Velike zablude o ishrani

često se može čuti „rakija pomaže varenju“ ili da je „jedan topao obrok dnevno je obavezan“. Bečki lekar Hademar Bankhofer objašnjava da su ovakve i slične „mudrosti“ zapravo zablude o ishrani i nemaju nikakvo utemeljenje u nauci.

Što se tiče jednog obaveznog toplog obroka dnevno, bečki stručnjak objašnjava da za takvu tvrdnju ne postoji dokaz. Nema nikakve veze da li se hrana unosi u toplom ili hladnom stanju, jer se jelo u želucu ohladi na telesnu temperaturu. Pre nego što je čovek otkrio vatru, hranio se hladnim obrocima. Ipak prema najnovijim saznanjima, dva do tri puta nedeljno bilo bi korisno uneti toplu hranu jer bioaktivne materije imaju bolje dejstvo.

Jedna jabuka na dan ne zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminima kao što se misli. Danas se jabuke beru dok još nisu sazrele, pa sazrevaju naknadno pri čemu se stvara mnogo manje vitamina i minerala. Osim toga, jabuka otvara apetit i da bi došlo do zasićenja potrebno je pojesti tri jabuke odjednom.

Istina je, kaže Banhofer, da rakija suzbija osećaj nadutosti direktno posle obroka, zato što podstiče proizvodnju želudačne kiseline i ubrzava pražnjenje želuca. Međutim, hrana se unošenjem rakije vari sporije a ne brže, zato što se organizam najpre bavi razgradnjom alkohola. Osim toga, alkohol sadrži mnogo kalorija.

U mnogim starim zdravstvenim priručnicima još uvek se može naći savet da čaj od kamilice treba koristiti kod bolova u grlu i upale očiju. Bečki lekar Hademar Bankhofer smatra da je to jedna opasna zabluda jer cvetovi kamilice isušuju sluzokožu i pojačavaju upalu, a delići prašine od kamilice mogu da izazovu alergiju.