U 90 posto mesa i biljnih zamjena pronađeni štetni sastojci: ‘Ne može se pobjeći od toga’

Autor: F.F

Nova istraživanja ukazuju na prisutnost mikroplastike u gotovo 90% proteina, uključujući i veganske alternative, što nosi potencijalne negativne posljedice po zdravlje. Istraživači Ocean Conservancyja i Sveučilišta u Torontu analizirali su 16 različitih izvora proteina, uključujući meso, plodove mora, tofu i tri biljne alternative. Rezultati studije, objavljene u časopisu Environmental Pollution, otkrili su da 88% uzoraka sadrži mikroplastiku, ukazujući na široku kontaminaciju plastikom u prehrani ljudi, bez obzira na prehrambene navike.

Mikroplastika, čestice plastike manje od 5 milimetara, prisutna je u različitim izvorima hrane, uključujući meso, plodove mora i biljne alternative. Istraživači su istaknuli da više prerađeni proteini imaju tendenciju sadržavati veće razine mikroplastike u usporedbi s manje prerađenim pandanima. To ukazuje na moguće veze između načina obrade hrane i stupnja kontaminacije mikroplastikom, prenosi New York Post.

Foto: Pexels

‘Ne može se izbjeći’

“Ovo je zapanjujući podsjetnik koliko je plastično onečišćenje postalo plodno – ljudi žive na kopnu, a ipak je vjerojatnost da će uzorci plodova mora biti kontaminirani plastikom jednako kao i proteini kopnenog podrijetla. Čini se da im se ne može pobjeći bez obzira što jeli”, rekla je koautorica studije i morska biologinja dr. Britta Baechler, pomoćnica direktora znanosti o plastici u Ocean Conservancyju.

Znanstvenici otkrili što mobiteli i tableti zapravo rade vašoj djeci: ‘Rastu liste problema’

Unatoč tome, postojeći podaci ne pružaju dovoljno informacija o opterećenjima mikroplastikom u uobičajeno konzumiranoj hrani. Dosadašnja istraživanja pokazala su da odrasli Amerikanci prosječno konzumiraju gotovo 11.500 mikroplastika godišnje, a nova procjena upućuje na mogućnost rasta tog broja na 3,8 milijuna. Osim toga, druga studija objavljena u isto vrijeme otkrila je visoku koncentraciju nanoplastike u flaširanoj vodi, potičući dodatnu zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih s unosom mikroplastike iz različitih izvora.

Znanstvenici ističu važnost daljnjih istraživanja kako bi se bolje razumjele dinamike prisutnosti mikroplastike u hrani i njezini mogući učinci na ljudsko zdravlje.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More