UN: Milion ugroženih vrsta na planeti, opstanak ljudi u pitanju

Foto:Beta/AP/Ben Curtis

U izveštaju bez presedana grupe stručnjaka UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

„Ugrožavamo same osnove naše privrede, načina opstanka, bezbednosti hrane, kao i naše zdravlje i kvalitet života u celom svetu“, naveo je danas predsednik grupe stručnjaka UN Robert Votson (Watson).

Prema njegovima rečima, 75 odsto kopnene životne sredine ugroženo je krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, rastućom urbanizacijom i rudnicima. Votson je dodao da je ljudskim aktivnostima ugroženo i 66 odsto morske sredine.

Rezultat je milion ugroženih životinjskih i biljnih vrsta od oko osam miliona na Zemlji, navodi se u izveštaju i dodaje da se narednih decenija predviđa nastavak takvog trenda ako se ništa ne preduzme.

Stručnjaci su dodali da čak i ako se poštuje sporazum o klimatskim promenama, koji ima za cilj da zagrevanje planete ne bude veće od dva stepena Celzijusa, promene klime bi mogle da se nastave zbog drugih faktora.

U izveštaju se dodaje da su promene neophodne u poljoprivredi ali i u potrošnji. Stručnjaci su naveli da pozdravljaju sve veće pozive za promene navika u ishrani, sa više povrća i manje mesa i mlečnih proizvoda koji imaju negativni uticaj na biodiverzitet, klimatske promene i opšte zdravlje ljudi.

„Takve duboke promene izazvaće otpor onih koji imaju direktne interese, ali takvo protivljenje treba da prevazidje zbog opšteg interesa“, rekao je Votson.

Svetski stručnjaci i poznate ličnosti uputili Apel za prirodu

Nekoliko stotina svetskih stručnjaka i poznatih ličnosti uputilo je danas Apel za prirodu (Call4nature) kako bi vlade reagovale na alarmantni izveštaj UN o ekološkoj situaciji na Zemlji.

U otvorenom pismu Svetskog fonda za prirodu (WWF), traži se od svetskih lidera da odustanu o krčenja šuma, obustave ugrožavanje zemljišta i finansiranje svega što uništava prirodu.

U pismu se takođe traži zaštita mora, okeana i slatkih voda posebno od plastike, kao i prelazak na održive poljoprivredne prakse. Zahteva se i poštovanje sporazuma o klimatskim promenama.

Apel su između ostalih potpisali britanski primatolog Džejn Gudal, francuski klimatolog Žan Žuzel, bivši francuski ministar ekologije Nikola Ilo, direktorka Grinpisa Dženifer Morgan, kao i glumice Marion Kotijar, Žilijet Binoš i Izabela Adjani.

U izveštaju bez presedana grupe stručnjaka UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

Već postoji oko milion ugroženih vrsta, ritam se ubrzava tako da je priroda koja omogućava život čovečanstvu osudjena na propast ukoliko se ne dogodi „duboka promena“ modela proizvodnje i potrošnje ljudske vrste, naveli su sručnjaci UN-a.

Original Article