Terapija ajurvede

Ajurveda poznaje različite terapeutske metode. Za lečenje u ajurvedi koriste se isključivo biljke i različite biljne formule preuzete iz ajurvedskih tekstova. Neke od biljaka koje se koriste za lečenje poznate i kod nas su: aloe vera, ananas, asparagus, beli i crni luk, i zimska trešnja. Bitno je naglasiti to da se ovim načinom lečenja ne mogu izazvati štetna dejstva ili nuspojave. Tu su i razni čajevi i pripravci različitih ulja i ghija koje u Indiji cene kao jednu od najplemenitijih masnoća.

Trifala

Trifala je biljni preparat koji se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini ajurvedi. Sastoji se od osušenih i samlevenih plodova tri biljke i koristi pre svega za olakšavanje probavnih i crevnih problema. U prodavnicama zdravije hrane širom Srbije može se naći trifala čurna – izuzetno popularno, jednostavno i delotvorno sredstvo za čišćenje organizma od taloga i sluzi.

Haritaki

čisti od svega (vata doša) najpre debelo crevo a zatim i ceo sistem za varenje, izlučivanje, disanje i nervni sistem. Haritaki poboljšava varenje, čistoću glasa, vid, intelektualne sposobnosti, daje mudrost i dugovečnost. Ublažava kašalj, astmu, promuklost, mučninu, štucanje, nadutost, zatvor i proliv, povoljno utiče na žuticu, bolesti slezine i srca, kožne bolesti, otok i nervna rastrojstava. Na Tibetu ga zovu “Car lekovitih biljaka”. Ime haritaki znači “onaj ko odnosi sve bolesti” na hindi jeziku.

Amalaki

Deluje pre svega na tanko crevo, žuč i jetru (pita doša), a zatim i na krv, krvotok i sisteme organa za varenje i uzlučivanje. amalakiAmalaki je najbogatiji prirodni izvor vitamina C (20 puta više nego pomorandža) i spada u najvažnije hranljive tonike i sredstva za podmlađivanje. Posebno je dobar za krv, kosti, jetru, srce. čisti usnu duplju, jača zube, vid, kosu i nokte, zaustavlja krvarenje iz desni, uklanja upale želuca i debelog creva, jača apetit i reguliše nivo šećera u krvi. Koristi se kod unutrašnjih i spoljnjih krvarenja, hemoroida, anemije, dijabetesa, gihta, vrtoglavice, gastritisa, kolitisa, žutice, osteoporoze, zatvora, slabosti jetre i slezine, prevremenog sedenja i opadanja kose, tokom oporavka posle groznice i kod nervnih rastrojstava. Drugo ime ove biljke je “Dhatri” – dadilja na hindiju. Lekovita svojstva ove biljke brinu se o zdravlju kao dadilja ili majka.

Bibitaki

Deluje pre svega na želudac i pluća (kapha doša), a zatim i na sisteme organa za disanje, varenje, izlučivanje i nervni sistem. Bibitaki poboljšava glas i vid, jača kosu i čisti želudac i creva i u slučaju zatvora i u slučaju proliva, uklanja razne taloge i kamenje iz organa za varenje i urinarnih a povoljno utiče i na disajne puteve. Koristi se kod kašlja, bola u grlu, upale ždrela i nepca, bronhitisa, dizenterije i hroničnog proliva, infekcija i bolesti očiju.

Pojedinačni pristup pacijentu

Lečenje je delotvorno, uklanjajući ne samo simptome bolesti, već i njen koren. Svakom pacijentu se pristupa kao pojedincu sa specifičnim telesnim i mentalnim sklopom, pa samim tim mu se daju lekovi koji su od koristi za individualno zdravlje pacijenta. Takođe, za lečenje se preporučuju i telesne vežbe, kako bi doprineli poboljšanju zdravlja, a ajurvedske vežbe, smatraju se, najkorisnijim vežbama za telo koje postoje, bar za sada.

Jedan od terapeutskih pristupa ajurvede je i joga. Ona pre svega pomaže kod problematičnog funkcionisanja energetskih centara – čakri koje su u određenim delovima tela usko povezane sa stanjem kičme. Vežbanjem joge otvara se glavna energetska osa duž kičmenog stuba, a zatim i eterični kanali kojima putuje životna energija.

Ključni deo terapije je i ishrana – hrana koju konzumiramo triput na dan tokom celog života i koja nas određuje na vrlo značajan način.

Uglavnom, ajurvedsko lečenje traje određeno vreme tokom kojeg se u telu nešto promeni. U ajurvedi, naravno, postoje i lekovi za akutne slučajeve. Za temeljno lečenje i trajne rezultate potrebna je potpuna saradnja pacijenta i po nekoliko meseci tokom kojih dolazi do važnijih rezultata. Kad osoba promeni matricu, odnosno uzorke bolesti u svom telu i umu, nastupa zdravlje kao trajno stanje, a kod osoba koje već pate od posledica bolesti, nivo zdravlja se znatno povećava.