U koje vreme hraniti bebu

U koje vreme tj. na koliko sati hraniti bebu – najčešće je pitanje koje mame postavljaju sebi, ali i pedijatrima.

Najvažnije je da posmatrate vašu bebu i prilagodite vreme hranjenja njenim dnevnim i noćnim potrebama. Svakom odojčetu potrebno je određeno vreme (nekada i nekoliko meseci) da uspostavi svoj ritam hranjenja.

Ima beba koje će plakati već dva sata nakon obroka – to je najčešće znak da su gladne.

Druga deca će mirno čekati da prođu i tri, nekada četiri sata (kada je beba starija) od poslednjeg obroka. Budite mudri, rukovodite se sopstvenim osećajem u vezi sa razvojem vašeg deteta i vremenom ćete uspostaviti redovnu praksu hranjenja bebe.

Beba nije uvek podjednako gladna. Njeno osećanje gladi zavisi od mnogo čega: od toga koliko je gukala, koliko se praćakala, koliko je bila na svežem vazduhu između dva obroka. Zbog toga se zimi mame koje ne iznose često svoju decu napolje žale da ona imaju slab apetit. Naš savet je da decu nikada ne držite u kući kada je napolju hladno. čak iako je napolju minus, dobro obucite bebu i izvedite je u šetnju od pola sata. Posle šetnje biće sigurno gladna.

Razmak između obroka može se nekada skraćivati – ukoliko je beba nekog dana bila puno na vazduhu ili se mnogo bacakala pa izgladnela, ili malo produžiti ako je beba bila u zatvorenom prostoru i mirovala.

Ukoliko je beba bolesna ili nazebla mama neće pokušavati da joj da količinu hrane koju inače uzima, ali će voditi računa da beba uzima dovoljnu količinu tečnosti. Kada prezdravi, beba će brzo nadoknaditi sve što je za vreme bolesti izgubila.

Savremeni pedijatri preporučuju da se po dolasku iz bolnice bebi ponudi hrana (majčino mleko ili adaptirana mlečna formula) u sledećim vremenskim razmacima:
02, 05, 08, 11, 14, 17, 20 (posle kupanja) i u 23 časa.

Beba bi trebalo da posle mesec dana sama izbaci obrok u 23 časa, a zatim u 02 ili obrnuto.

Ukoliko vam se beba i posle 40 dana bude budila u 02 časa dajte joj malo prokuvane vode i posmatrajte njene reakcije. Ako vam se učini da je i dalje gladna obavezno je nahranite, a ukoliko mislite da lepo napreduje i da se budi u to doba noći po navici, možete da probate da je odviknete od ovog obroka.