U Bugarskoj otkriven najstariji zlatni artefakt?

Perla je pronađena na mestu praistorijskog naselja u južnom delu Bugarske i datira iz 4.500–4.600. godine pre nove ere, što znači da je oko 200 godina starija od nakita pronađenog u nekropoli iz bakarnog doba u bugarskom gradu Varni, na obali Crnog mora, a koji se smatra najstarijim zlatnim predmetom i otkriven je 1972. godine, prenosi Rojters.

„Nema sumnje da je reč o predmetu starijem od zlata pronađenog u Varni“, izjavio je Javor Bojadžiev, vanredni profesor na Bugarskoj akademiji nauka.

Zlato

„To je zaista važno otkriće. To je malo parče zlata, ali dovoljno je veliko da nađe svoje mesto u istoriji“, dodao je Bojadžiev.

On veruje da je perla napravljena na lokaciji gde je pronađena, malo izvan modernog grada Pazardžik, i kaže da je to bilo prvo urbano naselje u Evropi, u kome je živela zajednica visoko razvijene kulture, koja se preselila iz Anadolije (današnja Turska) oko 6000. godine pre nove ere.

„Rekao bih da je to bio prototip modernog grada, mada ovo što mi imamo ovde je antički grad po mesopotamskim standardima, ali mi ovde govorimo o mestu koje je prethodilo Sumeru (koji se smatra prvom urbanom civilizacijom, a nalazio se u južnom delu Mesopotamije, današnjeg Iraka) za oko 1.000 godina“, ocenio je Bojadžiev.

Perla je iskopana pre dve nedelje, a pronađena je u ostacima male kuće iz vremena kada su bakar i zlato tek počeli da se koriste.

Do sada je otkopano između 10 i 12 hektara pomenutog naselja utvrđenog sa 2,8 metara visokim zidom.

Na tom mestu je pronađeno i više od 150 keramičkih figura ptica koje ukazuju da su stanovnici tog naselja obožavali životinje.

Naselje su uništila neprijateljska plemena koja su napadala sa severoistoka oko 4100. godine pre nove ere.

Zlatna perla će biti izložena u istorijskom muzeju u Pazardžiku nakon što bude u potpunosti ispitana i potvrđena njena starost.