Turska (1): Kapadokija, čudo prirode

Turska (1): Kapadokija, čudo prirode 1Wikipedia

Već pet sati putujemo iz grada Konje. Predeo je brdovit, ogoleo, pasivan. Međutim, kako se približavamo cilju postepeno se menja, postaje pitomiji.
Između poleglih stena ugnjezdila se varošica Urgup.

„Stigli smo u Kapadokiju! Budite spremni da vidite čuda neviđena!“, saopštava vodič. Prvo što putnik primeti je jedinstven pejzaž kroz koji krivuda asfaltni put. Nigde sela, zaseoka ni kuće – samo gola brda, gromade nepravilnih oblika i visoke glatke stene neobičnih oblika.

Pojedine su ‘istačkane’ bezbrojnim šupljinama – ulazima u pećine izdubljenim u lavi. U onim, nižim, smeštene su crkve i kapele. Ispod litica žive monasi i askete.

Manji otvori su golubarnici. Ptice, jedino društvo usamljenika, imaju ulogu pismonoše i hraniteljke pošto kaluđeri jedu njihova jaja. Monah koji se odluči za život u samoći sebi izdubi ćeliju i plete merdevine. Hranu (zrnevlja, med i hleb) dobija jednom nedeljno.

Ukoliko ga zadesi smrt – ulaz u ćeliju bude zazidan.
Pre destak godina u turističku posetu Kapadokiji stigao je jedan američki turista.

Ouševljen lepotom cele oblasti Gereme – odlučio je da u tu ostane doživotno. Jednog dana je poželeo da Kapadokiju vidi ‘iz ptičije perspektive’. BALON, zaključio je i vratio se u Ameriku po prvi, a kad je interesovanje turista poraslo – nabavio je još. i uveo pravilo da se za sve hrabre koji se podignu na određenu visinu – otvori boca šampanjca! Da li od vina ili lepote – jedinstvena vožnja iznad okamenjene doline je doživljaj koji se pamti.
U pećinama Gereme nalazi se 570 hrišćanskih crkvi.

U utrobi stena i svodom ukrašenim freskama, razgledamo crkvu po imenu Zmija. Legenda kaže da je u to vreme živela prelepa devojka koja je svojim izgledom privlačila sve muškarce. Udvarača je bilo mnogo, dolazili su svakodnevno i lepotica je izgubila strpljenje. Svakodnevno je upućivala molitve Bogu: „Pretvori me u muškarca!“.Tvorac joj je izašao u susret . Devojka se jednog jutra probudila sa – bradom, brkovima i licem ružnog čoveka.
Crkve Jabuka, Kopča i Kapali, su visoko u stenama. Najbolje freske su u Skrivenoj crkv otkrivenoj 1956. Pamtim je po jednom incidentu.
„No foto!“ oštro izovori brkati čuvar čim uđosmo.Neko se ogluši i – sevnu blic! Čuvar isključi svetlo i pozva policiju. Ajša, naš vodič, mu se usprotivi – usledi žestoka raspravka. Kad zavlada mir Ajša nam objasni da je sve to obična – ‘sokak-kavga’!Foto: Wikipedia.org

Original Article