Verovali ili ne: Evo oko čega se parovi najčešće svađaju zimi!

(foto: weheartit.com)

Nedavno istraživanje jedne britanske firme pokazalo je da je uzrok najžučnijih i najčešćih rasprava među muškarcima i ženama u zimskom periodu nešto sasvim neočekivano!

Bliži nam se grejna sezona, a sa njom i početak muško-ženskih borbi za prevlast nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu.

Statistika britanske firme koja postavlja i održava bojlere i termostate Corgi Homeplan pokazuje da se zbog tog “problema” prepire čak trećina parova – četrdeset posto žena krišom podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa.

Za navedene podatke postoji i naučno objašnjenje. Po istraživanju iz 2015. godine, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijevih stepeni, što je za 2 i i po stepena više nego kod muškaraca.

Iako je telesna temperatura muškaraca i žena gotovo jednaka, percepcija temperature zavisi od tipa kože i drugih faktora.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosečna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći gotovo tri stepena niža nego kod muškaraca.

Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njen protok prema krvnim žilicama u delovima tela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.