Upotreba oraha u tradicionalnoj Ruskoj medicini

Drvo oraha živi 500 do 800 godina, ponekad i dva milenijuma. Pri tome je celo drvo plodonosno i lekovito. U Rusiji se od nezrelih plodova pravi slatko. U nezrelim plodovima ima puno vitamina C. Zreli orasi su dragocen prehrambeni proizvod.

Orasi uspostavljaju fizičku i psihičku energetsku ravnotežu, pojačavaju hormonsku aktivnost, pomažu obnavljanju ćelija, neutralizuju delovanje toksina.

Orah sadrži vitamine A, B1, B2, B6, P, PP, E, C, K, minerale kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, hlor, kobalt, hipermangan, bakar, jod, cink i gvožđe.

Ima više kalorija od svinjskog mesa a po kaloričnosti može da se poredi samo sa puterom. U Ruskoj tradicionalnoj medicini se koristi sve zeleni, zreli orah, pregrafe, ljuska i lišće. Osnov originalne ruske teorije je da su uzrok svih bolesti paraziti kojih ima na hiljade u organizmu čoveka. Njihov izvor su domaće životinje, loša ishrana, prljavština bilo koje vrste… A lako dostupna preventiva i lek je grčki, odnosno balkanski orah.

Jedna od teorija ruskih naučnika je da nema neizlečivih bolesti. Dijagnoza rak, za svakog čoveka zvuči kao konačna presuda. Timor je, zna se, višak izraslog tkiva, od ćelija koje su izgubile svoj oblik i funkciju. Ćelije kao da izlaze iz centralne vlasti, prestaju da budu deo organizma i rastu po svojim sopstvenim zakonima, množe se i prenose svojim potomcima stečene osobine. Zloćudni tumori su agresivni, urastaju u okolna tkiva i uništavaju ih. Tako povređuju kapilare, zatim se krvotokom ili limfom raznose po celom organizmu i mogu da se talože u bilo kom organu i tkivima, obrazujući metastaze.

Recept za lečenje onkoloških bolesnika prema Ruskom naučniku Vostokovu:

Potrebno je skupiti zelene orahe do 24 juna a za smesu je potrebno: 500 gr. zelenih oraha, 500gr. meda i 500gr. soka od aloje. Ove sastojke treba dobro promešati, držati ih u flaši ili tegli mesec dana uz povremeno mućkanje sadržaja. Posle mesec dana može da se počne sa uzimanjem tako što se 3 puta dnevno pre jela uzima po jedna kafena kašičica.

Ova tinktura ako se koristi cele godine leči i sva kožna oboljenja, poboljšava rad štitne žlezde, čisti krv od toksina, organizam od parazita a može da se koristi i kod paradentoze.

Kod zloćudnih tumora kože stavlja se mast od orahovih pregrada. Pregrade ploda oraha se usitne u prah i pomešaju sa suncokretovim uljem i maže se obolelo mesto.

Tinktura protiv bilo koje vrste tumora:

Uzeti 150 gr. pregrada oraha, 150 gr. korena valerijane, 50 gr. muskatnog orašćića i 50 gr. pupoljaka breze. Sve osim pregrada usitniti i preliti sa 0,5 litara votke i pustiti da odstoji 10 dana na tamnom mestu. Uzimati po jednu supenu kašiku, 3 puta na dan pola sata pre jela. Tinkturu obnavljati na svakih 10 dana.

Tinktura od oraha kao preventiva:

10 nezrelih, dobro opranih oraščića staviti u staklenu teglu i zaliti 50% alkoholom, zatvorenu teglu ostaviti da odstoji 2 dana. U tinkturu se zatim dodaje 1 limun i tada bi trebala da bude zeleno-braonkaste boje. Pre upotrebe se ova tinktura razblažuje sa vodom u odnosu 1 : 1 i koristi na sledeći način:

1. dan – pola čaše vode i 1 kap tinkture na prazan stomak

2. dan – pola čaše vode i 2 kapi tinkture

3. dan – pola čaše vode i 3 kapi tinkture

4. dan – pola čaše vode i 4 kapi tinkture

5.dan – pola čaše vode i 5 kapi tinkture

6. dan -2 kafene kašičice tinkture na celu čašu tople vode za osobe teže od 68 kg. treba staviti 2,5 kafene kašičice tinkture.

Tinkturu je potrebno staviti u toplu vodu i sačekati 15 min. po želji dodati med. Kada prođe ova šestodnevna kura tinkturu treba piti jednom nedeljno po 2 ili u zavisnosti od težine 2,5 kašičice tinkture na punu čašu tople vode.

Tinktura od lišća

Jednu supenu kašiku orahovog lišća isitniti i preliti sa dve čaše vrele vode, pustiti da odstoji 2 sata. Uzimati 3 puta na dan po jednu supenu kašiku pre jela.

Pedeset mililitara ove tinkture preporučuje se kod avitaminoze, umora, malokrvnosti, kod neredovnih menstroacija i obilnih menstroalnih krvavljenja, tumora dojke i upala štitne žlezde.

Zreli orasi preporučuju se kod arterioskleroze, pojačavaju rad creva i korisni su kod tvrde stolice za starije osobe.

Balzam od aloje, meda i oraha koristan za uspostavljanje radne sposobnosti i pamćenja, kod postoperativnog oporavka, teških oboljenja, stresova:

Iseckati 100 gr. lišća aloje, zaliti sa 300 mililitara vode i ostaviti da odstoji 1,5 sat. Procediti i dodati 500 gr. isitnjenih oraha, 300 gr. meda i staviti na tamno i hladno mesto. Uzimati po jednu supenu kašiku 3 puta dnevno pola sata pre obroka.