Top 3 vrste povrća koja uništavaju celulit

Foto: Profimedia

U borbi protiv celulita najvažnija je zdraa ishrana s puno voća, ali i povrća. Povrće sadrži mnogo vitamina i minerala koji su neophodni za izgradnju i jačanje vezivnog tkiva. Više povrća u ishrani, u kombinaciji s manjim unosom šećera (jednostavnih ugljenih hidrata), kao i većim unosom proteina i vode, pomaže i u uspostavljanju normalnog nivoa estrogena u krvi kao i regulisanju šećera u krvi, što je  takođe važan faktor protiv celulita.

U izboru voća i povrća skoro da i ne možete da pogrešite, ali sledeće tri vrste treba da jedete što češće ako želite da se izborite s celulitom.

1. Batat (slatki krompir)

Ovo je jedna od najstarijih vrsta povrća poznatih čoveku, a pri tome i jedna od najhranljivijih i najzdravijih. Sadrži kalijum, vitamin C i E, kao i beta karoten. Odličan je antioksidans i predstavlja broj jedan u poboljšanju cirkulacije i eliminaciji toksina – a to su dve najvažnije stvari u borbi protiv celulita.

Pročitajte poređenje hranljivih vrednosti između običnog krompira i batata ovde.

2. Brokoli

Ovo zeleno povrće je odličan borac protiv celulita iz tri razloga: prvo, sadrži alfa lipoičnu kiselinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, predstavlja koncentrisani izvor vitamina C i odličan je izvor dijetalnih vlakana. Na kraju, brokoli su jedan od najboljih nemlečnih izvora kalcijuma, odličnog borca protiv celulita.

Kako brokoli pomaže u očuvanju zdravih zglobova, pročitajte ovde.

3. Prokelj

Male kuglice prokelja slobodno smatrajte “tabletama” protiv celulita. Osim vitamina C, prokelj sadrži i supstancu koja se zove indol-3-karbinol (I3C)  i koja se u organizmu pretvara u di-indolil metan (DIM). DIM pomaže jetrenim enzimima da blokiraju proizvodnju 16-OH estrogena, štetnih materija koje su takođe odgovorne za gubitak kvaliteta kolagena.

Odličan recept za piletinu s prokeljom pogledajte ovde.

I, ne zaboravite! Prilikom kuvanja povrća, generalno je važno da vatra bude tiha, a vode što manje – najbolje je da ga kuvate na pari. Tako ćete sačuvati više vitamina u povrću.

Izvor: Zadovoljna.hr