SZO upozorava na suviše šećera u hrani za bebe

Ilustracija Foto: Pixabay/Ben_Kerckx

„U oko pola ispitanih proizvoda, više od 30 odsto kalorija proizilazi iz čistog šećera i oko trećina proizvoda sadrže dodat šećer ili druge zaslađivače“, saopšteno je iz evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije.

Nalazi su doneti na osnovu ispitanih oko 8.000 proizvoda u više od 500 prodavnica izmedju Beča, Sofije, Haife i Budimpešte od novembra 2017. do januara 2018. godine.

Povećan sadržaj šećera može da poveća rizik od preterane težine ili karijesa, a rano izlaganje zašećerenim proizvodima stvara štetnu naklonost prema slatkoj hrani kasnije u životu, navodi SZO.

„Dobra ishrana u neonatalnom periodu i ranom detinjstvu je ključna da se osigura optimalni rast i razvoj deteta, i najbolji zdravstveni rezultati kasnije u životu“, rekla je regionalna direktorka SZO za Evropu Suzana Jakab, navodi se u saopštenju.

SZO je 2018. godine upozorila na rast gojaznosti i preterane težine kod Evropljana koja preti da preokrene trend produženja životnog veka.

Konzumiranje slatkih napitaka uključujući voćne sokove može da dovede do tendencije da se napuste prehrambeni proizvodi bogatiji u nutricijentima.

Oko trećina ispitanih proizvoda sadržao je šećer, koncentrisane voćne sokova ili druge zaslađivače koji ne bi trebalo da se dodaju hrani namenjenoj najmladjim.

Između 18 i 57 odsto tih proizvoda imaju više od 30 odsto kalorija koji potiču od šećera, navodi SZO.

Studija je takodje pokazala da se prehrambeni proizvodi koji se smatraju neprikladnim prema preporukama Organizacije prodaju najmladjim.

Između 28 i 60 odsto proizvoda označeno je da odgvaraju bebama mlađim od šest meseci dok SZO preporučuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlekom prvih šest meseci života i prema tome ni jedan proizvod ne treba da bude predstavljen da odgovara deci mlađoj od šest meseci, navodi se u izveštaju.

Da bi ohrabrio svoje članice da usvoje nove smernice SZO je ažurirala preporuke.

Organizacija želi da se prestane sa reklamiranjem zamena za majčino mleko i preporučuje da se hrana za decu staru od šest meseci do dve godine zasniva na proizvodima bogatim hranljivim materijama i bude pripremljena u kući.

Svi dodatni šećeri i zasladjivači treba da budu izbačeni iz hrane za bebe.

Na etiketama na slatkim pičima, posebno voćnim sokovima i koncentrisanom mleku, i na slatkišima treba da stoji da ti proizvodi ne odgovaraju deci mladjoj od tri godine.

Original Article