Treći Etnology Fest „Odbrana tradicije“ od 30. maja do 1. juna (FOTO)

Foto: Nošnja iz Srbije Smiljevac region

Specijalni gost i zemlja u fokusu ovogodišnjeg Etnology Fest-a je Rumunija, koja ove godine predsedava EU. To je država koja ima izuzetno bogato nematerijalno kulturno nasledje i spada među zemlje sa najlepšim narodnim nošnjama. Neke od tih nošnji su stare i preko 100 godina i biće prikazane po prvi put na Etnology Festu 2019.

„Osnivač i programski direktor festivala Goga Grubješić postavila je Etnology Fest kao kulturnu manifestaciju koja će kroz raznovrsne forme izražavanja doprineti ciljevima kojima se festival bavi. Tako da će modne revije narodnih nošnji, revije savremenih dizajnera inspirisanih nasleđem, izložbe malih – tradicionalnih zanata, izložbe rukotvorina, radionice, paneli i predavanja uvaženih predavača biti program kojim će se ukazati na značaj i važnost očuvanja i inspiracije nematerijalnim kulturnim nasleđem“, navodi se u saopštenju organizatora.

Ovogodišnji Etnology Fest dodatno ima za cilj podršku lokalnim udruženjima i zanatlijama koja se bave ručnim radom te jačanju veze između njih i modernih brendova.

Prvi dan festivala, 30-og maja, svečano će otvoriti supruga predsednika Srbije, gospođa Tamara Vučić, a ispred Doma Vojske prisutne će pozdraviti i predstavnik Ministarstva odbrane Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću.

Program će početi ekskluzivnom revijom narodnih nošnji – “Ethno Couture Srbi u regionu i Srbiji “ nakon čega će biti prikazana i modna revija “Sećanje, tuga i lepota“ autora Ivanke Jevtović čija je kolekcija inspirisana srpskim vojnim uniformama i narodnim nošnjama.

Nacionalne manjine Vojvodine, Slovaci Foto: Pavel Surovi
Nošnja iz Srbije, Glamoč, Srbi u regionu
Nošnja iz Srbije, Timočki region

Drugog dana festivala 31. maja sa početkom u 12 časova, održaće se panel pod nazivom “Inspiracija ili krađa“.

„Za veoma aktuelnu temu ovog panela poslužio je slučaj iz 2017. godine kada je modna kuća “Dior“ pronašla “inspiraciju“ u narodnoj nošnji Rumunije (regiona Bihor) i iskoristila je u komercijalne svrhe za svoje kolekcije a da pri tom nije navela izvor inspiracije, niti dala nadoknadu tamošnjim lokalnim zajednicama“, navode organizatori.

Večernji revijalni deo programa otvoriti će Njena ekselencija Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije- specijalnog gosta festivala, a zatim će prisutni videti ekskluzivnu modnu reviju “Ethno Couture Romania“ gde će biti prezentovana bogata kolekcija narodnih nošnji Rumunije.

U nastavku večeri će uslediti i revija savremenih rumunskih dizajnera kojom će se predstaviti čuvene rumunske bluze koje su postale širom sveta poznate zahvaljujući pokretu “ La blouse roumaine“ i doprinele ponovnom interesovanju za rumunsku taradicionalnu kulturu.

Treći, završni dan festivala, 1.jun. biće posvećen Nacionalnim manjinama AP Vojvodine. Program će otvoriti državna sekretarka za kulturu Vojvodine, gospođa Dragana Milošević a prisutne će pozdraviti i predstavnik EU delegacije u Srbiji. Prvo će posetioci imati prilike da vide ekskluzivnu reviju narodnih nošnji “Ethno Couture Nacionaonih manjina AP Vojvodine – “, a zatim i modnu reviju brenda “Bulka babes“ koja je inspirisana tradicijom i koja će zatvoriti ovaj prestižni festival.

Etnology Fest podržali su: Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo kulture i informisanja, Javno preduzeće Kalemegdanska tvrđava kao i međunarodne organizacije: Delegacija Evropske Unije u Srbiji i Organizacija za evropsku saradnju i bezbednost OEBS. Pokrovitelji festivala su kompanije: Idea, Zepter,Mivela, Dijamant i Frikom.

Original Article