Tarte Tatin ili prevrnuti kolač (recept)

Foto: Vesna Laćarak

To je zapravo prevrnuti kolač. Ovaj fini francuski desert se brzo priprema i veoma lako ga možete zavoleti zbog bogatog ukusa karamela, mirisnih jabuka sa cimetom i sve to ušuškano lisnatim testom. To bi bila orginalna verzija kolača, ali se koristi i drugo voće, kao što su breskve, kajsije, šljive. Poslužite Tarte Tatin sa kuglom sladoleda od vanile, zamislite kombinaciju toplog kolača i ledenog sladoleda ili umutiti šlag od slatke pavlake. Što bi rekla Džulija Čajld strasti i putera nikada nije previše, pa ni u ovom kolaču.

Šta nam je sve potrebno:

 • lisnato testo
 • 750g voća
 • 75 g maslaca
 • 150g šećera
 • 50ml vode
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

 1. Voće oprati, obrisati i naseckati na komade.
 2. Odabrati posudu koja može da se stavi u pećnicu. U posudu s debljim dnom sipati šećer i vodu , staviti na vatru i pustiti da se šećer otopi i karamelizuje do zlatne boje (oko 15 minuta). Dodati naseckani puter, promešati i skloniti sa vatre.
 3. Voće složiti u karamel, kuvati sve zajedno par minuta na laganoj vatri.
 4. Lisnato testo odmrznuti pre upotrebe, uzeti jedan komad testa (obično su 2 komada u pakovanju) i oklagijom razvući testo, nešto veće nego što je posuda za pečenje.
 5. Posudu skinuti sa vatre i skroz prekriti i zatvoriti lisnatim testom. Viljuškom izbockati lisnato testo na više mesta, a na sredini nožem napraviti malu rupicu. To je obavezno uraditi. Na ovaj način pečenja ćemo dobiti hrskavo testo a unutra mekan i sočan fil.
 6. Tako pripremljen Tarte Tatin ubaciti u pećnicu i peći 30 minuta na 170C. Kad lisnato testo poprimi zlatnu boju, kolač je gotov.
 7. Izvaditi kolač iz pećnice, ostaviti da se prohladi. Nakon toga ga uzmemo tanjir ili tacnu, pa ga jednim pokretom samo prevrnete kako bi voće bilo na vrhu, a testo na dnu tacne.
 8. Servirati uz kuglu sladoleda ili šlag.

Napomena: U slučaju da nemate posudu koja može u pećnicu, karamel i jabuke možete pripremiti u drugoj posudi, pa ih prebaciti u posudu za pečenje i onda prekriti lisnatim testom.

Uživajte!

Original Article