Uticaj ishrane na opšte stanje organizma i izgled kože

Uticaj ishrane na opšte stanje organizma i izgled kože

Autor: Minut za MENE

Koža je jedan od organa našeg fizičkog bića.Samim tim što je izložena i vidljiva , ima veliki značaj u zdravstvenom i estetskom smislu. Štiti nas od svih spoljašnjih uticaja, hemijskih, fizičkih, bioloških, prirodnih…Takođe radi i u drugom smeru – prenosi nam poruke o stanju svih unutrašnjih organa , našeg emocionalnog i psihičkog stanja.

Ali, treba da znate i ovo:

Ishrana ima neverovatan uticaj na izgled kože, sve unutrašnje bolesti i na zdravlje uopšte.

Zato njome treba ozbiljno da se pozabavimo.

Dr. Suzana Kostić, specijalista dermatovenerologije, dala nam je savete o tome kako treba da se hranimo da bi stanje našeg organizma bilo dobro, ali pre svega sledeće:

Šta treba da preskočite u obrocima da bi bili zdravi i da koža izgleda lepo?

uticaj nezdrave ishrane na kožu

  • Sprovoditi ishranu bez glutena koji se nalazi u belom pšeničnom brašnu. Dakle ne hraniti se pekarskim proizvodima jer osim glutena sadrže trans masti, šećer,aditive, veštačke boje i sredstva za produžavanje svežine.Naučno je dokazano da šećer i gluten uzrokuju demenciju i Alzhajmer kod sve mlađe populacije,dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.Nekada se demencija javljala kod veoma starih osoba – pozne osamdesete godine.Danas se viđa sve češće kod osoba pedesetih godina , a na žalost, i u poznim tridesetim. Takođe, ovakva ishrana ostavlja posledice na samoj koži koja postaje sklonija bržem starenju, propadanju, a neretko je baš ishrana uzrok nastanka akni.

Brašno koje nema gluten dobija se od speltine pšenice, kukuruza, heljde, prosa, kinoe, nekih vrsta pirinča.

  • Ne hraniti se industrijskim proizvodima.U svakom industrijskom proizvodu imate tzv. skriveni šećer.Čak iako je slan proizvod.Ta industrija se dovija na razne načine da zadovolji ukus potrošača pa se često koriste supstance koje odlažu osećaj sitosti.Pravi primer za to su razne grickalice , jer kada otvorite kesicu sa tim proizvodima,ne možete se zaustaviti dok sve ne pojedete.
  • Ne uzimati mesne prerađevine( viršle, paštete, kobasice, šunke…).Treba jesti samo osušene komade mesa (domaća pršuta , slanina, čvarci, kobasice).
  • Slatkiši na krajnji minimum!Imajte u vidu da se svaki višak šećera koji ne sagorima, pretvara u mast.Najzdraviji je šećer iz voća.Prosti šećeri (beli i žuti) nisu zdravi!
  • Mleko životinjskog porekla ne treba konzumirati.Ne zbog laktoze, jer ko nema intoleranciju na laktozu, njemu laktoza ne smeta.Pravi problem je KAZEIN – krupan proteinski molekul .On pravi štetu na debelom crevu, a upravo taj organ je najvažniji organ za imunitet.Naše debelo crevo je dizajnirano tako da ne propušta toksični sadržaj, već taj sadržaj treba da se izbaci napolje.Kod osoba koje konzumiraju mleko , kazein bukvalno pravi sićušne rupice na crevu, pa taj toksični sadržaj polako prolazi kroz zidove creva i izliva se u trbušnu duplju.To se u medicini zove SINDROM CREVA KOJA CURE.

Sindrom – nije ime bolesti.To doslovno znači- skup bolesti.Dakle , tako se uzrokuje mnoštvo bolesti-ekcem, astma,alergije,sistemske bolesti…

  • Ne treba uzimati industrijske sokove .Pepuni su šećera !Piti prirodno, sveže ceđeno voće, limunadu i na prvom mestu vodu. Ako pijete kafu, samo jednu do dve dnevno. Energetske napitke-NIKADA!!! Kofein u njima oštećuje vaš mozak i jetru.
  • Alkohol je smrtni neprijatelj i tihi ubica ! Naša jetra za 24 sata može da “preradi” jednu čašu vina ili jedno pivo ili jednu malu čašicu žestokog pića. Alkohol se pretvara u šećer a višak šećera u mast. Zamislite kada se popije veća količina alkohola ili ako se svaki dan uzima alkohol, koliko se jetrine ćelije muče da to izmetabolišu? Tada se zdrave , funkcionalne ćelije jetre pretvaraju u masne , nefunkcionalne ćelije.Tada se polako, ali sigurno ide u pravcu ciroze jetre.Ko je jednom video bolesnika sa ovom bolešću, kako se muči i u kojim mukama umire, taj nikada više ne proba alkohol. I što je najstrašnije , alkohol stvara atrofiju čeonog( prednjeg) režnja mozga, a tu je smeštena naša inteligencija. Takođe, skvrčava tkivo prostate. Tkivo prostate je ratresito, plemenito tkivo kod zdravih muškaraca, a kod onih koji piju alkohol, tkivo prostate otvrdne i značajno umanjuje broj spermatozoida i otuda neplodnost .Doktori radilozi kažu da danas pre naiđu na zdravu prostatu kod nekog pedesetogodišnjaka nego kod omladinaca.Razlog je nenormano konzumiranje alkohola kod mlade populacije. I sami ste svedoci koliko je novootvorenih klinika ( što privatnih , što društvenih) za lečenje steriliteta i veštačku oplodnju, a u apotekama udarno mesto na rafovima zauzimaju preparati za potenciju.Da ne širimo priču sada o socijalnim, porodičnim , finansijskim i dr. problemima.
  • Veliki uticaj na psihičko i fizičko zdravlje ima stres i loše navike .Jedna od njih je bdijenje tokom noći i dnevno spavanje. Noć je vreme kada je naš mozak najaktivniji.Tada se prerađuju sve informacije tokom prethodnog dana .Određeni unutrašnji organi se “ odmaraju “tj.usporavaju svoj rad. Tokom noći regeneriše se i koža.

Pik lučenja hormona je u 23h.Tada bismo svi trebali da budemo u krevetu.Ne moramo da zaspimo, ali bitno je da je telo u miru.

Čini se da je izbor namirica ograničen i da je teško ispoštovati sve ovo. Ali, nije baš tako!

Dr. Suzana Kostić predlaže šta treba jesti!

Treba uzimati svakodnevno, sveže voće i povrće, meso, ribu i jaja i to spremljeno u svojoj kući!

ishrana i zdravlje

To nije tako teško.Napravite jelovnik za 7 dana, kupite potrebne namirnice.

Mislite danas za sutra i spremite jelo na vreme , da ne biste došli u iskušenje kada ogladnite da uzmete nešto iz pekare ili sa kioska za hranu.

Uz svesnost o tome šta da izbegavate, lakše ćete biti na pravom putu. Bićete zdraviji a to će i da se vidi!

Autor: Dr. Suzana Kostić, specijalista dermatovenerologije, vlasnica specijalističke ordinacije za kožne i polne bolesti „Yuta centar“ Čačak

Više informacija i kontakt:

Facebook stranica : Yuta.Centar. Cacak

Instagram stranica: YutaCentar_DRSUZANA.KOSTIC

You tube kanal: Yuta Centar Čačak – DR SUZANA KOSTIĆ

email: [email protected]

POVEZANI ČLANCI

Revolucionarno! Biorezonanca pruža kompletnu sliku vašeg zdravlja u samo jednom pregledu!

Zdravlje


Autor: Ivana Stojanovic

Kako gojaznost utiče na proširene vene?

Zdravlje


Autor: Zorana Grujin

Kako ojačati zidove vena?

Zdravlje


Autor: Ivana Stojanovic

Pravilna ishrana kod hemoroida vodi vas do izlečenja

Zdravlje


Autor: Ana Plavšić

Istražili smo: koja je najbolja flaširana voda u Srbiji

Lifestyle


Autor: Minut za MENE

 Top 10 – hrana protiv bora

Lepota


Autor: Mica Strainovic

Dozvoljene namirnice u hrono ishrani


Mršavljenje


Autor: Ksenija Lončar

Omega 3 masne kiseline i zašto vam trebaju!


Zdravlje


Autor: Ana Plavšić

Kako zaista izgleda zdrava dijeta za mršavljenje


Mršavljenje


Autor: Ana Plavšić

Super hrana za rast grudi


Lepota


Autor: Minut za MENEOriginal Article