Zdravoholičarske priče – Makrobiotički napici (video snimak)

Svi znamo da su napici u raznim oblicima potrebni za održavanje dobrog zdravlja, a idealno je piti samo kada se oseca žeđ. Ako ste neprestano žedni to je znak da treba nešto promeniti sa načinom ishrane. Na primer, preterivanje sa namirnicama životinjskog porekla i kuvanje sa puno soli prouzrokuje zadržavanje tečnosti u telu što se dešava i kada su u ishrani zastupljeni svi ekstremni ukusi slatko-slano.

U makrobiotici se koristi veliki broj napitaka sa nama čudnim imenima, banča, kukiča, mu čaj, kombu, ume-šo-banča čaj i mnogi drugi. U današnjoj priči objasniću vam najosnovnije podatke o ovim čudesnim napicima.

Banča čaj se koristi u istocnjačkoj kulturi i pije se umesto vode. Radi se o preprženim listićima zelenog čaja koji imaju tri puta više kalcijuma nego što ih ima u istoj količini kravljeg mleka. To je letnja varijanta zelenog čaja, zato što ima rashlađujući efekat i deluje blagotvorno na organizam jer nadoknađuje minerale koji se gube znojenjem.

Kukiča čaj je zimska varijanta isto zelenog čaja s tim što je kukiča čaj umesto listića, prepržene grančice zelenog čaja. Kao i banča sadrži velike količine kalcijuma i pogodan je za žene u menopauzi i za osobe koje pate od osteoporoze. Efikasno uništava bakterije i otklanja sve otrove iz organizma. Zeleni čaj je već poznat kao snažno antioksidantno sredstvo, uništava slobodne radikale koji prouzrokuju brže starenje i propadanje organizma, snižava nivo holesterola i triglicerida.

Osim banče i kukiče u makrobiotici se koriste, mada ne tako često kao ove dve vrste i mnoge druge vrste napitaka.

MU čaj je kreacija Džordža Ošave koji je tradicionalne principe makrobiotike preneo u zapadnu kulturu i sadrži 16 lekovitih bilja, između ostalog i žen šen. Jača organe za varenje.

čaj od prženog ječma hladi telo i idealan je u toplim vrelim danima godine jer snižava temperaturu tela, dok je naročito dobar i za snižavanje i odstranjivanje viška masnoće. Može da se pije i topao i hladan. Pravi se tako što se na suvom tiganju proprže zrna ječma dok se ne razvije prijaran miris. Tri supene kašike ječma se nakon prženja kuvaju u litri vode oko 15 minuta. Na isti ovakav način možete da napravite i čaj od preprženih zrna integralnog pirinča.

Umeboši čaj se pravi od polovine umeboši šljive koja se kuva u dve šolje vode oko 20 minuta. Ovaj napitak sprečava gubitak minerala, jača krv i krvotok i reguliše crevnu floru.

Ume-šo-banča čaj se pravi tako što se šolja banča čaja doda mesnom delu polovine umeboši šljive i doda kašičica soja sosa, a najbolje tamarija. Ovaj čaj pomaže u otklanjanju glavobolje i ako mu dodate kašičicu đumbira poboljšaćete cirkulaciju.

Kombu čaj je dobar za jačanje krvne slike i odstranjuje otrove iz tela. Pravi se tako što traku kombu alge od 5 santimetra kuvate u litri vode dok ne provri, a nakon toga još 15 minuta ostavite da ključa na tihoj vatri.

Poslednji napitak koji vam predlažem za danas je napitak od šitake pečurke, koja je bogata antioksidantima, ima antibakterijsko dejstvo, podiže imuni sistem i odlična je preventive protiv kancera. Rastvara višak masnoće životinjskog porekla i čisti jetru. Pravi se tako što se četvrtina šitake natopi sa malo vode i ostavi da odstoji do pet sati. Nakon toga treba da se kuva 20-ak minuta sa prstohvatom morske soli ili kašičicom tamarija. Ovaj čaj treba da se pije jednom dnevno.

Pogledajte TV emisiju