Proverite rok upotrebe, prijavite propuste

Gotovo svako je barem jednom kupio proizvod kojem je istekao rok upotrebe. Većina pređe preko toga jer ne može ponovo da ide do prodavnice, poneki se vrate da zamene proizvod, dok je izuzetno mali broj onih koji odu dalje i propust prodavca prijave nadležnom ministarstvu.

Proizvođači i prodavci su zbog krize suočeni sa slabijom prodajom pa pokušavaju da se reše robe kako god mogu. Međutim, ove godine svega sedmoro građana prijavilo je poljoprivrednoj inspekciji robu sa isteklim rokom upotrebe.

Dve prijave podnete su zbog konditorskih proizvoda, po jedna zbog pudinga, svežeg kvasca, soka, kečapa i upakovanog hleba. Inspekcija je nakon prijava odmah reagovala i preduzela odgovarajuće mere jer je za prodaju robe sa isteklim rokom odgovoran isključivo prometnik, kažu za Danas u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Najčešće nepravilnosti tiču se nepravilnog deklarisanja proizvoda, ali i prometa prehrambenih proizvoda sa isteklim rokom trajanja. Podaci pokazuju da su proizvodi, koji se zbog isteka roka upotrebe nikako nisu smeli naći u rafovima, pronađeni u 22 prodavnice, od 169 kontrolisanih u Beogradu, i to u količini od 500 kilograma i 60 litara.

Najviše robe sa isteklim rokom upotrebe bilo je među konditorskim proizvodima, sokovima, ali datum trajanja veoma često je prošao i brašnu, kafi, supama, začinima i ledenim čajevima.

Mnogo više problema radnje imaju sa nepravilnostima prilikom deklarisanja proizvoda i čuvanja voća i povrća. Nakon jedne takve kontrole poljoprivredne inspekcije, iz prometa je izbačeno oko 450 kilograma trulog voća i povrća, dok je oko šest tona privremeno stavljeno van prometa do otklanjanja nedostataka.

Građani koji pronađu robu biljnog porekla sa isteklim rokom upotrebe to mogu da prijave poljoprivrednoj inspekciji u gradu u kom žive, a ukoliko je proizvod životinjskog porekla prijava se upućuje veterinarskoj inspekciji.

Potpredsednik Nacionalne asocijacije potrošača Goran Papović kaže da je tržište neuređeno i da se u mnogim radnjama gomila nekvalitetna roba, kao i ona sa isteklim rokom upotrebe.

Dešava se da roba stoji dugo, a da cena ne pada iako bi to bilo sasvim normalno. Najviše artikala koji se prodaju i nakon isteka roka može se naći u malim privatnim radnjama, ističe Papović.