kako mogu izazvati svrab, kao i ranice i kraste od češanja.

Spoljašnji uzroci svraba glave

 • Promena temperature: Sa promenom godišnjih doba, menja se i naš način života, a to utiče i na kosu. Naime, prilikom osciliranja temperatura, kosa može pretrpeti izvestan stres, a usled toga da se brže masti, postane puna peruti ili počne da svrbi. Te stvari su povezane.
 • Zagađena životna sredina:Iako ne pomislimo prvo na to, nekada naša kosa gubi svoj kvalitet usled lošeg i zagađenog vazduha. Ona postaje masna, slaba, a između ostalog se može javiti i svrab glave.
 • Način života: Ovde se prvenstveno misli na kvalitet onoga što pojedemo i popijemo tokom dana, kao i na konzumiranje cigareta i alkohola, koje u mnogome narušavaju poredak zdravih nutritijenata iz hrane.Ponekad su alergeni problem što koža glave svrbi, zato se možemo konsultovati sa nutricionistom.
 • Kozmetički preparati: Razmislite koje sve preparate koristite. Ukoliko koristite već dugo jedan isti šampon za kosu, može se desiti da je počeo da vam smeta ili vam jednostavno neki sastojak iz tog šampona ne prija. Mi vam preporučujemo da koristite samo  prirodne šampone koji će pomoći da otklonite svrab glave i perutanje kože.

Ivana je upravo ovako u potpunosti oporavila svoju kosu i kožu glave. Kosa joj je opadala i bila puna peruti koja je izazivala svrab glave. Sada joj je kosa savršena, koža glave zdrava, a perut i opadanje kose su prošlost. Prezdovoljna je i ispričala nam je kako je uspela da oporavi kosu lako i brzo. Saznajte i vi. Pročitajte njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku:

Ovo zaista radi! Masna i slaba kosa puna peruti više nije moj problem!

Tako da jedan od prvih saveta kako da se rešite svraba glave može biti ovaj:

Promenite šampon!

Prirodni šamponi ne sadrže sulfate i parabene. Oni u sebi sadrže aktivne prirodne sastojke i održavaju čistoću temena. Otkloniće višak sebuma i peruti, ali i druge uzroke zbog kojih kosa može da svrbi. Ako mislite da vam je potrebno da ojačate koren i samu strukuru vlasi, pređite na njih.

Ukoliko vam je stalo da se rešite svraba onda promenite svoju rutinu što pre. Ništa što je agresivno i puno hemikalija vam ne može poboljšati stanje na glavi. Prirodni sastojci koje sadrže  šamponi smanjiće iritaciju na glavi, i možete ga koristiti svakoga dana, što će mnogo značiti ženama koje imaju muke sa masnom kosom.

Smanjiće neprijatan svrab, a dužim korišćenjem će ga potpuno i otkloniti.

Cirkulacija temena će se povećati, pa samim tim i kosa će brže rasti, postaće jača i neće opadati. Neće više dolaziti do pucanja dlake, jer će biti elastičnija, pa će konačno moći da se dostigne zdrava i lepa kosa, bez ikakvih oštećenja. Probajte, osetite razliku!

Naš predlog su Vlasilan šamponi. Formula A je protiv peruti, a formula B je šampon protiv opadanja kose.

Svrab glave na nervnoj bazi

Kada ste nervozni, moguće je da će se javiti jak i dosadan svrab. Anksioznost se manifestuje kroz razne fizičke pojave, a svrab kose je jedan od njih. Ako imate već problem sa kožom glave, amksioznost će još više pogoršati situaciju.

Stres je moderna bolest i nema čoveka koji nekad ne oseti nervozu iz čistog mira. Živimo brzo, okruženi smo medijima i konstantnim informacijama, mozak nam je zatrpan. Strah je česta pojava, a on se može odraziti i kroz telesne simptome. Javljaju se problemi sa varenjem, loše spavanje, glavobolje, pa čak i migrene, povišen pritisak i svrab kože po celom telu.

Kada se javi jak stres, on deluje loše na organe, na čitavo telo. Koža je najveći organ pa tako dolazi do osipa usled mnogo nerviranja i osećaja konstantnog svraba, a mogu se javiti i ranice.

Važno je napomenuti, ako je moguće, da izbegavate češanje u potpunosti ili da se češete što manje. Doći će do iritacija i do upale, pa tako onda svrab postaje jači i traje mnogo duže. Samo ako lečite stres i sprečavate njegov nastanak, uspećete da oslobodite ove vrste neprijatnog i dugotrajnog svraba.

Svrab glave i perut često idu u paru

Perut i svrab idu u paketu. Kada se mrtva koža ljušti na glavi, ljuspice koje otpadaju, nazivaju se perut. Ona se javlja i na suvoj i na masnoj kosi. Kada je suva kosa u pitanju, perut je suva u vidu belih čestica, a kada perut masna, koža će biti crvena i praćena belim ili žutim ljuspicama.

glava koja svrbi

 • Ukoliko imate neko oboljenje kože kao što je psorijaza, seboroični dermatitis  i ekcem, perut je prateća pojava i dovodi do  peckanja i krvarenja. Može doći i do gubitka kose.
 • Neredovno pranje kose i nepravilno češljanje može dovesti do nastanka peruti i svraba glave. Nega je osnova svega. Masna kosa i sebum odlično su tlo za razvoj gljivica u kosi. Osobe koje imaju problema sa prekomernim mašćenjem kose i kože mogu da prate i drugi problemi kože glave kao što su bubuljice na glavi. Ovo posebno važi ako je u pitanju koža sklona aknama.
 • Češljanje je vrlo bitno jer moramo nekako očistiti skalp od mrtve kože. Češljanjem ćete izbaciti ostatak prvljštine i očistićete pore na glavi. Dva puta dnevno, ujutru i uveče biće dovoljno da četkom prođete kroz kosu kako biste ojačali cirkulaciju i sam koren kose.
 • Svrab glave možete dobiti i od alergije. Preispitajte da li ste alergični na nešto što jedete ili na nešto što se nalazi u vašem okruženju. Proverite sa vašim dermatologom i lekarom, ukoliko ne možete sami da utvrdite problem. Možda ste čak alergični na vaš šampon.
 • Infekcija gljivicama, prejaki hemijski preparati, neodgovarajući šamponi i gelovi mogu dovesti do pojave suve kože glave i peruti. Tek kada vidite šta je u pitanju, moći ćete da pravilno reagujete.
 • Ishrana za kosu je važan faktor kada govorimo o peruti i svrabu koji on izaziva. Unosite dovoljno orašastih plodova, integralne žitarice i ribu. Jedite onu hranu koja sarži dosta cinka, jer cink će učiniti mnogo dobrobiti za vašu kosu i perut će se svakako smanjiti, na prirodan način.

Zašto se javlja svrab kose posle farbanja?

Ako vas inače ne svbi glava i nemate problema sa kožom, a dešava vam se da posle farbanja osećate neizdrživ svrab, onda ta reakcija upozorava da vam nešto smeta. Farbe su sačinjene od hemikalija i bilo koju da koristimo, proces je isti.

Promena pH nivoa usled procesa farbanja mogu dovesti do pojačane osetljivosti i do neprijatnih simptoma, kao što su alergije, svrab, crvenilo.

Iako farbanje može da poremeti  dobro zdravlje kože glave, žene neće prestati da se farbaju, ali svakako mogu povesti računa o tome koju farbu biraju. Mora se obratiti pažnja i na rok trajanja farbe, ali može se i sprovesti test koji je naznačen na svakoj farbi za bojenje kose. Test se radi dan pred farbanje, kako bi se ispitala reakcija.

Svi oni koji imaju osetljivu kožu glave mogu pre farbanja naneti bilo koje ulje za kosu, posle toga je poželjno koristiti šampon za farbanu kosu. Par kapi će biti dovoljno da ne dođe do iritacije. Utrljajte ulje u koren kose pre farbanja i neće biti neprijatnog osećaja kasnije. Ovaj trik nimalo ne menja boju, ona će biti ista kao i bez ulja, ali svraba i crvenila neće biti. Ulje se ponaša zaštitnički u ovoj situaciji i čina da farbanje bude lakše i jednostavnije. Možete koristiti ulje od čička, kokosovo, ricinusovo ulje ili bademovo, bilo koje, ono koje inače koristite za negu kose.

Ako je svrab uporan – razmislite o odustajanju od bojenja. Opadanje kose od farbanja nije nemoguće.

Svrab kose i vaške

Oh, te vaške. Da li ste ih ikad imali?

Ako jeste, sećate se koliko je to neprijatan i ružan osećaj. Najčešći simptom vaški jeste užasan svrab glave, vrata i predela oko ušiju. Ovaj svrab je reakcija ujeda vaške.

Vaške su sitni paraziti i oni žive samo u ljudskoj kosi. Kreću se jako brzo i sisaju krv iz glave do dva puta dnevno. Odrasle ženke prave jajašca u blizini kože, ne daljem od dva centimetara od korena dlake. Jajašca su lepljiva i lepe se za sam koren dlake, a nazivaju se gnjide.

Svrab je neverovatan i izaziva pojavu rana na koži. Vaške se šire jer prelaze sa glave na glavu. Ne lete, ne skaču, već prelaze sa dlake na dlaku. Izvan ljudske dlake vaške ne mogu da prežive duže od par sati. Postoje razne metode ukljanjanja vaši, a najdelotvornije deluju tretmani hemijskim preparatima. Koriste se i specijalni šamponi koji su namenjeni baš za problem sa vaškama.

Vaške se često javljaju kod dece, u školi ili po vrtićima, ali može lako preći i na roditelje, nema pravila. Važno je da reagujete na vreme i da ih otklonite na pravilan način.

Svrab glave i vrata

Svrab glave i vrata može ukazati na suvu kožu, psorijazu kose, dijabetes, na infektivne i bolesti unutrašnjih organa. Može biti i posledica uzimanja lekova. Važno je pratiti kada se javlja svrab jer on može upozoriti na promene stanja u organizmu.

svrab kose

Svrab na vratu i glavi može se javiti u svim životnim dobima, i kod dece i kod odraslih i veoma je čest. Ne treba ignorisati svrab, već kad primetite da je stalno tu, treba da reagujete i ako ne možete da otkrijete tačan uzrok, treba da posetite lekara. Vremenom koža glave može da bude osetljivija, zbog hemijskih preparata, neadekvatne nege ili uticaja spoljašnjih faktora. Čak i voda može dovesti do oštećenja, ukoliko ima previše kamenca ili hlora.

Kada svrab ometa vaše normalno funkconisanje, treba se obratiti stručnom licu koje će vam predložiti najbolje kreme i šampone za negu osetljive regije.

Kada je u pitanju problem sa suvom kožom, hidratacija je ključna, a ona zavisi od tipa vaše kose i kože.Hronični stres takođe može biti uzročnik koji će svrab proširiti i na vrat.

Svrab kože glave i opadanje kose

Svrab kose itekako može dovesti do opadanja kose, jer dolazi do zapaljenja kože. Redovno i pravilno pranje kose će vam mnogo pomoći, ali nemojte daa preterujete. Neka to bude do tri puta nedeljno, da ne bi dolazilo do preteranog sušenja kože glave koje može dovesti do novih nedostataka i problema.

Pročitajte: Koliko često treba prati kosu?

Kada se pomeša sa stresom, opadanje kose je neminovno. U ovoj situaciji, preporučujemo da posetite dermatologa, kako bi se opadanje kose sprečilo što je brže moguće. Uzroci opadanja kose u kombinaciji sa svrabom mogu biti i neadekvatna ishrana, bolest policističnih jajnika, problemi sa štitnom žlezdom, nedostatak gvožđa, kožne bolesti.

Svakako ćete primetiti kada kosa opada više nego što je normalno. Normalno je da opadne do sto dlaka dnevno. Ipak, kada primetite da to više nije zbog sezonskog opadanja, zbog promene godišnjeg doba, vidite da ona opada u pramenovima, onda morate preduzeti neke mere i promeniti navike koje su dovele do pojave svraba i opadnja kose.

Kosa ima ciklus u kom raste. Ukoliko koža glave nije zdrava doći će do opadanja vlasi ili do zaustavljanja rasta dlake. Učestali svrab slabi koren dlake, kao i samo češanje glave. Tako se uništava kvalitet kose.

Prirodni lek za svrab kože glave

Priroda nam uvek ponudi neko rešenje, tako je i za svrab glave. Prirodni sastojci mogu da umire upalu, da vam daju trenutno olakšanje i da utiču na bakterije i na prljavštinu koja se može stvoriti u kosi.

Soda bikarbona je jedan od pouzdanih sastojaka koji koristimo u mnoge svrhe. Kada pričamo o svrabu, soda bikarbona je najčešće korišćeni prirodni lek. Vraća pH vrednost u normalno stanje i smiruje iritacije. Možete je koristiti na jednostavan način tako što ćete dodati sodu u svoj šampon dok prete kosu. Dve kašičice biće sasvim dovoljno da dubinski operete kosu. Osetićete čistoću već pri prvom pranju. Takođe, i u svoju masku za kosu možete dodati sodu bikarbonu. Koristite je redovno, kad god perete kosu i svrab će se smanjiti.

Sodu bikarbonu ne smete koristiti ukoliko imate otvorene rane na glavi.

Hladna voda može uticati da se svrab potpuno smanji. Kada perete kosu, ispirajte je hladnom vodom i kada osetite jak svrab pokvasite to mesto hladnom vodom. Svakako ovo prepuručemo kada je toplo, jer ne želite da nazebete. Kada je hladno, možete koristiti hladne obloge, jer će oblozi smiriti iritaciju kože glave. Ipak, ovo je samo trenutno olakšanje

Limun ima antibakterijsko dejstvo i deluje protivupalno, pa vam može pomoći da otklonite problem koji vam se javlja na glavi. Ocedite svež limunov sok i sa vatom nanesite na upaljeno mesto i pustite da se osuši. Ponovite nekoliko puta dnevno po potrebi. Ni ovo nije preporuka ako imate kraste na glavi.

Smanjite češanje i fokusirajte da otklonite problem na vreme. Poslušajte naše savete i oslobodite se peruti na prirodan i lak način. Zdrava i lepa kosa je san svake žene, i možete ga ostvariti uz našu pomoć!

Izvori:

https://www.aad.org/public/everyday-care/itchy-skin/itch-relief/relieve-scalp-itch  https://www.healthline.com/health/itchy-scalp  
Do You Have an Itchy Scalp? 5 Common Problems and Fixes
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/scalp-psoriasis

Read More