U Hvatskoj pet odsto novorođenčadi začeto vantelesnom oplodnjom

U Hvatskoj pet odsto novorođenčadi začeto vantelesnom oplodnjom 1Foto: Pixabay/Mylene2401

Procenjuje se da je 80 tisuća parova u Hrvatskoj neplodno. Reproduktivni problemi podjednako se javljaju kod muškaraca i žena, no samo retki potraže pomoć. Istovremeno, svake godine u Hrvatskoj se rodi 1.700 dece začete vantjelesno, što je pet odsto od ukupnog broja novorođenih.

Kristina Kovačević je jedna od retkih žena u Hrvatskoj koja se ne ustručava da javno govori o svom postupku potpomognute oplodnje. Zahvaljujući njemu dobila je blizanakinje, danas četverogodišnje devojčice.

„Savetujem vas da se ne sramite svojih IVF beba jer je svaki šesti par u Hrvatskoj neplodan. To su bebe kao sve ostale, i što ja kažem, to su bebe ljubavi jer zapravo se za njih borimo“, kaže Kristina.

Godine su klječne za plodnost, ali ne i jedini faktor. Zapanjuje činjenica da je muška plodnost zbog toksina u okolišu porasla za 50 posto u poslednjih 50 godina. Specijalista ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije Velimir Šimunić posebno upozorava na štetno delovanje elektromagnetnog zračenja mobilnih telefona koje ne bi trebalo držati u prednjem džepu pantalona.

Hrvatska ima dobre stručnjake u ovom području, a HZZO financira šest pokušaja vantelesne oplodnje. Moguća je i donacija jajne ćelije, odnosno spermatozoida, no ta donacija po zakonu nije anonimna.

„To je jedini razlog zbog čega naši pacijenti odlaze u Češku, Makedoniju, nešto manje u Dansku ili Španiju. Tih nekoliko zemalja u Evropi imaju malo liberalnije zakone i omogućuju anonimne donacije, onda je to prihvatljivo pacijentima“, upozorava Patrik Stanić, predsednik Hrvatskog društva kliničkih embriologa.

U zapadnom svetu sve je više žena koje već u ranoj mladosti pokušavaju prevenirati moguće probleme s neplodnošću, zamrzavaju svoje jajne ćelije za budućnost. Takvih slučajeva ima i u Hrvatskoj, a to u budućnosti vredi i za muškarce, navodi doktor Šimunić.

A Kristina, s početka ove priče, ako odluči proširiti obitelj – ponovno će potražiti liječničku pomoć i o tome govoriti bez srama i bez stigme.

Original Article