Većina Hrvata voli piti kavu s mlijekom, stručnjak upozorava: ‘To nije dobro, ovo su alternative’

Autor: F.F

Uz šalicu kave, mnogi Hrvati započinju svoj dan, uživajući u okusu i svakom učinku kofeina. Za neke, dodavanje mlijeka ili mliječnih proizvoda u ovaj omiljeni napitak može biti uobičajena praksa koja se može primijetiti diljem Hrvatske. Hrvati su poznati kao veliki ‘kavopije’, a kava s mlijekom jedan je od najpopularnijih napitaka u kafićima diljem Lijepe naše.

No, čini se kako kombiniranje mlijeka i kave nije najbolja opcija, barem ako je vjerovati neuroznanstveniku. Robert Love ističe kako takva navika može utjecati na koristi koje inače pruža kava. Polifenoli su ključni sastojci u kavi poznati po svojim zdravstvenim prednostima.

Oni se povezuju s različitim povoljnim učincima na zdravlje, uključujući zaštitu od razvoja raznih bolesti. Kava je bogata ovim spojevima, pružajući značajnu količinu polifenola u svakoj šalici.

@robertwblove NEVER Add Dairy To Coffee. #coffee #dairy #milk #mctoil #mct #coconutmilk #polyphenols #antioxidants #blueberries #memory #alzheimers #healthandwellness #nutrition #robertlove #robertwblove ♬ original sound – Robert Love

Neka istraživanja pokazuju drugačije

No, dodavanje mlijeka kavi može promijeniti stvari. Love objašnjava da proteini u mlijeku mogu reagirati s polifenolima i smanjiti njihovu sposobnost apsorpcije u tijelu. To znači da bismo mogli propustiti neke od zdravstvenih koristi koje inače pruža konzumacija kave.

Umjesto mlijeka, Love predlaže alternative koje ne samo da čuvaju zdravstvene prednosti kave, već mogu dodati i svoje vlastite koristi. Mlijeko od indijskih oraščića ili kokosovo mlijeko, kao i dodatak MCT ulja, nude mogućnosti koje ne samo da održavaju okus i teksturu, već i dodaju nove dimenzije zdravlju.

Poznati kuhar otvorio oči Hrvatima: ‘To je najzdravije što možete kupiti’

“Umjesto običnog mlijeka, imate mogućnost dodavanja mlijeka koje ne sadrži mliječne sastojke, kao što su mlijeko od indijskih oraščića ili kokosovo mlijeko. Također, alternativa je i dodatak MCT ulja, koji se ističe kao omiljeni izbor. MCT označava srednje-lančane trigliceride, vrstu masnih kiselina koje se nalaze u ovom ulju. Ono se često opisuje kao kokosovo ulje “na steroidima”, jer donosi brojne prednosti za mozak i tijelo”, objašnjava Love

Iako je važno uzeti u obzir kako mlijeko može utjecati na apsorpciju polifenola, neka istraživanja također sugeriraju da interakcija polifenola s aminokiselinama u mlijeku može pružiti neke korisne učinke, uključujući antioksidativna svojstva. Stoga, dok dodavanje mlijeka može utjecati na kavu na različite načine, razumijevanje ovih interakcija može pomoći u donošenju informiranih odluka o prehrambenim navikama.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More