U PETAK stiže ozbiljan ciklon koji će zahvatiti CEO REGION, KIŠE I GRMLJAVINA i na moru i na kopnu!

Info

Do pre dve, tri nedelje nismo ni znali da postoji termin superćelijska oluja, ali nevreme koje je pogodilo najpre Vrbas 17. jula, pa kasnije i druga mesta, promenilo je pogled na taj pojam, kaže meteorolog Ivan Ristić.

Izvor: Prva  |  

Foto: Prva printscreen

Foto: Prva printscreen

.

„Kada sam tog dana gledao svoj meteorološki model i pojavio se ciklon sa jakim vetrovima i obilnim padavinama baš u 8 uveče, mislio sam da je u pitanju neka greška. Međutim baš u to vreme u Vrbasu je počeo taj ogromni grad i jak vetar“, rekao je Ristić i istakao da superćelijska oluja podseća na tornado, samo je malo šira i veća, a vetrovi su nešto slabiji.

Kako kaže ovaj ciklon može da pređe dosta kilometara i da napravi probleme na velikom području. On je istakao da večeras možemo ponovo da očekujemo nevreme, ali ne i superćelijsku oluju.

„Večeras će biti puno kiše, grada i povremeno jakog severozapadnog vetra, a za vikend nam dolazi baš ozbiljan ciklon, poput onog jesenjeg, kada će padati kiše i grmeće i na moru i na kopnu. Ceo region će biti zahvaćen i to stiže u petak“, rekao je Ristić.

Detaljnije kakvo nas vreme očekuje narednih dana, šta je zapravo superćelijka oluja i zašto je Vojvodina najviše pogođena olujama u proteklom periodu pogledajte u videu.

Read More