Žene koje nisu znale da su doživele srčani udar: Bile su zdrave i u punoj formi, ni doktori im nisu odmah poverovali

Petogodišnji istraživački projekat Evropske mreže za iznenadno zaustavljanje srca otkrio je da lekari i medicinske sestre sporije pružaju reanimaciju ženama, što dovodi do niže stope preživljavanja.

Imperijal koledž u Londonu tvrdi da je 12.000 žena u Velikoj Britaniji propustilo vitalnu negu kada je reč o srčanim oboljenjima u poslednje dve decenije, a neke su umrle.

I mnoge žene nemaju pojma da im je zdravlje srca ugroženo, i kao rezultat toga, manje je verovatno da će brzo potražiti medicinsku pomoć. Ove dve žene su bile potpuno zaprepašćene kada su doživele srčani udar uprkos tome što su bile mlade, fit i zdrave…

Džoan Rojal, 46, računovođa, iz Blekpula, imala je 44 godine kada je imala srčani udar u oktobru 2020. Ona kaže: „Išla sam pešice na posao kada sam osetila jak bol u grudima.

„Lekari u A&E su mislili da bi to mogla da bude anksioznost ili napad panike, ali je bila medicinska sestra koja je slutila da nešto nije u redu i insistirala je da ostanem unutra. „Bila sam tamo preko noći pre nego što su me ozbiljno shvatili i uradili angiografiju kada se to ponovo dogodilo. „Doživela sam srčani udar i ugradila sam stent na moju levu prednju silaznu arteriju jer su blokade i problemi sa njom obično opasni po život. „Posle zahvata doktori su mi rekli da sam imala sreće što sam živa. „Bila sam u formi i zdrava i mislim da zbog mojih godina i s obzirom na to da sam trenirala nisam izgledala kao tipični pacijent sa srčanim udarom. „Uputili su me na savetovanje da mi pomogne da se pomirim sa onim što se desilo, ali trenutno moj život više nije kao što je bio. „Mogu da radim samo skraćeno radno vreme jer sam tako umorna. „Postoji pravi problem sa ženama i srčanim udarima koji se ne tretiraju ozbiljno. “Mogla sam da umrem da nije bilo medicinske sestre koja je slutila da nešto nije u redu.”

Dečija medicinska sestra Beki Linan (48) iz Eltama je mama Metjua (16), Evi Rouz (14) i Zaka ​​(12) i imala je srčani udar u julu 2020. Uprkos medicinskom obrazovanju, ona kaže da nije imala pojma da ima srčani udar. „Radila sam od kuće i osetila sam jak bol u grudima. „Znala sam da nešto nije u redu, stala sam na sve četiri da pokušam da ublažim pritisak i nazvala hitnu pomoć. „U roku od 20 minuta stigla je bolničarka i odvezla me pravo u bolnicu King’s College u Londonu, 30 minuta po dolasku dijagnostikovan mi je srčani udar. „Bila sam u bolnici nedelju dana, ali sam imala sreću da imam odličnu negu i praćenje i moje srce je potpuno izlečeno. „Od srčanog udara sam prošla rehabilitaciju i skijala sam, plivala sam… „Znam da sam srećna što sam se tako dobro oporavila, ali još uvek je teško poverovati da mi se ovo desilo. „Bila sam mlada, u formi, aktivna, bez viška kilograma, ne pušim, nisam puno pila – nisam imala nijedan od uobičajenih faktora koji doprinose srčanom udaru.

Read More