Vaske, napasnici kojih se tesko otarasiti

Pocela je nova skolska godina, obdanista su se posle godisnjih odmora napunila decom pa se povecava verovatnoca da vam dete dobije vaske.
Vaske su mali paraziti koji zive u cistoj ili prljavoj kosi, u blizini glave gdje im je idealna temperatura. Jaja vaski su belozuta i lepe se za kosu u blizini glave. Jedna vaska leze oko 8 jaja dnevno. Jaja se izlegu nakon 8 dana. Vaske zive od krvi koje sisaju iz glave vise puta dnevo. Kada vas sisa krv, ona pljuje u ranu tako da se krv ne moze zgrusati. Zato nastaje svrab i iritacija koze. Odrasla vas je oko 3 mm i varira u boji od sivo bele do skoro crne i krece se jako brzo. Vaska moze ziveti jedan mesec.

Svi se mogu zaraziti sa vaskama, ali najcesce deca u starosti od 3 do 10 godina. Vaske puze od glave do glave, pa je to jedan od razloga sto ih cesce dobiju devojcice od decaka jer se igraju mirnih igara blizu jedne drugih. Samo odrasle vaske sire zarazu – jaja ne
.
Treba pregledati kosu deteta ako primetite da se cesto cese po glavi. Odraslu vasku je tesko primetiti ali rascesljavanjem pramenova kose videcete na vlasima u blizini korena kose belicaste gnjide, male , ovalnog oblika , zalepljene za vlas i tesko ih je skinuti prstima. Najcesce ce te ih naci na kosmatom delu glave oko usiju i vrata, mada se brzo sire po celoj kosi. Ukoliko se prenamnoze tesko ih se otarasiti.

Vaske veoma brzo mogu preci na sve clanove porodice i sve osobe koje su u kontaktu sa detetom. Zato svi u porodici treba da provere nisu li ih dobili a o tome treba obavestiti i uciteljicu ili vaspitacicu i sve koji su bili u kontaktu sa detetom.
Vaske se unistavaju samponima protiv vasaka. Prilikom primene sampona treba se pridrzavati upustva za upotrebu preparata. Svaki preparat zahteva drugi ponovni tretman 7-10 dana posle prvog.
Ne prestajte da cesto cesljate kosu detetu. Cistite vase domacinstvo normalno koristeci kao i pre: pranje vesa, peskira I posteljine, usisavanje podova I namestaja, potapanje cesleva i cetki u toplu vodu. Posle tretmana procesljajte kosu sa efektivnom, metalnom cetkom za skidanje vaski ili gustim cesljem da bi se sve gnjide potpuno uklonile.
Pokusajte da odstranite svaku gnjidu i zivu vasku koju vidite. Cesljanje kose u suprotnom pravcu od normalog cesljanja ce vam pomoci da nadjete preostala jaja. Cupkanje gnjida se isto moze uraditi rukom, koristeci se vasim prstima ili pincetom. Jaja vaski bacite u lavabo, toalet ili smece. Usisajte dobro oko mesta gdje ste icesljali larvice.

Treba se obavezno promijeniti sva odjeca.Nastavite provjeravati da li nema ponovljenih larvi od vaski I poslije dvije sedmice, I svaki dan dobro isesljajte kosu, dokle god ne budete imali ni traga od vaski ili nalegnutih jaja.Ovaj proces zahteva jako mnogo vremena energije I strpljenja. Dobro procesljavanje kose je najvazniji korak u ovom postupku.