Ublažite opadanje kose posle porođaja!

Ublažite opadanje kose posle porođaja!

Ublažite opadanje kose posle porođaja!

Autor: Mica Strainovic

Saznajte kako ublažiti opadanje kose posle porođaja.Ukoliko ste se nedavno porodili, a kosa vam opada kao luda, ne paničite nego primenite ove savete.

Izašli ste iz trudnoće i otpočeli svoj svoj stari-novi život, bogatiji za novog člana porodice i nove obaveze koje materinstvo nosi. U moru uzbuđenja i zadataka sa kojima morate tek da naučite kako da se borite, želite što pre da povratite svoje telo u prvobitno stanje. Kad vam se za par meseci nakon porođaja učini da sve dolazi na svoje mesto, suočite se sa naglim pojačanim opadanjem kose posle porođaja. Vaša blistava kosa koja je u trudnoći rasla kao iz vode kao da je odlučila da vas zauvek napusti. Dlaka ima svuda i čini vam se da ćete prvi rođendan svog deteta dočekati potpuno ćelavi.

Zašto kosa opada posle porođaja?

Da bismo vam objasnili zašto kosa naglo opada posle porođaja, vratimo se u vašu trudnoću.

Tokom trudnoće u telu žene se pojačano luči hormon estrogen. Nivo ovog hormona je nizak na početku trudnoće ali kako vreme prolazi tako se estrogen pojačano luči. Esterogen u telu trudnice utiče na razvoj mišića materice i povećanje dojki. To je jedan od hormona koji čuvaju trudnoću.

Povećan nivo estrogena sprečava opadanje kose tokom trudnoće

O tome govore i mnoge studije, a jedna od njih nalazi se u Časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju. Uradili su je doktori S.Gizlenti, i T. R. Ekmekci. Ukupno je učestvovalo 116 žena u ovoj studiji (28 u 24. Nedelji trudnoće, 30 pred porođajem, 29 su bile u 4. mesecu posle porođaja i 29 godinu dana posle porođaja).

Rezultati pokazuju da kod žena u 4. mesecu posle porođaja naglo pada estrogen i to traje sve otprilike do godinu dana posle porođaja.

Kosa ima svoj prirodni ciklus regeneracije koji izgleda ovako: 85-95% vlasi je uvek u fazi rasta koja traje 2-5 godina. Deset procenata vlasi je u fazi odmora. Prestale su sa rastom i one bivaju poterane napolje iz folikula novom vlasi koja izrasta na mestu one koju treba odbaciti. Ovo je onih 85-100 vlasi koje normalno izgubite svakodnevno.

Mi to i ne primećujemo jer na glavi imamo izneđu 500.000 i milion dlaka u zavisnosti od gustine kose.

U trudnoći se zahvaljujući estrogenu ovaj normalan proces opadanja kose zaustavlja. Već od petog meseca primetićete da vam je kosa gušća i sjajnija kako se samo poželeti može.

Nakon porođaja, kada se nivo estrogena vrati u normalu, normalan cklus regeneracije kose se ponovo uspostavlja. Razlika je u tome što vam sada ne ispada 100 vlasi dnevno već 100 puta broj dana kada vam kosa nije opadala.

Svu onu kosu koju organizam nije odbacio tokom trudnoće odbaciće sada i javiće se pojačano opadanje kose posle porođaja.

Anemija

Trudnice su često i u deficitu sa gvožđem. Poznato je da tokom trudnoće može doći do anemije, to jest manjka crvenih krvnih zrnaca i zato se ova stavka treba redovno proveravati. Ako se ne utvrdi na vreme, kasnije se ovaj problem zadržava i može biti aktuelan i posle porođaja.

Pored mnogih nuspojava, nedostatak gvožđa kod trudnica i porodilja takođe može biti uzrok pojačanog opadanja kose. Često se dešava umor, glavobolja, poremećaj srčanog ritma… Ako vam pojačano opada kosa posle porođaja, proverite, možda je problem samo manjak gvožđa.

Jedan od razloga za opadanje kose može biti i stres. Iako najlepše stanje, trudnoća može biti i jedno od traumatičnijih iskustava. Kažu da je naročito prvi trimester za trudnicu problematičan jer tada dolazi do prilagođavanja. Ako tako bude, to je razlog što kosa pojačano može da opada tada.

Traume kose

Traume kose, poput jakog zatezanja gumicom ili nekih tretmana koje ste radili posle porođaja takođe mogu biti neki od razloga zašto vam kosa pojačano opada. Jedan od razloga može biti upala folikula kose, poznata kao trakciona alopecija. Ona, nelečena, može izazvati brojne komplikacije i trajne gubitke kose. Na ove pojave ukazuje studija Oxford akademije, koju je uradila grupa naučnika Ulrich Ohnemus, Murat Uenalan, José Inzunza, Jan-Åke Gustafsson, Ralf Paus.

Ukoliko dojite, postporođajno opadanje kose može se malo odložiti jer će se povišen nivo hormona zadržati u vašem organizmu, ali nije pravilo. Ukoliko ne dojite do pojačanog opadanja kose dolazi 2-5 meseci nakon porođaja.

Dakle, nema razloga za paniku, vi ne ćelavite, vaša kosa se samo obnavlja i sve se u vašem telu vraća u normalu. Ako je za utehu, sada imate priliku da dobivši maltene potpuno novu kosu povedete malo bolje računa o njoj. Negujte je samo prirodnim preparatima, čuvajte je odgovornije od spoljašnjih uticaja i ne izlažite je previše hemijskim tretmanima.

Prirodni preparati mogu da učine čudo za vašu kosu. Irena je to iskusila na svojoj kosi. Njena kosa se brzo mastila, bila puna peruti i mnogo je opadala. Više nema taj problem! Sada je njena kosa sjajna, jaka i gusta i ponosi se njome. U čemu je njena tajna i kako i vi možete bezbedno i prirodno opraviti kosu? Pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama a koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Kako sprečiti opadanje kose posle porođaja

Postporođajno opadanje kose pogađa 50% porodilja.

Prirodno je i ne znači da gubite kosu. Za razliku od gubitka kose kada na mestu ispale vlasi ne raste nova, ovde se radi o obnavljanju i na mestu svake ispale dlake folikul proizvodi novu.

Problem je u tome što nova kosa ne može brzo da dostigne željenu dužinu pa ćete se u periodu intenzivnog opadanja suočiti sa znatno smanjenim volumenom ali bez brige, opet ćete imati svoju staru kosu.

Iako je ovo prirodan proces evo kako ublažiti opadanje kose posle porođaja

Biotin sprečava opadanje kose

Organizamu treba pomoći da se nakon porođaja vrati u top formu. To važi kako za vašu liniju tako i za unošenje dovoljnih količina neophodnih aktivnih materija. Biotin je veoma važan za sprečavanje opadanja kose nakon porođaja jer je neophodan za sintezu proteina keratina od koga su izgrađene ćelije kose.

Nalazi se u vitaminima B kompleksa. Dozom od 5mg dnevno ćete sprečiti ili makar ublažiti drastičan gubitak kose.

Potražite u svojoj prodavnici šampone sa biotinom, ima ih i prijaće vašoj kosi u ovom delikatnom razdoblju.

Riblje ulje

Perlice ribljeg ulja će vam takođe pomoći da sačuvate kosu na glavi jer su odličan izvor Omega masnih kiselina a to vam upravo treba.

Hranite se pametno

U trudnoći se čitavo telo usmeri ka tome da bude što zdravije kako bi stvorilo povoljno okruženje za razvoj ploda.Tokom tog perioda hranićete se i živeti zdravo što je benefit za ceo organizam.

Ipak ne zaboravite da je organizmu nakon porođaja neophodan oporavak. Pomozite sebi i sprečite gubitak kose posle porođaja izborom hrane koja je dobra za kosu. Trebalo bi da kroz svoje obroke unesete što više vitamina, minerala, omega masnih kiselina. Ovo će prijati i vašoj bebi ukoliko dojite jer će putem mleka dobiti od vas korisne aktivne materije neophodne za rast i razvoj.

Izbalansiran način ishrane pomoćiće vam da se brže rešite viška kilograma stečenih u trudnoći.

Dakle što više voća, povrća, orašastih plodova, bobica i ribe. Manje hleba, slatkiša i prerađevina. Poenta je da unesete obilje vitamina E, C i B kao i gvožđe i cink.

Organizam koji puca od dobrih nitritijenata lakše će se izboriti sa opadanjem kose posle porođaja u smislu da će se ova pojava redukovati i neće biti tako dramatična.

Ukoliko dojite, vitamine i minerale unosite isključivo putem odgovarajuće hrane. Suplementi nisu dozvoljeni izuzev uz savet lekara.

Kosa pojačano opada od stresa

Ukoliko već krene da opada, neka to bude postepeno i manje dramatično.

Stres je jak faktor rizika.

Nije lako isključiti ga u periodu nakon dolaska bebe u kuću. Počeli ste novi život koji od vas zahteva nove obaveze, mnogo napora i brige i veoma malo sna. Teško je isključiti stres.

postporođajno opadanje kose

Posmatrajte to sa vedrije strane, uživajte u materinstvu i uključite što više osoba iz okruženje spremnih da pomognu. Tako ćete moći da ukradete sat-dva dnevno za sebe. Priuštite sebi neku aktivnost van kuće koja vas opušta. Izađite sa drugaricom na kafu ili prošetajte sa partnerom ili prosto spavajte. Nedostatak sna je veoma jak stresogen i veoma brzo iscrpi organizam. Kad god beba spava, odmorite i vi.

Saznajte više o vezi stresa i izgleda kose!

Budite pažljivi prema svojoj kosi nakon porođaja

Uvek treba pažljivo postupati sa kosom .

Negujte kosu prirodnim šamponom protiv opadanja kose bez sulfata. Nemojte da šampon bude samo sredstvo za pranje kose, nego birajte neki koji ima i supstance koje hrane vašu kosu.

Izbegavajte svakodnevno pranje kose.

Sušite kosu prirodno, ne maltretirajte je dodatno vrelim fenom, peglom i slično. Ako to i radite ponekad, zaštitite kosu od toplote.

Izbegavajte energične poteze prilikom češljanja. Češalj ili četka neka budu sa retkim, debljim zubima zaobljenog vrha. Češljajte što sporije, pramen po pramen.

Ukoliko želite da je pričvrstite koristite laganu šnalu ili meku spiralnu spužvu. Nikako ne vezujte kosu u čvrsto zategnut konjski rep ili tvrde pletenice.

Izbegavajte hemijske tretmane. Ukoliko morate da se farbate raspitajte se kod svog frizera koja je farba najblaža i sadrži najmanje hidrogena. Farba obavezno mora biti bez amonijaka.

Izbegavajte pretrpavanje kose teškim zaštitnim preparatima. Oni će samo pogoršati stanje.

Preparati protiv opadanja kose posle porođaja

Kada dođe do postporođajnog opadanja kose morate učiniti sve što je u vašoj moći da je poštedite dodatne patnje.

Ovo pre svega važi za izbor proizvoda za negu. Veoma pažljivo birajte šampon i regenerator za pojačano opadanje kose posle porođaja

Prirodni šampon protiv opadanja kose bez sulfata je uvek pravi izbor, a u ovom periodu je imperativ. Ovakav proizvod je dovoljno blag za vašu kosu i kožu glave, nežno čisti i ublažava gubitak vlasi. Istovremeno ovakvi šamponi sadrže i ekstrakte lekovitog bilja koji pospešuju rast nove kose.

U ovom periodu svedite potrebu dodatnih preparata na minimum. Ukoliko imate naviku da koristite različite kristale za kosu, ispravljače, keratine i slično, sada se odmorite od svega. Dajte kosi odmor od hemikalija i vreme neophodno da se oporavi .

Prirodna nega kose posle porođaja

Kosi koja pojačano opada nakon porođaja potrebna je sva nega kojiu joj možete priuštiti. Pošto je ovo posebno osetljiv period predlažemo da se okrenete proverenim prirodnim receptima.

Čaj od orahovog lista za ispiranje kose

Možda vam zvuči bez veze ali postoji jedan narodni lek koji trenutno zaustavlja opadanje kose nakon porođaja. Meni je pomoglo, možda će i vama, vredi isprobati.

Čaj od svežih orahovih listova lek za opadanje kose nakon porođaja. Sitno iseckajte 10 listova oraha i prelijte sa dva litra ključale vode, prokuvajte par minuta i procedite. Ohlađenim čajem isprerite kosu na kraju pranja. Ponavljajte postupak na kraju svakog pranja kose. Opadanje bi trebalo da prestane.

Orahov list sadrži tanine, gorke supstance, ionozit, eterično ulje, kvarcetin i juglan.

Maska za kosu od kvasca

Za ovu masku za kosu od kvasca vam je potrebna kockica kvasca, kašičica šećera i jedno žumance i malo mleka (1-2 supene kašike).

Mleko, kcasac i šećer se pomešaju i ostave na toplom mestu petnaestak minuta da kvasac naraste. U to se doda jedno žumance i dobro se umutiti.

Nanesite masku na vlasište a ostatak rasporedite po kosi.

Ovu masku umotajte debelim frotirom da bi joj bilo toplo. Toplota je neophodna da bi se kvaščeve gljivice razmnožile u što večem broju. Što više gljivica to više proteina, minerala i vitamina koji će prodreti u folikul dlake i nahraniti ga. Maska se drži najmanje sat vremena.

Potom operite toplom vodom sa malo regeneratora, šampon nije potreban

Ponavljajte redovno jednom nedeljno.

Maska od kvasca je bogata B vitaminom, i snabdeće folikule dovoljnom količinom biotina neophodnog za izgradnju novih vlasi i njihov brži rast.

Pivo protiv opadanja kose

Pivo je bogat izvor B vitamina. Koristite ga za masažu vlasišta nakon pranja kose. Možete ga razblažiti vodom 50:50 uz dodatak kašike jabukovog sirćeta ali nećete pogrešiti ni ukoliko čisto pivo nanesete na kosu i kožu glave. Pivo pored B vitamina sadrži gvožđe, magnezijum, amino kiseline, fosfor i bakar koji sui neophodni za rast dlake. Ovo piće kosi daje lep sjaj i pomaže oblikovanju frizure.

Čaj od koprive protiv opadanja kose posle porođaja

Kopriva je čudesna biljka koja može biti odličan način kako ublažiti opadanje kose posle porođaja. Sadrži obilje gvožđa, silicijuma, vitamina neophodnih za rast kose.

Možete je okrenuti u svoju korist na nekoliko načina. Ispirajte kosu čajem od koprive ili napravite domaći šampon od ove biljke.

Iako se postporođajno opadanje kose ne dovodi u direktnu vezu sa dojenjem, evidentno je da vam je u ovom periodu neophodno više vitamina i minerala. Kopriva vam može pomoći da nadoknadite njihov gubitak.

Dojiljama se ne preporučuje ispijanje čaja od koprive.

Opadanje kose i dojenje

Mada u narodu vlada mišljenje da kosa nakon porođaja opada zato što dojite pa vam na mleko odlaze sve hranljive materije iz organizma. To prosto nije istina.

gubitak kose posle porođaja

I mamama koje ne doje, tri meseca nakon porođaja počinje da opada kosa. Organizam prosto mora da odbaci islužene vlasi koje nije odbacio tokom trudnoće.

Kad prestaje opadanje kose nakon porođaja?

U roku od 6 meseci prekomerno postporođajno opadanje kose će prestati.

Do tada ćete imati znatno manje svoje duge ali će vam nova kosa podrasti. Naravno biće kratka i morate biti strpljivi dok ponovo ne steknete svoju staru frizuru.

Zamaskirajte problem pravim izborom frizure

U tom periodu žene se često odluče da značajno skrate kosu. To može biti dobra ideja ali samo ukoliko ste srećne zbog toga. Ukoliko vas to rastužuje poslužite se trikovima za prevazilaženje ovog neprijatnog prelaznog perioda.

Prilagodite frizuru novonastaloj situaciji. Vaš frizer će znati kako da vas ošiša da bi vašoj frizuri dodao volumen kako se ne bi primećivalo pojačano opadanje kose posle porođaja.

Češće kratite krajeve kako biste osvežili izgled frizure i podstakli rast kose.

Prebacite razdeljak na drugu stranu kako biste dobili na volumenu.

Napravite lokne tako će vam kosa izgledati bujnije. Lokne u ovom periodu pravite isključivo mekim viklerima, vreli stajleri ne dolaze u obzir.

Da li je i opadanje kose godinu dana nakon porođaja normalno?

Ukoliko je sve u redu, godinu dana nakon porođaja više nećete imati problem sa opadanjem kose. Nastavi li kosa pojačano da opada zatražite pomoć lekara. Tada bi svakako trebalo da uradite sve neophodne analize kako bi znali koje sledeće korake treba preduzeti.

Ćelavost posle porođaja

Iako vam se čini da ćete oćelaviti, ne brinite ovo se neće desiti. Samo budite strpljivi. Vaš organizam se postepeno vraća u normalu. Uz malo truda i prirodnu negu može biti da ćete uskoro imati lepšu i bujniju svakako zdraviju, obnovljenu kosu.

Izvori:

https://core.ac.uk/download/pdf/82326339.pdf

https://www.srshairclinic.co.nz/is-hair-loss-normal-after-having-a-baby/

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/new-moms

https://www.webmd.com/parenting/what-to-do-if-you-have-postpartum-hair-loss#1

https://www.lancastergeneralhealth.org/health-hub-home/motherhood/fourth-trimester/the-truth-about-postpartum-hair-loss

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/hair-loss-during-pregnancy/

http://www.canadianhairlossfoundation.org/post-partum-hair-loss

POVEZANI ČLANCI

Opadanje kose u krugovima: zašto se javlja i kako ga ublažiti

Opadanje kose? Evo kako da to sprečite!

Top saveti kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca!

Presađivanje kose: vrste, cena i iskustva

Rakija komovica za kosu koja opada!

Znate li? Pravilna ishrana protiv opadanja kose čini čuda!

Probajte i vi! Đumbir za kosu je otkriće za nas!

arrow

Lepota

Autor: Ivana Stojanović

Balzam protiv opadanja kose je odlična pomoć!

arrow

Lepota

Autor: Ivana Stojanović

Biljni šamponi za kosu čine čuda, ali ne bilo koji!

arrow

Lepota

Autor: Anja Radojković

Trakciona alopecija, posledica loših navika! Da li ih imate?

arrow

Lepota

Autor: Mica Strainovic